Foto: EPA/Scanpix/LETA

Latvijas pirmā rakete sieviešu tenisā Aļona Ostapenko piektdien sasniedza prestižā Indianvelsas WTA "Premier" sērijas turnīra vienspēļu sacensību trešo kārtu.

Otrās kārtas mačā ar sesto numuru izliktā Ostapenko ar 6-4, 3-6, 6-1 nepilnu divu stundu ilgā cīņā pieveica šveicieti Beindu Benčiču.

Trešās kārtas sasniegšana Ostapenko ļāvusi tikt pie 65 pasaules ranga punktiem, bet nākamajā kārtā viņas pretiniece būs Horvātijas tenisiste Petra Martiča, kura pasaules rangā atrodama 51. pozīcijā.

Piektdienas maču pret Benčiču Ostapenko sāka teicami, jo ceturtajā geimā iegūts breiks ļāva izvirzīties vadībā ar 4-1. Tiesa, pēc tam šveiciete breiku atspēlēja un panāca neizšķirtu 4-4, bet pirmā seta izskaņu veiksmīgāk aizvadīja Latvijas pirmā rakete, kura vēlreiz lauza pretinieces servi un uzvarēja divus geimus pēc kārtas. Priekšpēdējā geimā Ostapenko gan izglābās no neveiksmes, jo atspēlēja četras breikbumbas un neļāva Benčičai servēt par uzvaru setā.

Otrajā setā iniciatīva piederēja jau Benčičai, kura tā otrajā pusē īsā laikā divas reizes lauza Ostapenko servi un uzvarēja ar drošo 6-3, turklāt Latvijas tenisiste netika ne pie vienas breika iespējas.

Benčiča bija uzņēmusi apgriezienus, viņai veiksmīgi uzsākot arī izšķirošo - trešo - setu un pie savas serves izvirzoties vadībā ar 40:0. Tomēr pēcāk viņa sāka pieļaut kļūdas, ko Ostapenko izmantoja, jo viņa uzvarēja piecās izspēlēs pēc kārtas un ieguva breiku. Vēlreiz pretinieces servi Latvijas tenisiste lauza trešajā geimā, nonākot jau tuvu uzvarai.

Tomēr ceturtajā geimā Benčiča intrigu atjaunoja, jo, atņemot Ostapenko servi, panāca 3-1, taču pēc tam Latvijas tenisiste bija neapstādināma, pārliecinoši uzvarot trīs geimus pēc kārtas un svinot uzvaru šajā mačā.

Ostapenko WTA ietvaros guvusi pirmo uzvaru kopš janvāra beigām un pārtraukusi trīs zaudējumu sēriju. Šis pagaidām ir viņas lielākais panākums sezonā, jo viņa šogad tikai vienreiz spēja uzvarēt kādu tenisisti no ranga pirmā simtnieka - janvāra izskaņā Sanktpēterburgas WTA "Premier" sacensībās tika pārspēta 93. vietā esošā krieviete Vera Zvonarjova.

Tā kā Ostapenko šajā turnīrā ir starp izliktajām sportistēm, viņai pirmā kārta bija brīva. Latvijas pārstāvei šo sacensību ietvaros piešķirts sestais numurs un šajā pozīcijā viņa atrodas arī pasaules rangā. Tikmēr Benčiča, kura sestdien svin savu 21.dzimšanas dienu, pirmās kārtas sīvā cīņā ar 1-6, 6-1, 7-6 (7:4) uzvarēja ungārieti Tīmea Babošu, kura rangā ieņem 43. pozīciju.

Šveices tenisiste pašlaik ir pasaules 68. rakete.

Ostapenko un Benčiča līdz šim savā starpā profesionāļu kārtā nebija spēlējušas, tomēr darījušas to junioru konkurencē, kur piecās savstarpējās cīņās trīs panākumus bija guvusi šveiciete.

Benčiča šo sezonu nav sākusi pārāk veiksmīgi, jo WTA turnīros viņa trešdien izcīnīja vien otro uzvaru sezonā. Austrālijas atklāto čempionātu viņa sāka ar daudzsološu uzvaru pār amerikāņu veterāni Venusu Viljamsu, taču pēc tam apstājās otrajā kārtā, savukārt pagājušajā nedēļā cieta neveiksmi Akapulko WTA "International" turnīra pirmajā mačā.

Šiem turnīriem pa vidu Benčiča piedzīvoja arī divus zaudējumus Federāciju kausa duelī pret Čehiju, savukārt pašā sezonas ievadā viņa piedalījās Hopmena kausa izcīņā, kur gan guva trīs panākumus četros mačos.

Karjeras laikā Benčiča ir uzvarējusi divos WTA raudzes turnīros, abus titulus vien 18 gadu vecumā izcīnot 2015. gadā, kuru noslēdza ranga 14. pozīcijā, bet 2016. gada februārī iekļuva planētas labāko desmitniekā, pakāpjoties uz septīto vietu, kas viņai ir rekords. Iepriekšējā sezonā viņa jau pavasarī iedzīvojās plaukstas locītavas traumā un bija spiesta izlaist vairākus mēnešus, kā rezultātā vairs nebija pat starp pasaules 300 labākajām tenisistēm. Rudenī šveiciete atgriezās, sacenšoties zemākas kategorijas ITF raudzes turnīros, tomēr ar laiku atguva vietu pasaules ranga pirmajā simtniekā.

Karjeras laikā Benčiča izcīnījusi 12 uzvaras pret pasaules ranga pirmā desmitnieka spēlētājām, turklāt viena gūta arī šogad, kad pārspēta jau iepriekš minētā V.Viljamsa.

Ostapenko Indianvelsā spēlē otro reizi karjerā, pērn gūstot vienu uzvaru un zaudējot otrajā kārtā. Pagaidām šī sezona gan viņai nav bijusi pārāk sekmīga, jo pirms šī turnīra tikai reizi viņa bija uzvarējusi tenisisti no ranga pirmā simtnieka. Gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā - Austrālijas atklātajā čempionātā - viņa aizkļuva līdz trešajai kārtai, bet pēc tam sasniedza ceturtdaļfinālu Sanktpēterburgas WTA "Premier" turnīrā.

Latvijas tenisiste šosezon četras reizes zaudējusi savus pirmos mačus turnīrā un bija iekrājusi trīs zaudējumu sēriju. Ostapenko šosezon WTA turnīros tagad izcīnījusi četras uzvaras. Vēl vairākus panākumus viņa izcīnīja Federāciju kausa ietvaros, bet tur visas pretinieces bija rangā daudz zemāk esošas.

Ostapenko pērn jūnijā triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, sasniedzot vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē. Viņa kļuva par pirmo Latvijas tenisisti ranga pirmajā desmitniekā un piedalījās WTA sezonas noslēguma turnīrā. Ostapenko bez triumfa "French Open" izcīnīja uzvaru arī Seulas WTA "International" turnīrā.

Sagaidāms, ka sestdien dalību Indianavelsas turnīrā uzsāks arī Latvijas otrā rakete sieviešu tenisā Anastasija Sevastova, kura turnīrā izlikta ar 21. numuru. Planētas 20. rakete sacentīsies pret 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni Moniku Pudžu no Puertoriko, kura rangā atrodas 83. vietā.

Sevastova Indianvelsā spēlēs sesto reizi, tomēr pamatturnīrā vien trešo. Pērn viņa arī sacensības sāka no otrās kārtas, bet uzreiz cieta neveiksmi, līdz ar to Latvijas sportiste bez pamatturnīru uzvarām tur ir kopš 2011. gada.

Ostapenko ar Sevastovu piedalījās arī Indianvelsas dubultspēļu turnīrā, kur gan piedzīvoja zaudējumu jau pirmajā kārtā, ar 2-6, 3-6 piekāpjoties ar otro numuru izliktajām taivānietēm Kaičeņai un Latišai Čanām.

Sacensības Indianvelsā tiek sauktas arī par sezonas piekto "Grand Slam" turnīru, tam ilgstot pusotru nedēļu un pirmajām 32 sportistēm pirmo kārtu saņemot brīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!