Foto: F64

Par aizskarošu, necienīgu un Latvijas olimpisko delegāciju apkaunojošu rīcību, rupji pārkāpjot trīspusējo vienošanos, no Latvijas delegācijas sastāva ir izslēgts skeletona komandas tehniskais darbinieks Rodžers Lodziņš, informē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Tā ir pirmā reize, kad šādu pārkāpumu dēļ LOK spiesta spert tik radikālu soli, izslēdzot kādu personu no olimpiskās delegācijas neilgi pirms nozīmīgo sacensību sākuma. Lodziņam kopā ar visu Latvijas skeletona komandu uz Koreju bija plānots doties piektdien, 2. februārī.

Trīspusējās vienošanās punkts, kura pārkāpšana noveda pie Lodziņa izslēgšanas no delegācijas, nosaka: "Dalībnieks apzinās savu, kā Latvijas valsts pārstāvja, īpašo stāvokli un apņemas neveikt darbības, kas Latvijas Republikā vai norises vietā var tikt uzskatītas par aizskarošām, necienīgām, delegāciju apkaunojošām un tai vai LOK zaudējumus nodarošām."

Rodžers Lodziņš augstāk minēto pārkāpumu ir pieļāvis olimpiskās komandas publiskajā sarakstē "WhatsApp" grupā šā gada 30. janvārī, kurā rupji un aizskaroši, lietojot arī necenzētus izteicienus, ir apvainojis olimpiskās komandas sportistus, trenerus, apkalpojošo personālu un administrāciju.

Lēmumu par izslēgšanu no Latvijas Olimpiskās delegācijas sastāva, saskaņā ar vienošanās 4.1.3.punktu, pieņēma Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, Latvijas Olimpiskās delegācijas "Phjončhana 2018" vadītājs un LOK ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, Latvijas Olimpiskās vienības vadītājs un LOK viceprezidents Einars Fogelis, Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols un ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis. Lēmums tika saskaņots ar Latvijas skeletona izlases galveno treneri Daini Dukuru.

Saskaņā ar vienošanās 4.1.3.punktu, Rodžeram Lodziņam ir anulēta akreditācija Phjončhanas ziemas Olimpiskajās spēlēs.

"Vienošanās par sadarbību Latvijas Olimpiskās delegācijas "Phjončhana 2018" ietvaros" tiek parakstīta trīspusēji — to paraksta delegācijas dalībnieks, attiecīgo sporta veidu federācijas prezidents un Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents.

48 gadus vecais Lodziņš ir bijušais bobslejists, savulaik startējis olimpiskajās spēlēs kā sportists. 1989. un 1993. gadā Lodziņš kļuva par pasaules vicečempionu bobslejā. 1994. gadā Lillehameres ziemas olimpiskajās spēlēs Lodziņš palika kā rezervists, bet pēc četriem gadiem Nagano kopā ar stūmēju Māri Rozentālu ieņēma 18. vietu.

Tomēr ilgstoši bobslejista karjeras laikā rakstura un nepiekāpības dēļ Lodziņam bijušas nesaskaņas ar sporta vadību un citiem sportistiem, arī ar toreizējo bobsleja komandas treneri, tagadējo Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretāru Zinti Ekmani.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!