Foto: Publicitātes foto

Šīs sezonas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) debitants, Rīgas "Dinamo" un HK "Rīga" aizsargs Pauls Svars ir viens no jaunajiem hokejistiem, kas iekļauts Latvijas hokeja izlases kandidātu sarakstā un kopā ar vēl 24 jaunajiem hokejistiem pirmdien, 19. martā, uzsāka darbu valstsvienības treniņnometnē pirms gaidāmā pasaules čempionāta, kurā viņš cer startēt arī pats.

20 gadus vecais liepājnieks Latvijas pieaugušo izlasē jau ir paguvis aizvadīt četras spēles — trīs "Euro Hockey Challenge" turnīrā Francijā un pārbaudes maču pret Kanādu pirms Phjončhnas olimpiskajām spēlēm. 2018. gada pasaules čempionātā, kurā Latvijas U20 izlase tomēr nenopelnīja ceļazīmi uz elites divīziju, Pauls Svars ar piecām rezultatīvām piespēlēm bija labākais asistents komandā un viens no disciplinētākajiem spēlētājiem.

Krievijas Jaunatnes hokeja līgā (MHL) šosezon aizvadījis 30 spēles, kurās izcēlās ar trim gūtiem vārtiem un 12 rezultatīvām piespēlēm. Rīgas "Dinamo" komandā un KHL Pauls debitēja pagājušā gada 19. novembrī spēlē pret Jekatrinburgas "Avtomobiļist", kurā rīdzinieki uzvarēja.

Pauls apzinās, ka no tiem spēlētājiem, kas 19. martā "Volvo" hallē izgāja uz ledus, tikai daži aizbrauks uz pasaules čempionātu Dānijā, bet viņš ir gatavs nopelnīt vietu izlasē. "Es centīšos katrā treniņā strādāt ar pilnu atdevi, uz maksimumu, un pēc iespējas izpildīt visu, ko treneris prasīs. Tad skatīsies, kā ies tālāk," sarunā ar portālu "Delfi" izteicās jaunais uzbrucējs. "Šobrīd man visi ir konkurenti! Ikviens cīnās par vietu sastāvā, katrs cenšas sevi parādīt no labākās puses, bet pēc treniņa visi atkal ir "savi džeki". Viens otru saprotam, ka katrs mēģina tikt izlasē."

Pirmais treniņš esot bijis intensīvs, jo lielākajai daļai spēlētāju pēc klubu sezonas bija atpūtas pauze, un jaunie hokejisti ir gatavi darbam pie izlases galvenā trenera Boba Hārtlija. "Viņš pievērš uzmanību detaļām, visu laiki ir jābūt pilnai koncentrācijai un ir jāizpilda visu, ko liek," zina teikt Svars.

Jaunajam aizsargam nav favorītu un vēlamo partneru valstsvienībā, ar gribētu spēlēt kopā. "Galvenais ir pašam tikt izlasē!" pasmaida Pauls. "Galvenais, lai ar partneriem izveidojas sadarbība un "ķīmija". Arī "sapņu maiņas" man nav."

Hokejists nenoliedz, ka iespēja uzspēlēt KHL un Latvijas izlasē deva vērtīgu pieredzi, taču tas ir tikai sākums un meistarība vēl ir jāslīpē. "Sanāca uzspēlēt [KHL], tas deva pārliecību, jūtos drošāk uz ledus, bet tik un tā jūtams, ka vajag vēl dabūt pieredzīti un uzspēlēt vairāk," saka Pauls. "Pie lielajiem džekiem spēle ir fiziska, ātrums lielāks, ātrāk jāpieņem lēmumi, jāspēlē gudrāk, nedrīkst kļūdīties, jāspēlē vienkāršāk. Man ir jāstrādā pie fiziskās formas, jāpapildina pieredze."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!