Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija ir vairākkārt ignorējusi Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pieprasījumus piekļūt Maskavas antidopinga aģentūras datiem un analizēt tos kopā ar Krievijas izmeklēšanas komiteju, WADA simpozijā paziņojis organizācijas prezidents sers Kreigs Rīdijs.

Pieeja Maskavas antidopinga aģentūras datiem ir viens no priekšnoteikumiem Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) statusa atjaunošanai, un tas ir viens no diviem punktiem, kas nav izpildīts, lai RUSADA tiktu atzīta.

Kā zināms, Maskavas antidopinga aģentūras bijušā direktora Grigorija Rodčenkova liecības WADA izmeklētājam Ričardam Maklārenam par dopinga pārkāpumiem Krievijā un konkrēti 2014. gada ziemas olimpisko spēļu laikā bija viens no pamatojumiem apjomīgu sankciju piemērošanai Krievijai. Kā zināms, Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) kopš 2016. gada patur spēkā Krievijas diskvalifikāciju, bet Starptautiskās Paralimpiskās komitejas (IPC) diskvalifikācijas dēļ Krievijas atlēti nepiedalījās 2016. gada Riodežaneiro paralimpiskajās spēlēs.

Pēc Maklārena ziņojumim Krievijas izmeklēšanas komiteja ierosināja izmeklēšanu pret Rodčenkovu un tiesa viņam aizmuguriski piesprieda cietumsodu.

Grigorijs Rodčenkovs pirms vairākiem gadiem pameta Krieviju un tagad atrodas ASV; viņa atrašanās vieta liecinieku aizsardzības programmas ietvaros nav zināma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!