Foto: F64

Mairis Briedis sestdien, 27. janvārī, "Arēnā Rīga" aizvadīs Pasaules Boksa supersērijas (WBSS) pusfināla cīņu pret ukraini Oleksandru Usiku. Lai notiktu tik augsta līmeņa mačs, iesaistīti simtiem cilvēku, un visa vakara gaitā ir daudzas nianses, kuras skatītājs klātienē vai pie televizora pat nezina.

Kā portālam "Delfi" skaidroja Brieža pārstāvis Raimonds Zeps, visu pasākumu "Arēnā Rīga" veido un uzrauga paši sacensību rīkotāji no WBSS. Līdzīgi bijis jau iepriekšējā cīņā 2017. gada septembra nogalē, kad WBSS pirmajā cīņā Briedis smagā mačā pieveica kubieti Maiku Peresu.

"Te viss ir līdzīgi kā lielajās koncerttūrēs notiek ar rokgrupām, mūziķiem – viss ir salikts furgonos (sākot ar ringu un beidzot gaismām), kas ceļo no vienas sacensību vietas uz nākamo. Visos boksa vakaros ir vienāds grafiks, vienāds plānojums un vienāds redzējums uz notiekošo. Tas attiecas, piemēram, arī uz bokseru iznākšanu. Tādēļ Briedim neļāva tradicionāli iznākt Gacho pavadībā, kā bijām ieraduši redzēt pirms tam. Tāpēc, ka ir "viena grāmata", kuras standartiem pieturas visās cīņās. To viņi spēj nodrošināt, jo viss ir līdzi," portālam "Delfi" nianses atklāj Zeps. Pēc viņa teiktā, Brieža komanda grandiozā vakara rīkošanā ir iesaistīti tīri konsultatīvi.

Jau pagājušajā gadā, pirms bija zināms par Brieža un Peresa cīņas sarīkošanu Rīgā, tika runāts, ka Briedis diez vai vēl kādreiz cīnīsies savās mājās. Galvenais šķērslis tam ir finanses, jo Latvijā nav tik dāsni sponsori un finansiālās iespējas. Tomēr Latvijas līdzjutēji, fantastiskā atmosfēra "Arēnā Rīga" un labā reputācija WBSS aprindās ļāva tikt pie vēl viena mača rīkošanas Rīgā.

"WBSS gribēja savas cīņas notirgot ASV, kur ir milzīgs boksa tirgus. WBSS nespēja vienoties, tāpēc šobrīd cenšas izspiest no katra boksa vakara maksimumu, parādīt maksimāli labu produktu, lai radītu interesi. Agri vai vēlu WBSS (ar šiem apgriezieniem) ieies ASV, un amerikāņi nopirks tiesības. Bet WBSS negrib pārdot šo produktu par mazu summu. Tie ir miljoni," nelielu ieskatu boksa biznesa pasaulē dod Zeps. "Rīga izskatījās ļoti labi. Fani bija ļoti skaļi, atbalsts bija lielisks. WBSS saprot, ka viņi šobrīd zaudē finansiāli (rīkojot cīņu Rīgā), bet te iespējams parādīt labu šovu, un līdz ar to vairāk nopelnīt nākotnē."

Zeps neslēpj – ja WBSS jau šajā gadā būtu noslēguši līgumu ar kādu no lielajām ASV kompānijām, tad Rīgai būtu maz izredžu tikt pie vēl vienas Brieža cīņas.

Atšķirībā no lielajām mūzikas zvaigznēm un šovmeņiem, boksā sportistiem nav savu prasību jeb tā saucamo "raideru". Pārsvarā bokseriem ģērbtuvē ir nepieciešams viss tas pats, kas citiem sportistiem. Nepieciešams masāžas galds, speciālas taburetes, pie kurām ērtāk notīt rokas pirms cīņas, ūdens, ledus. Kā saka Zeps, bokseri atnāk, nocīnās un tad pēc cīņas dodas prom. Paredzams, ka Briedis un Usiks "Arēnā Rīga" varētu ierasties ap pulksten 21, bet pati cīņa sāksies pusnaktī, kā to nosaka reglaments.

Foto: F64

Boksa vakaros pārsvarā daudzu sanākušo vīriešu uzmanība pievērsta slaido kāju īpašniecēm – ringa meitenēm. Līdzīgi kā ar visu tehnisko nodrošinājumu, arī ringa meitenes visās cīņās ir vienas un tās pašas. WBSS ir līgums ar britu modeļu aģentūru, kas nodrošina daiļavas uz šīm cīņām. Parasti meitenes pasākuma vietā ierodas piektdienā uz bokseru svēršanos, sestdien ir pati cīņa, bet svētdienas rītā viņas dodas prom.

Vēl viena lielo boksa maču neatņemama sastāvdaļa ir ringa balss. WBSS vakaros ierasti ringā informācijas paziņotājs bija leģendārais Džimijs Lenons juniors, kurš bija Rīgā arī Brieža un Peresa cīņā septembrī. Tomēr šoreiz ""It's show time!" ringā nedzirdēsim, bet viņa vietā būs cits profesionāls augsta līmeņa vadītājs Davids Diamante.

#Rīga #Latvia.

A post shared by David Diamante (@daviddiamante) on Jan 25, 2018 at 6:02pm PST

Lai gan lielāka uzmanība boksa šovos ir tieši ringa balss īpašniekam, nozīmīgāks par viņu ir mača tiesnesis. Šoreiz ringa tiesnesis būs 67 gadus vecais Kenijs Beiless no ASV, Nevadas štata. Viņa kontā ir daudzu boksa slavenību cīņas – tiesājis Meniju Pakjao, Floidu Meivezeru un Oskaru de la Hoju. Savukārt punktus ringa malā skaitīs amerikānis Robins Teilors kopā ar kanādiešiem Kregu Metkalfiju un Robertu Taperu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zeps bilst, ka bokseri grib zināt ringa tiesnesi, lai saprastu viņa tiesāšanas nianses, kas katram soģim ir atšķirīgas. To tiesnesis pirms cīņas arī norāda speciālajā tehniskajā tikšanās mītiņā un arī pirms cīņas, pie bokseriem ienākot ģērbtuvēs. Savukārt punktu skaitītājus bokseri īsti nezina un tas viņu cīņu neietekmē.

WBSS smagā svara kategorijas pusfinālā četriem palikušajiem bokseriem katram ir sava josta kādā no prestižākajām organizācijām. Līdz ar to visa WBSS uzvarētājs kļūs par neapstrīdamo pasaules čempionu ar visām četrām jostām, bet pēc pusfināla abiem uzvarētājiem būs divas jostas. Kas notiek ar jostām pirms pusfināla cīņām? Nolikums paredz, ka bokseri ar savām jostām svinīgi iznāk ringā, bet uzreiz pēc tam tās tiek nodotas cīņas uzraugiem ringa malā, un pēc cīņas attiecīgi tās saņems uzvarētājs.

Brieža un Usika cīņas gadījumā tiek apvienoti Pasaules Boksa padomes (WBC) un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) jostas. Visticamāk, cīņas uzvarētājs pēc panākuma dižosies ar WBC jostu, jo tā tiek uzskatīta par prestižāku. Līdzjutējiem arī der zināt, ka boksa aprindās šo cīņu dēvē par "finālu pirms fināla", jo Briedis un Usiks šajā svara kategorijā ir vadošie bokseri pasaulē.

Foto: F64

Ņemot vērā cīņas prestižu boksa aprindās, uz Latviju pošoties vairākas boksa zvaigznes, kuras WBSS rīkotāji labprāt redzētu Rīgā. Tādējādi cīņai būtu papildus ažiotāža un lielāka popularitāte boksa aprindās. Runājot par Latvijas VIP personām, rīkotāji norāda, ka no Brieža komandas nav izdalītas atsevišķas biļetes vietējām slavenībām. Pēc Zepa teiktā, visiem ir ierastā secība, ka jāiet un jāpērk biļetes. Protams, ir iespējams iegādāties dārgākas VIP līmeņa biļetes, bet speciālus ielūgumus WBSS nodrošinot tikai pasaules boksa slavenībām.

Tā kā WBSS ir izslēgšanas turnīrs, tad cīņā nevar būt neizšķirts, kā tas mēdz gadīties profesionālajā boksā. Ja pēc 12. raunda tiesneši būs lēmuši, ka cīņa ir bijusi līdzvērtīga, tad uzvarētāju noskaidros tieši pēc pēdējā raunda rezultāta, nianses atklāj Zeps. Ja arī 12. raundā bokseri būs ieguvuši vienādu punktu skaitu, tad vērtēs 11. raundu, pēc tam 10. raundu, utt.

Katram bokserim ir savi iemīļotie, "iesildītie" boksa cimdi, tomēr tos viņi cīņā nedrīkst izmantot, lai nebūtu kādas krāpšanās. Savus vakara cimdus bokseri ierauga tikai pirms cīņas, tos ražotāji pēc boksera komandas pasūtījuma pa tiešo piegādā sacensību rīkotājiem. Tehniskajā mītiņā tiesnešu komisijas supervaizers (virsuzraugs) abu sportistu komandas priekšā atver atsūtītos iepakojumus, bokseri no diviem pāriem izvēlas cīņas un rezerves cimdus, kurus attiecīgi iezīmē rīkotāji.

Pretējās puses komanda arī apskata pretinieku cimdus un drīkst celt pretenzijas, ja ir kādas aizdomas. Ja starp abu bokseru pārstāvjiem ir nesaskaņas cimdu jautājumā, rīkotāji patur tiesības likt abiem bokseriem cīnīties neitrālos (šajā gadījumā WBSS sagādātajos) cimdos. Pēc cimdu izvēles nākamo reizi bokseri savus cimdus ierauga tikai apmēram stundu pirms iziešanas ringā, kad arī sākas boksera iesildīšanās, sagatavošanās pēdējais posms.

Kādam no bokseriem sestdiena (precīzāk svētdienas rīts) pienāks ar pirmo zaudējumu karjerā, jo ne Briedis, ne Usiks līdz šim profesionālajā ringā nav izjutuši zaudējuma rūgtumu. Līdzīga situācija ir otrā pusfinālā, kur cīkstēsies Murats Gasijevs un Žuniors Dortikoss. Tādējādi trīs no četriem čempioniem (visiem pusfināla dalībniekiem ir pa čempiona jostai kādā no organizācijām) piedzīvos savus pirmos zaudējumus, bet tā nebūs nekāda traģēdija, skaidro Zeps.

"Par šiem pusfināliem un vispār par visiem WBSS dalībniekiem boksa aprindās ir milzīga interese. Zaudējums neatmetīs bokserus nekur tālu (no čempionu jostām). Trim bokseriem, kas zaudēs, par nākotni nav jāuztraucas. Var teikt, ka viņi pazaudēs jostas, bet tas arī viss. Visticamāk, WBSS čempions nespēs nosargāt visas četras jostas, jo gada laikā tas nav reāli izdarāms. Visi trīs zaudējušie uzreiz automātiski būs galvenie kandidāti uz nākamo cīņu par kādu no jostām," uzskata Zeps. "Bet pastāv vēl viens variants. Par uzvarētāju, visticamāk, būs tik liela interese, ka viņš varētu pāriet uz supersmagsvariem, kur ir pavisam cita līmeņa pasaules uzmanība un finansiālais nodrošinājums. Jau tagad tiek mēļots, ka WBSS uzvarētājam šajā svarā ir paredzēta kāda liela cīņa smagsvaros. Iespējams, pat pret Entoniju Džošua, kuram šobrīd ir trīs jostas smagsvaros."

Līdz ar to, ja WBSS uzvarētājs izdomās pāriet uz augstāku svaru, tad viņš zaudēs visas četras jostas. Tādējādi visi trīs pārējie WBSS pusfināla dalībnieki automātiski kļūs par obligātajiem pretendentiem uz kādu no jostām.

Krievijas medijos izskanēja informācija, ka WBSS pusfināla dalībnieki katrs saņemšot ap 800 000 ASV dolāru, tomēr Zeps norāda, ka tās ir tikai spekulācijas. Ar WBSS noslēgtais līgums neļauj bokseriem vai viņu pārstāvjiem vispār apspriest honorāru summas, līdz ar to masu medijos izskanējušie cipari ir tikai minējums. Zeps gan piebilda, ka summa neatbilst patiesībai, bet nekomentēja – tā ir lielāka vai mazāka.

Zeps aicina līdzjutējus sestdien laicīgi nākt uz "Arēnu Rīga", lai gan Brieža un Usika cīņa būs tikai pusnaktī. Pirms tam paredzētās zemākas raudzes cīņas arī solās būt ne mazāk spraigas, jo daudzās piedalīsies Latvijas bokseri. "Latvijas bokseriem būs spēcīgi pretinieki, viņi noteikti nebūs favorīti, bet cīņas solās būt līdzīgas. Tāpēc aicinu skatītājus laicīgi ieņemt vietas un baudīt boksu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!