Foto: Publicitātes foto
Administratīvā pārkāpuma lieta pret Liepājas muzeju ir izbeigta, līdz ar to muzejs sodīts netiks, pastāstīja Valsts valodas centra (VVC) Valodas kontroles reģionālās nodaļas vadītāja Sarmīte Pāvulēna.

Viņa informēja, ka VVC jūlijā saņēmis iesniegumu par to, ka Liepājas muzejā būs izstāde, kuras nosaukumā "māksla" tiks izmantoti gan latviešu alfabēta, gan kirilica alfabēta burti. "Tas bija pilnīgi nesaprotams," norādīja Pāvulēna.

VVC sāka lietvedību, lai noskaidrotu faktiskos apstākļus, ņemot vērā to, ka muzejs pats aicinājis mākslinieku rīkot konkrēto izstādi. VVC sazinājās gan ar muzeju, gan pašvaldību, noskaidrojot, ka izstādes nosaukums lasāms tikai Liepājas muzeja mājaslapā. Pēc sarunas ar VVC Liepājas muzejs šim nosaukumam pievienojis zvaigznīti, raksta beigās gramatiski korektā formā paskaidrojot nosaukumu.

"Tā kā pārkāpums ir novērsts, un tas ir uzskatāms par maznozīmīgu, administratīvā pārkāpuma lieta tikusi izbeigta," skaidroja Pāvulēna, norādot, ka valsts iestādēm piemērojamie noteikumi atšķiras no tiem, kas paredzēti privātpersonām. Viņa gan atzina, ka pat, ja mākslinieks pats būtu piedāvājis veidot izstādi muzejā, VVC būtu jāveic lietvedība, ja tiktu saņemts iesniegums. "Šajā gadījumā mēs lēmām šādi," norādīja VVC pārstāve.

Kā ziņots, tēlnieks Egona Peršēvics informēja, ka VVC vēlas sodīt Liepājas muzeju par viņa veidotās izstādes "māksla" nosaukumu, kurā lietoti gan latviešu alfabēta, gan kirilica burti. Pēc mākslinieka teiktā, izstādes nosaukums ir tās daļa. Viņš ar to mēģinājis ilustrēt aktuālo integrācijas problēmu un globālo multikulturālismu, no kura nav iespējams izvairīties. Arī muzejs, pēc viņa teiktā, piekritis, ka VVC lēmums ir uzskatāms par mēģinājumu noteikt, kā un par ko mākslinieki drīkst runāt, respektīvi, ka tā ir vistīrākā cenzūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!