Foto: FIVB
Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš piektdien ASV pilsētā Fortloderdeilā notiekošajā sezonas pirmajā Pasaules kausa piecu zvaigžņu posmā uzvarēja olimpiskos čempionus Alisonu Čeruti un Brunu Šmitu no Brazīlijas, sasniedzot turnīra ceturtdaļfinālu.

Latvijas duets, kurš turnīrā izlikts ar 12.numuru, guva panākumu divos setos ar rezultātu 2-0 (21:17, 21:16).

Pirmā seta sākumā nelielu vadību 4:2 ieguva turnīrā ar sesto numuru izliktie brazīlieši, taču seta vidū Samoilovs un Šmēdiņš spēja panākt izlīdzinājumu 10:10, galotnē izraujoties vadībā un uzvarot ar 21:17.

Savukārt otrajā setā Latvijas duets pēc līdzīga sākuma spēja panākt 12:9 savā labā, beigās droši pārsvaru nosargājot, svinot negaidīti pārliecinošu uzvaru.

Ceturtdaļfinālā sestdien Samoilovs un Šmēdiņš tiksies ar poļiem Bartošu Losjaku un Pjotru Kantoru, kuri astotdaļfinālā no tālākās cīņas izslēdza Mārtiņu Pļaviņu un Edgaru Toču.

Samoilovs un Šmēdiņš pirms tam piektdien arī divos setos guva uzvaru izslēgšanas sēļu pirmajā kārtā, ar 2-0 (21:14, 21:19) pārspējot beļģus Drīsu Kokelkorenu un Tomu van Valli, kuriem bija 15.numurs.

Pirmajā setā krietni pārāki bija Latvijas vīri, savukārt otrajā setā ilgu laiku vadībā bija beļģi, tomēr beigu daļu lieliski nospēlēja Samoilovs un Šmēdiņš, 32 minūtes ilgušā mačā sasniedzot astotdaļfinālu, revanšējoties beļģiem par janvārī "Masters" turnīrā Čehijā piedzīvoto neveiksmi.

Spoži jauno sezonu sākušie Latvijas pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs piektdien dalību turnīrā noslēdza ar dalītu devīto vietu, piedzīvojot neveiksmi astotdaļfinālā.

Pļaviņš un Točs, kuri turnīrā bija izlikti ar astoto numuru, vispirms piektdien sīvā trīs setu cīņā ar 2-1 (18:21, 21:18, 15:13) uzvarēja šveiciešus Niko Bīleru un Marko Kratigeru, kuriem bija 27.numurs. Savukārt astotdaļfinālā viņi ar 0-2 (16:21, 16:21) kapitulēja labi zināmajiem poļiem Losjakam un Kantoram, kuriem turnīrā ir augstais trešais numurs.

Pret šveiciešiem Pļaviņš un Točs pirmajā setā pretiniekiem ļāva ātri iegūt pārsvaru, ko viņi noturēja līdz beigām, savukārt otrajā setā jau noteikumus diktēja Latvijas duets, kurš sākumā bija vadībā ar diviem punktiem, pēc tam pārsvaru palielinot. Savukārt izšķirošā seta sākumā cīņa ritēja punkts punktā, bet vēlāk vadību pārņēma Pļaviņš un Točs, kuri ieguva trīs punktu pārsvaru. Tiesa, pašā mača izskaņā Latvijas duets, esot vadībā ar 14:11, ļāva pretiniekiem divus punktus atgūt, bet ar trešo mačbumbu cīņai tika pielikts punkts.

Savukārt pret poļiem Latvijas duetam abos setos neizdevās ieķerties cīņā, pretiniekiem svinot drošu uzvaru.

Pirms tam abi Latvijas dueti Fortloderdeilā apakšgrupu kārtā izcīnīja pa vienai uzvarai divos mačos.

Pļaviņš un Točs vispirms ar 2-0 (21:19, 21:18) uzvarēja Nīderlandes pārstāvjus Kristiānu Varenhorstu un Jasperu Buteru, kuriem bija 25.numurs, bet tad ar 1-2 (12:21, 21:17, 17:19) zaudēja brazīliešiem Pedru Solbergam un Žioržu Vanderlejam, kuriem turnīrā ticis devītais numurs.

Savukārt Samoilovs un Šmēdiņš sacensības sāka ar 2-0 (21:14, 21:13) pārliecinoši apspēlējot ar 21.numuru izliktos poļus Gžegožu Fijaleku un Mihalu Brilu, bet cīņā par automātisku vietu astotdaļfinālā ar 0-2 (16:21, 12:21) atzina pazīstamo itāļu Paolo Nikolai un Daniela Lupo pārākumu, nespējot revanšēties viņiem par pērn Jūrmalā piedzīvoto neveiksmi Eiropas čempionāta finālā.

Pēc šīs sezonas sacensību formāta katrs pāris apakšgrupā aizvada divas spēles - vispirms savā starpā tiekas grupas pirmā un ceturtā, kā arī otrā un trešā komanda, bet pēc tam spēkus samēro abu maču uzvarētāji, kā arī zaudētāji. Abās spēlēs uzvarējusī komanda automātiski sasniedz izslēgšanas turnīra otro kārtu, vienības, kas guvušas pa vienai uzvarai, iekļūst izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā, bet abos mačos zaudējušajam pārim sacensības jānoslēdz. Šāds sacensību formāts daļā Pasaules kausa posmu tika ieviests pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!