Foto: F64
Latvijas šorttrekists Roberts Zvejnieks sāpīgi pārdzīvo netikšanu Phjončhanas olimpisko spēļu pusfinālā 500 metru distancē, kur ¼ finālā bija tuvu pārsteigumam un iekļūšanai pusfinālā.

Zvejnieks ceturtdaļfinālā slidoja spēcīgā kompānijā, un šajā skrējienā jaunu pasaules rekordu sasniedza ķīnietis Daidzjins Vu. Zvejnieks vēl divus apļus pirms finiša bija ļoti drošā otrā vietā, bet finišā veiklāks, izmetot kāju, bija mājinieks Dehons Hvans, kurš kopā ar ķīnieti tika tālāk pusfinālā. Abi Zvejnieku apsteigušie sportisti vēlāk iekļuva finālā, kā arī izcīnīja zeltu un sudrabu šajā distancē, turklāt ķīnietis vēlreiz laboja pasaules rekordu.

Noslēguma kopvērtējumā Zvejnieks ieņēma 10. vietu 500 metru distancē, kas ir atkārtots labākais sasniegums Latvijas šorttreka vēsturē.

"It kā jau jāsmaida, jo 9.-12. vieta pasaulē nav slikts rezultāts, bet, kā redzējāt, bija iespēja pacīnīties par vietu TOP 8. Redzot, ka bija iespējas tikt tālāk, tad rūgtuma garša ir vairāk, nekā patīkamais," vēl pirms skrējiena video atkārtojuma noskatīšanās teica 20 gadus vecais sportists. Vēlāk, jau noskatījies skrējiena video atkārtojuma, Zvejnieks neslēpa emocijas par izlaisto iespēju. "Ķīnietis gāja uz pasaules rekordu (un to sasniedza), bet es vēl neesmu gatavs pasaules rekordam. Divi cilvēki pasaulē slidojuši ātrāk par 40 sekundēm, bet man 20 gados tas ir par sarežģītu."

Tieši lielo ātrumu Zvejnieks min kā vienu no galvenajiem neveiksmes iemesliem. Ieguvis lielāku pārsvaru, Zvejnieks centies nosargāt otro pozīciju, bet necenties turēt līdzi ķīnietim. Tomēr slidošana vienatnē Zvejniekam nav padevusies, nav izdevies ieturēt slidošanas līniju, pazudis ritms un ātrums. Tādēļ arī priekšpēdējā aplī izskatījies, ka viņš it kā izslīdējis, tomēr tas saistīts ar slidošanas līnijas uzturēšanu.

"Noraustījos. Pamanīju, ka pēdējā aplī viņš man ir blakus. Zināju, ka jācenšas bloķēt. Pēdējā pagriezienā bloķēju iekšmalu, lai mani neapdzen. Bet korejietis ir gudrs, viņam ir liela pieredze. Viņš redzēja, ka eju pa iekšmalu, izgāja pa ārējo malu un izmeta kāju. Un viss," pēdējos metros straujajā skrējienā atceras Latvijas sportists.

Zvejnieks atzīst, ka tieši pieredze izšķīrusi vietu pusfinālā. Korejas sportists ir pasaules rekordists 1000 metru distancē, kā arī vairākkārtējs Pasaules kausa un pasaules čempionātu medaļnieks. Tāpat Zvejnieks norādīja uz Korejas sportistu lieliskajiem treniņapstākļiem, jo viņiem ir vairāki konkurētspējīgi sportisti, kas tikai palielina izaugsmi.

"Mēs ar treneriem esam runājuši par lietām, pie kā jāpiestrādā. Mēs tikai divus gadus trenējamies nopietnā līmenī. Ja attīstīšu šīs lietas – slidošanas līniju un ātruma turēšanu -, tad ir lielas iespējas nākotnē. Starts man ir pasaules līmenī, arī paātrinājums ir pasaules līmenī, bet tālāk jāskatās, kā noturēt ātrumu, un citas lietas. Piemēram, kā apdzīt tādos ātrumos," jau par nākotni domā sportists.

Kopumā savu olimpisko debiju Zvejnieks vērtē pozitīvi. "Būs man pieredze, motivācija, lai strādātu. Nopietnākajās sacensībās līdzšinējā karjerā man ir labākās vietas, par kurām esmu cīnījies. Bet ir tas rūgtums, ka atkal netiku pāri tam ceturtdaļfinālam. Vienmēr esmu bijis tajos ceturtdaļfinālos, bet pusfināls nesanāk. Gribējās jau pirmo reizi karjerā to paveikt tieši olimpiskajās spēlēs."

"Man mērķi sportiskajā karjerā ir daudz augstāki. Ir prieks par padarīto, bet mērķi ir augstāki. Tāpēc nevērtēju sniegumu maksimāli pozitīvi, bet tikai pozitīvi," piebilst Zvejnieks.

Zvejniekam ar olimpisko startu sezona nav noslēgusies. Pēc atgriešanās Latvijā turpināsies aktīvs treniņdarbs, jo drīzumā sportistam būs vēl viena debija – pasaules čempionātā pieaugušo konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!