Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola dueti Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs, kā arī Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš trešdien ar uzvarām sāka ASV pilsētā Fortloderdeilā notiekošo sezonas pirmo Pasaules kausa piecu zvaigžņu turnīru.

Šosezon lielisku sniegumu rādošie Pļaviņš un Točs, kuri turnīrā izlikti ar astoto numuru, ar 2-0 (21:19, 21:18) uzvarēja Nīderlandes duetu Kristiānu Varenhorstu un Jasperu Buteru, kuriem ir 25.numurs.

Pirmais sets bija ļoti līdzīgs, bet otrajā Pļaviņš un Točs sākumā ieguva pārsvaru, ko noturēja līdz dueļa beigām.

Abi pāri tikās jau otro reizi šosezon, janvāra sākumā četru zvaigžņu turnīra Hāgā latviešiem pusfinālā pārspējot pretiniekus ar 2-1 (19:21, 21:19, 15:11). Varenhorsts pērn duetā ar Mārtenu van Gardrenu sasniedza pasaules čempionāta pusfinālu, bet palika bez medaļām.

Šis panākums ļāvis Pļaviņam un Točam garantēt vietu izslēgšanas turnīrā. Nākamajā mačā viņi piektdien tiksies ar brazīliešiem Pedru Solbergu, kurš ir kādreizējais pasaules čempionāta medaļnieks, un Žioržu Vanderleju. Šis pāris izlikts ar devīto numuru. Kā Brazīlijā ierasts, tajā salikti kopā veterāns un jaunais sportists. Šī mača uzvarētāji automātiski iekļūs otrajā kārtā, bet zaudētāji "play-off" sacensības sāks no pirmās kārtas.

Arī ar brazīliešiem Pļaviņš un Točs tikās Hāgā, ceturtdaļfināla cīņā uzvarot divos setos, bet ļoti sīvā cīņā.

Tikmēr Samoilovs un Šmēdiņš, kuri izlikti ar 12.numuru, pirmajā mačā trešdien ar 2-0 (21:14, 21:13) pārliecinoši apspēlēja poļus Gžegožu Fijaleku un Mihalu Brilu, kuriem ir 21.numurs.

Arī Samoilovs un Šmēdiņš līdz ar to garantējuši vietu izslēgšanas sacensībās, bet viņu nākamie pretinieki noskaidrosies vēlāk trešdien.

Pēc šīs sezonas sacensību formāta katrs pāris apakšgrupā aizvada divas spēles - vispirms savā starpā tiekas grupas pirmā un ceturtā, kā arī otrā un trešā komanda, bet pēc tam spēkus samēro abu maču uzvarētāji, kā arī zaudētāji. Abās spēlēs uzvarējusī komanda automātiski sasniedz izslēgšanas turnīra otro kārtu, vienības, kas guvušas pa vienai uzvarai, iekļūst izslēgšanas sacensību pirmajā kārtā, bet abos mačos zaudējušajam pārim sacensības jānoslēdz. Šāds sacensību formāts daļā Pasaules kausa posmu tika ieviests pērn.

Jaunizveidotais pāris Pļaviņš un Točs šo gadu sākuši ļoti veiksmīgi. Janvāra pašā sākumā viņi Nīderlandes pilsētā Hāgā triumfēja Pasaules kausa četru zvaigžņu posmā, bet vēl pēc nedēļas Čehijas pilsētā Pelhržimovā izcīnīja bronzu Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) "Masters" kategorijas turnīrā. Turpinājumā viņi devās uz treniņnometni Ēģiptē un pagājušajā nedēļā aizkļuva līdz finālam četru zvaigžņu sacensībās Irānā, titula mačā ciešot neveiksmi.

Tikmēr Samoilovs un Šmēdiņš turnīrus Hāgā un Pelhržimovā noslēdza dalītā devītajā vietā.

Kā zināms, Pasaules kausa kalendārā nozīmīgākajām sacensībām - pasaules čempionātam, "Major" posmiem un sezonas noslēguma finālturnīram - ir piecas zvaigznes. Kādreizējiem "Grand Slam" posmiem ir četras zvaigznes, kamēr zemāka līmeņa turnīriem - no vienas līdz trim zvaigznēm.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!