Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" otrdien, veicot izrāvienu ceturtās ceturtdaļas vidū, svarīgā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas mačā viesos ar 79:68 (17:16, 16:16, 21:22, 25:14) uzvarēja Itālijas klubu Kapo d'Orlando "SikeliArchivi", uzlabojot savas izredzes iekļūt izslēgšanas turnīrā.

"Ventspils" komandas labā 20 punktus iemeta Emanuēls Ubilla, kuram arī septiņas rezultatīvas piespēles, bet 15 punkti Rihardam Lomažam un Juļam Jucikam.

Pirmajā puslaikā starp abām komandām aizritēja mazrezultatīva cīņa, bet spēles rezultātu ar precīzu pustālo metienu atklāja ventspilnieku leģionārs Ubilla. Nākamos septiņus punktus gan guva Kapo d'Orlando komandas basketbolisti, kuri turpmākajās minūtēs palielināja atstatumu arī līdz sešiem punktiem (11:5), kas "Ventspils" galvenajam trenerim Robertam Štelmaheram lika ņemt minūtes pārtraukumu. Pēc tām ventspilnieki saņēmās un veica 8:1 izrāvienu, pārņemot vadību.

Turpinājumā abas komandas cīnījās punkts punktā, bet pirmo ceturtdaļu Latvijas komanda noslēdza ar viena punkta vadību (17:16). Cīņas gaita mača otrajā ceturksnī nemainījās, turklāt "Ventspils" pieļāva diezgan daudz kļūdu, kas liedza veiksmīgāk iekarot grozu. Pēc Māra Gulbja precīza tālmetiena kurzemnieki 24.minūtē panāca 25:22, tomēr neveiksmes uzbrukumā liedza pārsvaru palielināt. Kapo d'Orlando panāca izlīdzinājumu, un komandas punkts punktā aizvadīja arī pirmā puslaika beigas, bet lielajā pārtraukumā ar viena punkta pārsvaru devās "Ventspils" - 33:32.

Iepriekš nerezultatīvi spēlējusī "SikeliArchivi" komanda otro puslaiku sāka ar veiksmīgiem uzbrukumiem, kas tai 34.minūtē ļāva panākt jau deviņu punktu pārsvaru (47:38). Pēc tam ventspilnieki gan atguva uz brīdi zaudēto spēles pavedienu un pakāpeniski rezultāta starpību samazināja, kam kulminācija pienāca trešās ceturtdaļas pēdējās minūtes sākumā, kad trīspunktnieku trāpīja Ingus Jakovičs, panākot neizšķirtu 58:58.

Noslēdzošās desmit minūtes atkal iesākās līdzvērtīgā cīņā, bet ceturtdaļas vidū "Ventspils" veica ļoti svarīgu izrāvienu, jo no 60:58 izdevās panākt 71:60, ventspilniekiem tiekot pie lielākā pārsvara šajā mačā. Tas arī bija šīs spēles lūzuma punkts, jo pēcāk Latvijas komanda pārsvaru nosargāja un izcīnīja svarīgu uzvaru.

"Ventspils" basketbolisti turpina cīņu par FIBA Čempionu izslēgšanas turnīru un šis panākums viņu situāciju ir uzlabojis, lai gan pirms tam bija divi zaudējumi pēc kārtas. Tagad ventspilniekiem pēdējā kārtā savā laukumā pret Grieķijas komandu Saloniku PAOK būs iespēja izcīnīt ceturto vietu un tiesības piedalīties izslēgšanas sacensībās.

Ventspilniekiem ir pozitīva bilance savstarpējās spēlēs ar sīvākajām konkurentēm - Francijas čempioni Šalonas pie Sonas"Elan" (divas uzvaras, +7 punkti) un Rolanda Freimaņa pārstāvēto Turcijas klubu "Gaziantep" (viena uzvara, +13 punkti), bet negatīva pret PAOK (zaudējums pirmajā spēlē ar -7 punktiem).

Līdz ar to pēdējā kārtā "Ventspilij" pret PAOK derēs uzvara ar jebkādu rezultāta starpību, lai nodrošinātu vietu izslēgšanas turnīrā, bet zaudējuma gadījumā būs jāsacenšas līmenī zemākajā FIBA Eirokausā.

Tikmēr Sicīlijas komanda šī turnīra ietvaros 13 mačos tikusi pie divām uzvarām, vienu no tiem izcīnot pirmajā aplī pret "Ventspili" (66:55). Kapo d'Orlando vienība, ņemot vērā mačus arī Itālijas A sērijā, cietusi 11 zaudējumus pēc kārtas, piecas neveiksmes piedzīvojot FIBA Čempionu līgā.

Kapo d'Orlando komandā, kas A sērijā startē ar nosaukumu "Betaland", sezonu iesāka latvietis Artūrs Strautiņš, bet novembra vidū viņš tika izīrēts Itālijas pēc spēka otrās līgas vienībai Ordzinuovi "Agribertocchi Walcor".

"Ventspils" basketbolisti ar 15 uzvarām 15 spēlēs ir "OlyBet" Latvijas basketbola līgas (LBL) līderi, kamēr Kapo d'Orlando vienība Itālijā 17 mačos tikusi pie pieciem panākumiem, kas dod priekšpēdējo vietu 16 komandu konkurencē.

Pārējās trīs B apakšgrupas spēles notiks trešdien. Freimaņa pārstāvētā "Gaziantep" savā laukumā uzņems "MHP Riesen", PAOK savu līdzjutēju priekšā tiksies ar "Neptūnas", bet "Ventspils" konkurente cīņā par vietu izslēgšanas turnīrā "Elan" viesosies pie pērnās sezonas FIBA Čempionu līgas uzvarētājas Tenerifes "Iberostar" no Spānijas.

Turnīra B apakšgrupas vadībā ar desmit uzvarām 12 cīņās ir "MHP Riesen" un "Iberostar", kas abas reizes zaudējusi tieši ventspilniekiem. Savukārt trešo vietu ar septiņiem panākumiem ieņem "Neptūnas".

Sešas uzvaras 13 spēlēs ir "Ventspilij", kam ar pieciem panākumiem 12 mačos seko "Elan" un PAOK vienībās, kamēr četras uzvaras guvusi "Gaziantep", kas joprojām saglabā cerības uz sesto vietu un sezonas turpināšanu FIBA Eiropas kausā, bet divas reizes uzvarējusi "SikeliArchivi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!