Foto: LETA

Latvijas vadošās tenisistes Anastasija Sevastova un Aļona Ostapenko nevar sagaidīt pārspēles par vietu Federāciju kausa pasaules otrajai grupai, turklāt pastāv iespēja, ka dueļi tiks aizvadīti Latvijā.

Ziņots, ka Ostapenko un Sevastova sestdien Tallinā ļāva Latvijas izlasei pirmoreiz kopš 1993.gada izkļūt no Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas un aprīlī tā centīsies kvalificēties otrajai pasaules grupai.

Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas fināla kārtā sestdien Latvijas izlase ar 2-1 apspēlēja Serbiju, izšķirošo punktu iegūstot pēc uzvaras dubultspēlē.

Valsts otrā rakete Sevastova pirmajā mačā ar rezultātu 2-6, 4-6 negaidīti piekāpās 17 gadus vecajai serbietei Olgai Danilovičai, kura parādīja lielisku sniegumu.

"Droši vien biju nervoza, jo tā bija pirmā fināla spēle. Viņai nebija ko zaudēt, labi iesāka maču un spēlēja bez kritumiem. Vienkārši izservēja maču, tas bija ātri un bez žēlastības," teica Sevastova.

Daniloviča ir kreile, kas arī apgrūtinājis spēli pret viņu.

"Otrajā setā bija iespējas, kuras jāņem. Ja paņemtu, rezultāts varbūt būtu bijis citādāks. Tomēr pats svarīgākais, ka esam uzvarējušas," atzīmēja Sevastova.

Abām tenisistēm nākamajā nedēļā paredzēta dalība Dohas WTA "Premier" turnīrā, kur spēles jau notiks ārā un karstā laikā.

"Esmu psiholoģiski nogurusi, arī nedaudz fiziski. Sasniedzām mērķi. Tagad visi esam priecīgi, bet vajag arī nomierināties," secināja tenisiste.

Šajā nedēļas nogalē norisināsies cīņas pasaules otrajā grupā, kurā spēlē tādas tenisa lielvalstis kā Austrālija, Kanāda, Itālija, Rumānija, Krievija, Slovākija, Spānija un Ukraina.

"Pārspēlēs būs stiprākas komandas. Būs citādāks formāts, ar piecām spēlēm, nevis trijām. Vajag citādāk plānot un izvēlēties citu taktiku," skaidroja Sevastova.

Tāpat arī Ostapenko bija gandarīta par spēlēšanu Latvijas komandā.

"Bija ļoti patīkami spēlēt tādā atmosfērā. Paldies visiem latviešiem, kuri atbrauca mūs atbalstīt. Man ir liels prieks pārstāvēt Latviju. Ļoti gaidu nākamos mačus," teica Ostapenko.

Ostapenko savā vienspēlē ar 6-2, 6-1 sagrāva Dejanu Radanoviču, bet pēc tam dubultspēlē duetā ar Sevastovu ar 6-1, 6-2 droši pieveica Olgu Daniloviču un Bojanu Marinkoviču.

"Šodien parādīju savu labāko tenisu, turklāt manai pretiniecei nebija daudz iespēju. Servēju un spēlēju labi, ļoti pārliecinoši uzvarēju," atzīmēja Ostapenko.

Arī viņai ir sakrājies nogurums. "Atbalstījām savu komandu un ļoti gribējām uzvarēt. No lielās ceļošanas sakrājas nogurums. Tāda ir tenisa dzīve," atklāja Ostapenko.

Pēc Sevastovas zaudējuma, lai saglabātu cerības par vietu pārspēlēs, Ostapenko bija obligāti jāuzvar sava vienspēle.

"No sākuma nedaudz uztraucos, bet, kad iegāju kortā, nebija nekāda stresa, biju ļoti pārliecināta. Iekšēji bija liela pārliecība par uzvaru," pauda Ostapenko.

Tāpat arī Latvijas komandas kapteinis Andis Juška bija gandarīts, ka nedēļa noslēgusies uz pozitīvas nots.

"Nedēļas laika sakrājas emocionāls un fizisks nogurums. Jādomā, lai meitenēm laicīgi būtu dvieļi, bumbas, ūdens, laukums, transports un viss pārējais. Apakšā ir pamatīgs darbs, lai tas viss tiktu nodrošināts. Esmu kapteinis un menedžeris vienā personā. Protams, ka palīdz arī citi cilvēki," teica Juška.

Juška pagājušajā gadā sāka ceļot ar Ostapenko kā treniņu partneris, bet Singapūrā notikušajā sezonas noslēguma turnīrā "WTA Finals" viņš pirmoreiz kortā izgāja starp geimiem, visai pasaulei dzirdot, sniedzot tenisistei padomus. Viņš sestdien bija pārliecināts, ka Ostapenko uzvarēs savu vienspēli.

"Zinu, kā viņa reaģē uz šādu situāciju. Zinādamas viņas potenciālu, tur nevajadzēja būt problēmām. Protams, gadās viļņveidīga spēle, bet šoreiz nebija tas variants. Viņai nebija laika ņemties un darīties uz laukuma," skaidroja Juška.

Viņš pauda cerību, ka Federāciju kausa pārspēles par vietu otrajā pasaules grupā notiks Latvijā. Latvijas izlases potenciālās pretinieces noskaidrosies svētdien, bet izloze risināsies nākamajā nedēļā. Jau tagad ir skaidrs, ka vieta, kur Latvija spēlēs ar ielozēto pretinieci, noskaidrosies papildus izlozē.

"Ja tas notiks mājās, tad būs "wow". Otrdien un trešdien būs izloze, kad būs arī būs skaidrs, kur un ar ko būs tikšanās. Man ir tāda informācija, ka "Arēna Rīga" jau ir "aizsista" uz tiem datumiem," atklāja Juška.

Latvijas izlase iepriekšējo reizi no Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas izkļuva 1993.gadā un toreiz jau tajā pat gadā sacentās pasaules grupā starp 32 vienībām. Tad pirmajā kārtā Latvijas izlase ar Larisu Neilandi priekšgalā uzvarēja Beļģiju, bet otrajā ar 0-3 kapitulēja Nīderlandei.

1994.gadu Latvija jau uzsāka pasaules grupā, bet pirmajā kārtā piekāpās Austrālijai un pēc tam līdz šim allaž spēlējusi Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā, otrajā un divus gadus pat trešajā grupā.

Nākamgad abas pasaules grupas atkal tiks apvienotas, bet, lai tajā iekļūtu, Latvijas izlasei aprīlī vēl būs "play-off" kārtā jāuzvar kāda no otrās pasaules grupas zaudētājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!