Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas sportisti ir pilnībā sagrāvuši olimpisko garu, pirmdienas vakarā pārraidītajā jaunākajā Vācijas telekanāla ARD dokumentālajā filmā par dopingu Krievijā izteicies titulētais Latvijas skeletonists Martins Dukurs.

"Protams, situācija mani sāpina. Mēs taču ar puišiem sportojam kopā, tāpēc sākumā pat nevarēju tam noticēt," pieckārtējais pasaules čempions stāstījis Hajo Zepelta filmā. "Viņi man teica: "Kā tu vari ticēt tam, ko raksta?". Savukārt es atbildēju: "Bet kāpēc man būtu jātic jums?"

"Esmu sportā 20 gadus un manās acīs viņi pilnībā ir iznīcinājuši olimpisko kaislību un olimpisko garu. Mūs vienkārši apzaga," paudis Dukurs. "To sajūtu vairs neatgriezt."

Kā vēstīts, ARD filmā bija arī intervija ar bijušo Maskavas Antidopinga aģentūras vadītāju Grigoriju Rodčenkovu, kurš apgalvoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins zinājis par valsts atbalstīto dopinga programmu.

ARD jau 2014.gada decembrī pārraidīja pirmo dokumentālo filmu, kurā apgalvoja, ka dopinga lietošana Krievijas sportā ir kā sērga, uzraugošajām instancēm slēpjot patiesos analīžu rezultātus un iesaistoties korupcijā. Vien pēc tam sākās arvien lielāks dopinga skandāls, kas tagad rezultējies ar aizliegumu Krievijas sportistiem startēt zem sava karoga Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Pagājušajā nedēļā Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) veica 39 Krievijas sportistu noklausīšanos saistībā ar viņu diskvalifikācijām no Soču olimpiskajām spēlēm. Paredzams, ka galējie lēmumi tiks publicēti šonedēļ laikā starp otrdienu un piektdienu. Ja Krievijas sportistu diskvalifikācijas tiks apstiprinātas, pie vairākām olimpiskajām godalgām tiks Latvija.

Skeletonā Sočos par olimpisko čempionu kļuva krievs Aleksandrs Tretjakovs, tomēr Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) tagad viņu diskvalificējusi, kas pie zelta, visticamāk, ļaus tikt Martinam Dukuram, bet bronzu iegūs viņa brālis Tomass. Savukārt bobsleja pilots Aleksandrs Zubkovs triumfēja četriniekos un divniekos, bet pēc viņa diskvalifikācijas par olimpisko čempionu četriniekos kļūs Oskara Melbārža ekipāža, kā arī, diskvalificējot Aleksandru Kasjanovu, latvietis tiks pie bronzas divniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!