Foto: F64

Katrs no Latvijas kamaniņu braucējiem ir savādāks un katram ir savas braukšanas nianses, tā par gaidāmajām Phjončhanas olimpisko spēļu kamaniņnieku vīru sacensībām saka bijušais sportists Mārtiņš Rubenis.

2006. gadā Turīnas olimpiskajās spēlēs Rubenis kļuva par pirmo Latvijas olimpisko medaļnieku ziemas sporta veidos. Viņš piedalījies piecās olimpiskajās spēlēs, pirms četriem gadiem Sočos kopā Latvijas komandu izcīnīja arī olimpisko bronzu stafetē, bet tagad savās sestajās olimpiskajās spēlēs būs Latvijas komandas treneris un tehniskais darbinieks.

"Pagaidām puiši vēl ķer trasi, grūti spriest par rezultātiem. Analizēsim video, tad arī domāsim, ko darīt. Paši filmējam galvenās "atslēgas" vietas, bet, protams, ka rokas pietrūkst," par mazo valstu ierobežotām iespējām treneru sastāva komplektācijā saka Rubenis. "

Latvijas kamaniņu braucēji Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods un Artūrs Dārznieks būs vieni no pirmajiem Latvijas sportistiem, kas startēs Phjončhanā. Vīru kamanu pirmie divi braucieni paredzēti sestdien, 10. februārī, pulksten 12:10, bet izšķirošie trešais un ceturtais braucieni būs 11. februārī pulksten 13:00 pēc Latvijas laika.

Rubenis piekrīt pašu sportistu teiktajam, ka trase ir ātra un kamanas ir jāpielāgo šādiem apstākļiem. "Kamanas vajag maksimāli stabilas, jo ir trase cieta. Ledus vairākas reizes tiks liets pirms sacensībām, tāpēc visas tās gropītes, kuras izkasīs ar šiem ledus nažiem (kamanu sliecēm), aizsals. Var teikt, ka būs kārtīgs "stiklinieks"," kamaniņu braucēju žargonā trasi raksturo Rubenis. "Svarīgi, lai būtu kontrole pār kamanu. Lai nebūtu mazākās sānslīdes, kas uzreiz ietekmē nākamās virāžas ieeju un izeju. Rezultāti būs interesanti."

Rubenis bilst, ka nav redzējis vēl nevienu sportistu, kurš tīri veiktu trasi, bet daudzi kamaniņnieki šos braucienus izmanto, lai izpētītu svarīgākās vietas. Tādēļ treniņu rezultāti ne vienmēr ir objektīvi. "Visi taustās. Treniņbraucieni ir tikai seši. Kas ātrāk uzķers knifiņus, tie arī ātrāk brauks."

Rubenis diplomātiski korekti nesteidza prognozēt, kurš no Latvijas sportistiem sacensībās varētu būt labāks. "Zinot mūsu puišus, viņi spēj pielāgoties braukšanas stilam katrā trasē. Šeit vajag vairāk sajūtu, brīvu sajūtu kamanās uz ledus, jo tad var arī noķert ātrumu un savaldīt kamanas. Inārs ir vairāk spēka braucējs, viņam augša padodas vieglāk, bet apakšā sanāk cīnīties. Kristers te "taustās", viņam kamana ļoti precīzi reaģē, tāpēc arī precīzi jānostrādā. Artūram – kā kurš brauciens un kā kura vieta. Ir, kur skaisti izbrauc, bet ir, kur rodas jautājumi."

2018. gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā sāksies 9. februārī un risināsies līdz 25. februārim. Latviju šajās olimpiskajās spēlēs pārstāv 35 sportisti, no kuriem viens ir rezervists.

Otro reizi olimpiskās spēles klātienē atspoguļo arī portāls "Delfi", kura korespondents Uldis Strautmanis katru dienu līdz pat noslēguma ceremonijai informēs par Latvijas sportistu dzīvi un paveikto Pjončhanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!