Foto: LETA

Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs 2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu laikā plāno dzīvot pēc Latvijas laika, tāpēc viņam nevajadzēs sevi apgrūtināt ar aklimatizāciju, portālam "Delfi" pastāstīja sportista treneris Intars Berkulis.

Olimpisko spēļu biatlona sacensības pēc Dienvidkorejas laika notiks vakarpusē. Piemēram, sprinta sacensības Phjončhanā sāksies pulksten 20:15, bet pēc Latvijas laika tas būs pulksten 13:15. Pasaules kausa sezonas laikā sacensības arī notika dienas vidū, tāpēc Rastorgujevs neplāno mainīt savu dienas režīmu.

"5. februārī mēs atlidosim mājās no treniņnometnes un 7. februārī dosimies uz Phjončhanu. Tur pagājušajā gadā bija Pasaules kauss, un mēs tur gājām pēc cita plāna. Phjončhanā visas sacensības biatlonā ir vakarā, tāpēc Andrejs mēģinās dzīvot pēc Latvijas laika. Pa dienu viņš gulēs un dzīvos tur, neko daudz nemainot savā režīmā," skaidroja Berkulis.

Aizvadītajā sezonā Rastorgujevs Pasaules kausa kopvērtējumā ierindojās 18. vietā, bet sezonas laikā viņa labākais rezultāts bija astotās vietas Estersundā notikušā posma individuālajās un sprinta sacensībās.

"Pēc sezonas beigām noskaņojums ir labs. Visas sacensības, kas bija pagājušajā sezonā ir jāizanalizē, taču nevajag apstāties. Jāiet uz olimpiskajām spēlēm. Pasaules kausam ir liela nozīme, jo šīs sacensības dot iespēju startēt ar pasaules labākajiem sportistiem. Tikai šajās sacensībās var iegūt to pieredzi," turpināja treneris. "Vērtējot visu sezonu kopumā, tā mums bija laba. Andrejs nevienās sacensībās neizkrita no TOP 30, bija veiksmīgāki, bija neveiksmīgāki starti. Tāda šobrīd ir Andreja kondīcija, viss ir kārtībā. Protams, ka gribētos labāk, bet uzskatu, ka viss ir kārtībā."

Rastorgujevs olimpiskajām spēlēm gatavojas treniņnometnē Itālijā, kuras ietvaros viņš piedalījās arī Eiropas čempionātā un izcīnīja zelta medaļu sprintā.

"Mēs atrodamies treniņnometnē Itālijā, un šeit būsim arī līdz februārim. Eiropas čempionātā nostartējām, lai būtu sacensību apritē, jo gatavojamies olimpiskajām spēlēm. Mēs vienkārši trenējamies, uzturam Andreja sportisko formu tonusā, jo neko īpašu vairs mainīt mēs nevaram. Viss darbs vairāk vai mazāk ir izdarīts rudenī," stāstīja Berkulis. "Fiziskajā ziņā ar viņu viss ir kārtībā. Protams, ka var būt dienas, kad pašsajūta nav tik laba, kad slēpes tik labi neslīd."

Rastorgujevu ļoti bieži iegāž kļūdas šaušanā, un arī šosezon šis ir aktuāls jautājums. Pasaules kausā viņš vidēji šāva ar 75% precizitāti (guļus 81%, bet stāvus – 70%). Sezonas pēdējā Pasaules kausa posmā viņš masu starta sacensībās pieļāva pat deviņas kļūdas.

"Pasaules kausa pēdējais posms notika augstkalnē, kur liela nozīme ir ieslēpošanai šautuvē. Andrejam bija liels pulss, lielā konkurence lika par sevi manīt. Tas bija neveiksmīgs starts, sliktākā šaušana sezonā. Tā vienkārši nevajadzēja būt, bet tā dažreiz notiek. Protams, ka viņš nejutās labi pēc sacensībām, bet pēc tām izrunājām, izanalizējām un aizmirsām to visu. Īsā brīdī viss jāizanalizē un jāaizmirst," teica Berkulis.

"Daudz ko esam apguvuši, treniņnometnē daudz strādājām pie šaušanas. Varbūt tas arī nedaudz ietekmē. Mums bija piesaistīts cilvēks, kurš ar mums strādāja kopā. Ir ieguldīts liels darbs, no kura, iespējams, Andrejs vēl nav atguvies. Treniņos viss ir kārtībā, bet tiklīdz nonākam sacensībās sākas problēmas. Kopā ar konkurentiem ir citādāk," uzsvēra treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!