Foto: AP/Scanpix
Sers Bredlijs Viginss un pazīstamā riteņbraukšanas komanda "Sky" pārkāpusi ētikas robežas, lietojot sniegumu uzlabojošās vielas, aizbildinoties ar medicīniskām vajadzībām, konstatējis Lielbritānijas sportu uzraugošais departaments.

Viginss ir pieckārtējs olimpiskais čempions (četri tituli treka riteņbraukšanā un viens šosejas riteņbraukšanā), septiņkārtējs pasaules čempions treka riteņbraukšanā un pasaules čempions šosejas riteņbraukšanā.

Digitālās, kultūras, mediju un sporta departamenta (DCMS) izveidotā speciālā komiteja pirmdien izplatīja ziņojumu, kurā apgalvots, ka visu laiku izcilākais britu olimpietis Viginss 2012. gadā, gatavojoties "Tour de France", lietojis aizliegto vielu triamcinolonu saturošo pretiekaisuma līdzekli. Lai gan aizliegto vielu Viginss saņēmis legāli kā veselībai nepieciešamu, DCMS ir pamatotas aizdomas, ka sportistam dziedinošos nolūkos tā nav bijusi nepieciešama un ar to viņš negodīgi varējis uzlabot savu sniegumu, kas ir antidopinga kodeksa pārkāpums. Pērnā gada novembrī Lielbritānijas antidopinga komisija (UKAD) slēdza lietu par Viginsa un "Sky" saistību ar dopinga pārkāpumiem, jo nebija gūti pierādījumi triamcinolona lietošanā, tomēr jaunie fakti, ja tiks pierādīti, var krietni pabojāt ne tikai slavenā Viginsa un "Sky", bet visa britu sporta reputāciju.

""Sky" komandas lietotās vielas, ko pieļāva WADA noteikumi, nebija domātas tikai medicīniskai palīdzībai, bet tās arī palīdzēja sportistiem uzlabot sniegumu.. Komitejas iegūtie pierādījumi liecina, ka iedarbīgais kortikosteroīds [traimcinolons] tika lietots, lai labāk sagatavotu Bredliju Viginsu (un, iespējams, citus riteņbraucējus) "Tour de France"," uzskata DCMS.

DCMS norāda, ka Viginss, ārstnieciskos nolūkos saņemot triamcinolonu, guvis arī sniegumu uzlabojošu efektu sacensību laikā. Antidopinga kodekss liedz sacensību laikā lietot triamcinolonu, kas paredzētas terapeitiskiem nolūkiem un ko atļauts lietot tikai ārpus sacensībām. "Tas gan nav pierādījums, ka ir pārkāpts antidopinga kodekss, tomēr ir pārkāpta ētiskā robeža," norāda DCMS.

"Sky" komanda un Viginss paziņojumus nolieguši izplatītos apvainojumus.

"Kategoriski noliedzu apvainojumus, ka kādas vielas netika lietotas medicīniskiem nolūkiem," saka Viginss. Līdzīgā veidā, kategoriski noliedzot izskanējušo informāciju, savu vainu noliedz "Sky".

DCMS ziņojums "Cīņa ar dopingu sportā" met ēnu arī pār lordu Sebastjanu Ko, pašreizējo IAAF prezidentu un Londonas olimpisko spēļu rīcības komitejas prezidentu. Pēc DCMS teiktā, Ko sniedzis "maldinošas atbildes" uz jautājumiem par Krievijas vieglatlētu iespējamo saistību ar antidopinga pārkāpumiem 2014. gadā vēl pirms Vācijas televīzijas pārraidītās dokumentālās filmas, ar kuru sākās lielākais dopinga skandāls sporta vēsturē.

Ziņojumā minēts vēl arī četrkārtējais olimpiskais čempions sers Mo Farahs, kurš pirms 2012. gada Londonas maratona saņēmis legālā uztura bagātinātāja L-karnitīna injekciju. Tomēr tas nav fiksēts Faraha medicīnas kartē, kā to paredz antidopinga kodekss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!