Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas skeletonistam Martinam Dukuram ir liela pieredze un rūdījums augstākā līmeņa sacensībās, un tieši ar to viņš Phjončhanas olimpiskajās spēlēs varētu pārspēt mājinieku Sunbinu Junu, uzskata sportista treneris un tēvs Dainis Dukurs.

Latvijas skeletonisti jau devušies uz Dienvidkoreju, jo tur viņiem būs pieejami papildu treniņbraucieni. Tāpat Latvijas skeletonisti šajā laikā mēģinās aklimatizēties, lai varētu būt gatavi uz izšķirošajiem startiem. Martinam un Tomasam Dukuriem sacensības būs 15. un 16. februārī, bet Leldei Priedulēnai – 16. un 17. februārī.

Martins Dukurs jau trešajās olimpiskajās spēlēs būs viens no galvenajiem favorītiem uz zelta medaļām, tomēr iepriekšējās divas reizes viņam nācās samierināties ar sudrabu, jo viņš piekāpās olimpisko spēļu mājiniekam. 2010. gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs Dukurs palika aiz kanādieša Džona Montgomerija, bet 2014. gadā Sočos priekšā latvietim bija krievs Aleksandrs Tretjakovs.

"Tā ir salicies, ka mums vienmēr pretinieks ir ļoti spēcīgs. Vankūverā Martins pats to medaļu pazaudēja ar divām kļūdām. Toreiz varbūt bija redzams pieredzes trūkums. Šeit būs ļoti cienījams konkurents, mēs cīnīsimies, lai viņu uzvarētu," uzsvēra Dainis Dukurs

Dainis Dukurs uzskata, ka Martinam galvenā priekšrocība pret Sunbinu Junu būs viņa pieredze un tas, ka viņam nebūs sacensību mājinieka spiediens. "Pieredze un rūdījums mums ir gana liels, lai mēs būtu konkurētspējīgi," pārliecināts ir treneris.

Latvijas skeletona izlase uz Phjončhanu devās ar vairākām sliecēm, lai būtu gatavi dažādiem laika apstākļiem. Lai arī šobrīd Dienvidkorejā laika apstākļi ir salīdzinoši auksti, tomēr nevar zināt, kādi tie būs tieši uz sacensībām.

"Mums ir sagatavoti slieču varianti dažādiem laika apstākļiem, kopumā ir kādi četri varianti. Ir izietas visas priekšpārbaudes, bet, protams, uz vietas visu vēlreiz pārbaudīsim," skaidroja Dainis Dukurs. Tāpat pirms došanās uz olimpisko spēļu norises vietu skeletona kamanas tika izjauktas, lai pārliecinātos par to, ka tur nekādu plaisu un citu problēmu.

"To jūt, ka šis ir ļoti atbildīgs pasākums," sajūtas pirms četrgades svarīgākajām sporta sacensībām aprakstīja Dukurs vecākais. "Kad ir astoņi Pasaules kausa posmi, ir zināms, kuras trases ir parocīgākas, kuras slidas ir piemērotākas. Te tomēr viss būs citādāks. Tā trase arī parādījusi, ka tā katru reizi mainās. Atslēgas vieta ir devītā virāža, un būs jāspēj tajā brīdī pielāgoties tam trases profilam, kās tas būs sagatavots."

Šajā sezonā skeletonists Ivo Šteinbergs arī mēģināja kvalificēties olimpiskajām spēlēm, tomēr šoreiz viņam tas neizdevās.

"Mums pietrūka divas lietas – tas, ka mūsu federācija nepaņēma rīkot divus Starpkontinentālā kausa posmus, ko piedāvāja Siguldas trasei, jo tajā mēs varētu iegūt vajadzīgos ranga punktus, un tas, ka mums pietrūka resursu, lai kāds treneris aizbrauktu Ivo līdzi uz Kanādas posmiem Vistlerā un Kalgari, kur viņš viens cīnījās. Tur bija jābūt komandai līdzi, lai varētu viņu paraut uz augšu. Tur mums treneriem jāuzņemas atbildība. Ivo arī satraumēja cirksni un pēdējos četros posmos startēja ar traumu. Kā salikās, tā salikās," teica Dukurs.

Tā kā Dainis Dukurs nekad nav baidījies paust publisku kritiku par Krievijas dopinga programmu, viņš apzinās, ka jābūt ļoti uzmanīgiem, lai nedotu nevienam nekādu iespēju ēdienam vai dzērienam piepilināt kaut kādas aizliegtās vielas. "Var gadīties visādi, neviens no tā nav pasargāts. Vienu brīdi atmosfēra bija ļoti slikta, un tas, ko viņi par mums rakstīja savos medijos un sociālajos tīklos, lika domāt, ka mēs esam iniciējuši šo Maklārena izmeklēšanu un Osvalda ziņojumu."

2018. gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā sāksies jau šonedēļ, 9. februārī, un risināsies līdz 25. februārim. Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 34 sportisti deviņos sporta veidos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!