Foto: LETA
Latvijas kamaniņu sporta komandas trenerim Mārtiņam Rubenim nav bijis pārsteigums, kā savā debijā olimpiskajās spēlēs startējis 19 gadus vecais Kristers Aparjods.

Aparjods divos pirmajos braucienos bija sestajā vietā, bet summā pēc diviem braucieniem ir septītais. Svētdien sportisti veiks pēdējos divus braucienus, bet no medaļām Aparjodu šķir 0,139 sekundes.

"Kristeram šīs bija pirmās ugunskristības un pataustīšanās olimpiskajā gaisotnē. Pirmie divi braucieni ļoti labi. Pirmajā varbūt nebija pārliecinoša sajūta (kā būs un kas būs), bet otro puisis nobrauca droši. Domāju, ka izdosies rīt sameklēt kamanai labāku regulējumu. Jāveic tikpat divi labi braucieni, un tad jau skatīsies, kurp tie aizvedīs," ierasti mierīgi, nosvērti runā Rubenis. "Gribētu teikt, ka (Aparjoda rezultāts) ir likumsakarība. Šogad esam daudz strādājuši un ticu, ka puisis būtu pelnījis pabeigt šo olimpisko ciklu ar lielisku rezultātu. Gribu tikai novēlēt, lai viņam rīt izdodas vēl divi labākie braucieni šajā trasē."

Rubenis norāda, ka Aparjodam atrašanās tuvu labākajiem nav jaunums, ko viņš apliecinājis citās sacensībās. Pēc trenera teiktā, puisim acis deg, viņš grib cīnīties, un tas šobrīd dod rezultātu. Aparjods daudz iesaistās trases apskatē, meklē dažādas nianses, kā izbraukt, kā arī regulē kamanas sacensībām. Pirmajiem diviem braucieniem kamanas gatavojis Rubenis kopā ar Aparjodu, kā arī citiem komandas palīgiem. "Viss ir komandas un atbalstītāju darbs."

Treneris vēl nebija detalizēti analizējis abus Aparjoda braucienus, bet pirmējais iespaids – rupju kļūdu nav bijis. "Bija nianses, kur var redzēt, ka puisis vēl taustās. Aizbrauksim, lēnām izskatīsim braucienus, izrunāsim, un uz rītdienu viss būs kārtībā."

Pārējiem diviem Latvijas sportistiem, Ināram Kivleniekam un Artūram Dārzniekam, pirmie divi braucieni bija neveiksmīgi, kopvērtējumā viņiem attiecīgi 21. un 25. vieta.

Dārznieks dienu pirms sacensībām treniņos piedzīvoja smagu kritienu. Kā atklāj Rubenis, kritiens bijis tik smags, ka apdraudēja viņa startu olimpiskajās spēlēs. "Cepuri nost. Puisis saņēmās, ārsti izdarīja savu darbu, viņš ir uz strīpas un brauc. Protams, ka kritiens "apdauzīja" pārliecību un drošības sajūtu, bet šī trase ir tāda, kur rezultāts veidojas no niansēm. Ja tu nespēj brīvi un pārliecinoši braukt, tad grūti cerēt uz augstu vietu."

"Inārs cīnās ar to devīto virāžu. Vienā no treniņiem viņš salauza savu kamanu, ar ko domāja braukt sacensībās. Nācās ņemt kamanas veco aptecētāju un atkal visu "pārkrāmēt". Pēdējos divus treniņus viņš veica jau ar šo kamanu, bet varbūt vēl nav spējis sajutis trasi," uzskata Rubenis.

Rubenis piebilst, ka trases strādnieki ir vēl vairāk uzlabojuši ledus kvalitāti, kas ir visaugstākajā līmenī. Kamanas burtiski lidojušas pa trasi, par ko liecina arī jauni trases rekordi. Rubenis norāda, ka katra nianse šajā trasē ir svarīga, tāpēc katra nepārliecinoša kustība smagi atspēlējas. "Stabili jānobrauc visa trase. Vajag brīvi laist kamanu, gulēt un ļaut, lai kamana skrien."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!