Foto: AP/Scanpix

Latvijas vadošās tenisistes Jeļena Ostapenko un Anastasija Sevastova ir pārliecinātas, ka viņu savstarpējās attiecības, kuras līdz šim bija neitrālas, pēc šonedēļ kopā aizvadītā Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas turnīra, kļūs labākas.

Latvijas komanda Tallinā veiksmīgi uzsākusi Federāciju kausa turnīru, pirmajos divos mačos ar vienādu rezultātu 2-1 uzvarot Turciju un Poliju. Vēl pirms D apakšgrupas noslēdzošās cīņās piektdien pret Austriju, Latvija ir nodrošinājusi pirmo vietu D apakšgrupā un iespēju cīnīties finālā kārtā. Uzvarot tajā, tiks iegūta iespēja aprīlī aizvadīt pārspēles par vietu otrajā pasaules grupā.

Duelī pret Turciju Ostapenko un Sevastova pirmo reizi kopā aizvadīja dubultspēli, izcīnot pārliecinošu uzvaru. Pirms šī turnīra nebija noslēpums, ka abu tenisistu starpā attiecības ir gana vēsas, ko abas sportistes apstiprināja arī ceturtdien Tallinā notikušajā Latvijas Tenisa savienības (LTS) rīkotajā preses konferencē.

Tomēr tagad kā viena, tā otra žurnālistiem sacīja, ka ir drošas, ka savstarpējās attiecības pēc šīs nedēļas Federāciju kausā kļūs labākas.

Ostapenko Latvijas izlasē spēlē kopš 2013.gada, bet Sevastova Federāciju kausā iepriekšējo reizi spēlēja 2010.gadā, kad bija vien 19 gadus veca.

"Pērn nespēlēju Federāciju kausā, jo vēl gribēju augstāk kāpt pasaules rangā. Lai to realizētu, gada sākums ir svarīgs. Šogad rangs man ir labs, tāpēc spēlēju," skaidroja Sevastova, kura ar atsevišķu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes lēmumu tika iekļauta LOV sastāvā vasaras sporta veidos 2018.gadam. Visticamāk, tieši iekļaušanas LOV sastāvā spēlējusi lielu lomu tenisistes lēmumā piekrist pārstāvēt Latviju Federāciju kausā. Tāpat LOV sastāvā ir arī Ostapenko.

Tikmēr LTS ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks uzsvēra, ka Ostapenko un Sevastova ir iemesls, kāpēc teniss Latvijā piedzīvojis popularitātes vilni.

"Meitenes ir iemesls, lai mēs Latvijā cilvēkus maksimāli piesaistītu tenisam. Meitenes ir iemesls, kāpēc varam piesaistīt jaunus atbalstītājus un līdzjutējus, bērnus, kas grib nodarboties ar tenisu. Man ir liels prieks, ka tenisa vilnis ar kāpumiem un kritumiem, bet turpinās jau kopš Ernesta Gulbja. Mums ir lieliski elki, kuriem sekot līdzi. Varam lepoties, ka ir pilsētas, kas interesējas, lai uzbūvētu tenisa laukumus, vecāki tur grib vest bērnus. Strādāsim uz masveidību," solīja Lejnieks.

Savukārt Latvijas dāmu komandas kapteinis Andis Juška, pirms piektdien gaidāmās spēles ar Austriju sacīja, ka par spīti tam, ka jau ir nodrošināta vieta fināla kārtā, plānots laukumā sūtīt abas līderes, Sevastovai piebilstot, ka cīņa nebūs viegla.

"It kā esam favorītes, bet arī Austrija pēc diviem zaudējumiem būs motivēta, viņas negribēs krist lejā un tāpēc cīnīsies līdz galam," sprieda tenisiste.

Fināla kārtā Latvija tiksies ar A apakšgrupas labāko komandu, kurā spēlē Serbija, Bulgārija un Gruzija. Komanda, kura uzvarēs šajā mačā kvalificēsies aprīlī gaidāmajām pārspēlēm par vietu otrajā pasaules grupā. Zīmīgi, ka 2019.gadā Federāciju kausā mainīsies sacensību formāts, apvienojot abas pasaules grupas, līdz ar to šī turnīra divas uzvarētājas iegūs iespēju iekļūt starp 16 stiprākajām pasaules izlasēm.

Pērn Latvijas tenisistes apakšgrupu cīņās ar 2-1 uzvarēja Turciju, ar 0-3 pārliecinoši piekāpās favorītei Lielbritānijai, bet noslēdzošajā duelī pārliecinoši ar 3-0 tika pārspēta Portugāle. Latvija ar diviem panākumiem trīs mačos ieguva otro pozīciju C apakšgrupā un nosargāja vietu Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā. Vēlāk mačā par 5. līdz 8.vietu ar 0-2 tika zaudēts Ungārijai, sacensības noslēdzot septītajā pozīcijā.

Vēsturē labāko sasniegumu Latvijas izlase guva 1993.gadā, kad startēja pasaules grupā, iekļūstot 16 labāko pasaules izlašu vidū. Šogad Latvija Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Ja pirmajās divās reizēs bija jācīnās par vietas saglabāšanu, pērn Latvijas sportistes izvairījās no pārspēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!