Foto: F64
Latvijas kamaniņu braucējs Kristers Aparjods pēc pirmajiem treniņbraucieniem Phjončhanas olimpiskajā trasē sacensību mājvietu salīdzināja ar autobāni, kur mašīnas traucas lielā ātrumā.

Latvijas kamaniņu komanda 2018. gada olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā ir jau nedēļu. Sportisti veiksmīgi aklimatizējušies un pieraduši pie lielā aukstuma, kas Eiropā un Latvijā šajā ziemā ir nepierasta lieta.

"Tagad jau bija siltāk. Bija neliela saulīte, tad jau ir foršāk. Protams, ka sacensību ekipējumam apakšā ir termoveļa, bet neko siltāk apakšā neuzvilksi," sarunā ar Latvijas žurnālistiem sacīja Aparjods, kurš otrajā treniņbraucienā bija ātrākais no latviešiem.

Aparjods bilst, ka šajā sezonā vienā no Pasaules kausa posmiem Ziemeļamerikā bijis pie -20 grādiem, tomēr Korejā aukstums ir nepatīkamāks dēļ mitruma. "Ja vēl vējiņš uzpūš, tad vispār...", nodrebinās olimpisko spēļu debitants Aparjods, kuram 24. februārī apritēs 20 gadi.

Savukārt pieredzējušais Inārs Kivlenieks, kurš bija ātrākais no latviešiem pirmajā treniņbraucienā, daudz par aukstumu nesatraucas un pieņem laika apstākļus, kādi tie ir. "Braucam trasē tajā pašā laikā, kad būs sacensības. Vēlu sākam. Ceram, ka būs tādi paši laika apstākļi."

Runājot par trasi, gan Aparjods, gan Kivlenieks norāda uz lielajiem ātrumiem, kas ir Phjončhanas trasē.

"Kopumā trase ir ātra, gandrīz kā autobānis," salīdzina Aparjods. "Ir vairākas atslēgas vietas. Protams, devītā virāža. Ir arī citas āķīgas vietas. Visā trasē katram sportistam ir savi knifiņi, kur jūtas labāk. Ja vēl laika apstākļi ir labi, tad vispār ir bauda. Ja salīdzina ar oktobri, kad Phjončhanā bija treniņnedēļa, tad devītā virāža ir labāka. Tagad tur ir vairāk ledus, vieglāk ir izbraukt no tās, profils pamainīts."

Aparjodam par trases ātrumu piekrīt Kivlenieks. "Trase ir ļoti ātra, salīdzinot ar to, kas bijis līdz šim. Nav viegli, ir āķīgas vietas. Protams, visāķīgākā ir devītā virāža, kuru daudzi sportisti iet skatīties. Bet trase ir uztaisīta ļoti labi. Bīstamas ir visas trases. Ja vēl brauc ar 130 km/h bez jebkāda karkasa."

"Trase ir ar garām virāžām, garām pārejām, nav liela spiediena. Līdz ar to vajag tehniku, kas daudz neslīd uz sāniem ir arī labi iet," turpina Kivlenieks. "Lielā aukstumā, ko sola sacensībās, iepriekšējās slidas negribēja slīdēt augšdaļā. Lejā gan ātrums bija tāds pats, bet augšdaļā daudz zaudēju. Tagad ir jauna slida, ar to braucu un gatavojos."

Latvijas sportisti nevēlas runāt par vēlamiem sasniegumiem olimpiskajā trasē un negribas ieslīgt prognozēs. Treniņos sasniegtie rezultāti sportistiem arī lielu priekšstatu nesniedz par konkurentiem, jo katram braucienos ir savādāki uzdevumi. Latvijas kamaniņnieki braucienos vairāk cer "izkost" trasi.

"Gatavošos, tāpat kā uz Pasaules kausa sacensībām. Iešu uz maksimumu, lai nebūtu pēc tam jādomā, kas tika izdarīts ne tā," noslēdz Aparjods.

Latvijas kamaniņu braucēji Kivlenieks, Aparjods un Artūrs Dārznieks būs vieni no pirmajiem Latvijas sportistiem, kas startēs Phjončhanā. Vīru kamanu pirmie divi braucieni paredzēti sestdien, 10. februārī, pulksten 12:10, bet izšķirošie trešais un ceturtais braucieni būs 11. februārī pulksten 13:00 pēc Latvijas laika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!