Foto: Publicitātes foto

Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs sestdien Pasaules kausa noslēdzošā, devītā, posma 12,5 kilometru iedzīšanā pieļāva sešas kļūdas šaušanā un ieņēma 17. vietu.

Tikmēr pārliecinošu uzvaru svinēja titulētais Francijas biatlonists Martēns Furkads, otro vietu ieņēma norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, bet trešais bija itālis Lukass Hofers.

Rastorgujevs iedzīšanu sāka 35 sekundes pēc sprintā uzvarējušā Furkada, pirmajā šautuvē neizverot vienu mērķi, bet ieņemot ceturto vietu. Otrajā ugunslīnijā latvietis pieļāva vēl vienu kļūdu, kā rezultātā atkāpās uz 11.pozīciju, bet trešajā neaizvēra vēl divus mērķus, zaudējot vēl trīs vietas. Tāpat arī ceturtajā šaušanā alūksnietis nesašāva divus mērķus, atkāpdamies uz 15.vietu, bet līdz finišam noslīdot vēl par divām pozīcijām.

Furkadam ceturtajā šaušanā pieļautā viena kļūda netraucēja izcīnīt pārliecinošu uzvaru. J.T.Bē arī ar vienu kļūdu viņam zaudēja 47,9 sekundes, bet Hofers, kurš šāva nekļūdīgi, atpalika vienu minūti un 8,4 sekundes.

Tikmēr Rastorgujevs uzvarētājam zaudēja divas minūtes un 33,4 sekundes. Latvietim trasē bija septītais ātrākais solis.

Pasaules kausa kopvērtējumā uzvarējis Furkads, kura kontā ir 1116 punkti, bet tuvākajam sekotājam J.T.Bē ir 1006punkti. Tā kā Pasaules kausa kopvērtējumā netiek ņemti vērā divi sliktākie sezonas rezultāti, tad Bē sestdien vairs nevarēja kopvērtējumā apsteigt Furkadu.

Trešais ar 685 punktiem ir krievs Antons Šipuļins, bet 650 punktus savācis vācietis Arnds Peifers. Savukārt Rastorgujevs ar 473 punktiem atrodas 14.vietā, bet pirmais desmitnieks ir 21 punkta attālumā. Tikmēr Oskars Muižnieks, kurš biatlona sezonu jau noslēdzis, guvis sešus punktus un atrodams 93.pozīcijā.

Iedzīšanā Mazu kristāla globusu ieguva Furkads, kura kontā bija 396 punkti, otrais ar 364 punktiem bija J.T.Bē, kamēr trešo vietu ar 254 punktiem ieņēma Šipuļins. Tikmēr Rastorgujevs ar 134 punktiem ierindojās 19.vietā.

Titulētais Furkads ceturtdien bija ātrākais desmit kilometru sprintā, nodrošinot sev septīto Lielo kristāla globusu par uzvaru Pasaules kausa kopvērtējumā, kā arī garantējot pirmo vietu sprinta kopvērtējumā. Furkads ceturtdien par 33,2 sekundēm apsteidza tautieti Simonu Destjē, bet vēl 0,3 sekundes viņam zaudēja zviedrs Frēdriks Lindstrems. Destjē, tāpat kā Rastorgujevs, veica sešus soda apļus un ieņēma 21.vietu, kamēr Lindstrems bija ceturtais.

Turpat sprintā bija arī Rastorgujevs, tiekot bez soda apļiem un izcīnot ceturto vietu.

Pirms divām nedēļām viņš septītajā posmā Kontiolahti sprintā izcīnīja otro vietu, otro reizi karjerā kāpjot uz goda pjedestāla, bet pirmo reizi labāko trijniekā viņš bija pērnās sezonas pēdējā posmā, kad izcīnīja sudrabu 15 kilometru sacensībās ar masu startu.

No Latvijas sportistiem Pasaules kausa sacensībās uz goda pjedestāla kāpuši arī Ilmārs Bricis un Oļegs Maļuhins.

Latvijas biatlonists šīs sezonas pirmajos divos startos Pasaules kausā guva astotās vietas, bet turpinājumā desmitniekā individuālajās sacensībās neiekļuva. Tiesa, pirms olimpiskajām spēlēm viņš kļuva par Eiropas čempionu sprinta distancē, izpildot Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) uzstādītos mērķus.

Olimpiskajās spēlēs Rastorgujevs guva 12. vietu iedzīšanā, bet pārējās distancēs saskārās ar lielām problēmām šaušanā un tika pie zemākām vietām. Tāpat Olimpiādē slēpoja arī Oskars Muižnieks, kurš 20 kilometru distancē bija virs Rastorgujeva, bet labāko četrdesmitniekā neiekļuva. Muižnieks, kurš nav noliedzis, ka viņa galvenais mērķis bija tikt uz olimpiskajām spēlēm, pēc olimpiskajām spēlēm sacensībās nepiedalās.

Vēlāk plkst.16 desmit kilometru iedzīšanā dāmām startēs Baiba Bendika.

Šis Pasaules kausa posms noslēgsies svētdien, kad notiks masu starta sacensības.

Kā vēstīts, Pasaules kausu Tjumeņā boikotē Kanādas, Čehijas, Ukrainas un ASV biatlona izlases, kā arī Phjončhanas olimpiskajās spēlēs zeltu un sudrabu ieguvušais zviedru biatlonists Sebastians Sāmuelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!