Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas dāmu tenisa izlase, kurā pirmo reizi kopā spēlēs arī abas vadošās valsts pārstāves Jeļena Ostapenko un Anastasija Sevastova, februārī Tallinā gaidāmajā Federāciju kausa Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā, pirmdien tika ielozēta vienā apakšgrupā ar Polijas, Turcijas un Austrijas izlasēm.

Turklāt, jau tagad zināms, ka latvietēm turnīra gaitā nāksies tikties tikai ar vienu pirmā simtnieka tenisisti, jo tādas nav ne Turcijas, ne Austrijas izlasēm, ne arī potenciālajām pretiniecēm sacensību fināla kārtā.

Federāciju kausa turnīrs "Tallink" tenisa centrā Igaunijā norisināsies no 7.līdz 10.februārim.

Pirmdien 14 valstu izlases tika salozētas četrās apakšgrupās. Latvija ar Poliju, Turciju un Austriju iekļuva D apakšgrupā, kamēr A apakšgrupu veidos Serbija, Gruzija un Bulgārija, B apakšgrupā spēlēs Lielbritānija, Igaunija un Portugāle, bet C apakšgrupā būs Horvātija, Ungārija, Slovēnija un Zviedrija.

Apakšgrupu uzvarētājas cīnīsies par iespēju nokļūt otrajā Pasaules grupā, bet apakšgrupu vājākās vienības aizvadīs pārspēles par vietas saglabāšanu grupā. 2019.gadā mainīsies sacensību formāts, apvienojot abas pasaules grupas, līdz ar to šī turnīra divas uzvarētājas iegūs iespēju iekļūt starp 16 stiprākajām pasaules izlasēm.

Šogad sacensībās Latvija piedalīsies ar optimālo sastāvu, ierindā esot ranga septītajai raketei Ostapenko, šobrīd WTA ranga 15.vietu ieņemošajai Sevastovai, 278.pozīcijā esošajai Diānai Marcinkēvičai, kā arī talantīgajai Danielai Vismanei, kura ir planētas 876.rakete, bet pasaules junioru rangā atrodas 27.vietā.

Trim apakšgrupas pretiniecēm kopā ir tikai viena pirmā simtnieka tenisiste - Polijas izlases sastāvā iekļauta WTA ranga 74.vietā esošā Magda Linete, kura pirmdien arī pārvarēja Austrālijas atklātā čempionāta pirmo kārtu. Polijas izlases sastāvā gan nav titulētā Agņeška Radvaņska. Viņa savulaik bijusi arī pasaules ranga vicelīdere, bet tagad atrodas 35.pozīcijā un karjeras laikā uzvarējusi 20 WTA turnīros.

Turcija pagājušajā nedēļā sastāvā iekļāva četras pasaules rangā visaugstāk esošās tenisistes, kuras atrodas starp 155. un 228.pozīciju. Visaugstāk ir Čagla Bijikakčaja. Savukārt trīskārtējās Federāciju kausa pusfinālistes Austrijas pirmā rakete šobrīd ir Barbara Hāsa, kura atrodama ranga 170.vietā, bet 265.pozīcijā ir Jūlija Grabere.

Ja Latvija uzvarēs savā apakšgrupā, tai ar A grupas uzvarētāju būs jāspēlē par ceļazīmi uz pasaules grupas "play-off" kārtu. Tajā grupā nav neviena pirmā simtnieka tenisiste.

Kopā ar Latviju par galveno turnīra favorīti varētu saukt arī Lielbritāniju, kuras rindās spēlēs pasaules desmitā rakete Johanna Konta. Tāpat šīs izlases sastāvā ir arī ranga 68.pozīcijā esošā Hetere Vatsone.

Lielbritānijas komandas kapteine ir Anne Keotavonga, kura pirms nepilniem pieciem gadiem noslēdza tenisistes karjeru. Pērn, kad Konta un Vatsone pasaules rangā atradās tieši ap šīm pašām vietām, Lielbritānija uzvarēja apakšgrupā, kurā bija arī Latvija, bet pēc tam cīņā par vietu uzvaru grupā, ar 2-1 apspēlēja Horvātiju. Vēlāk pavasarī Lielbritānija sacentās par vietu otrajā pasaules grupā, tomēr ar 2-3 piekāpās Rumānijai.

Divas pirmā simtnieka tenisistes sastāvā iekļāvusi arī Horvātija un mājiniece Igaunijai, tomēr ar šīm trim izlasēm Latvijai nav iespējams tikties pat teorētiski.

Pērn notikušajā Federāciju kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā Latviju pārstāvēja Ostapenko, Diāna Marcinkēviča un Vismane. Ostapenko Latvijas izlasē spēlē kopš 2013.gada, bet Marcinkēviča kopš 2009.gada Federāciju kausā nav piedalījusies tikai reizi.

Tikmēr Sevastova Federāciju kausā iepriekšējo reizi spēlēja 2010.gadā, kad bija vien 19 gadus veca.

Sevastova ar atsevišķu Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes lēmumu iekļauta LOV sastāvā vasaras sporta veidos 2018.gadam. Visticamāk, Sevastovas iekļaušanas LOV sastāvā spēlējusi lielu lomu tenisistes lēmumā piekrist pārstāvēt Latviju Federāciju kausā. Tāpat LOV sastāvā ir arī Ostapenko.

Pērn Latvijas tenisistes apakšgrupu cīņās ar 2-1 uzvarēja Turciju, ar 0-3 pārliecinoši piekāpās favorītei Lielbritānijai, bet noslēdzošajā duelī pārliecinoši ar 3-0 tika pārspēta Portugāle. Latvija ar diviem panākumiem trīs mačos ieguva otro pozīciju C apakšgrupā un nosargāja vietu Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā. Vēlāk mačā par 5. līdz 8.vietu ar 0-2 tika zaudēts Ungārijai, sacensības noslēdzot septītajā pozīcijā.

Vēsturē labāko sasniegumu Latvijas izlase guva 1993.gadā, kad startēja pasaules grupā, iekļūstot 16 labāko pasaules izlašu vidū. Šogad Latvija Eiropas/Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlēs piekto gadu pēc kārtas. Ja pirmajās divās reizēs bija jācīnās par vietas saglabāšanu, pērn Latvijas sportistes izvairījās no pārspēlēm.

Ostapenko pērn triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, kļuva par pirmo Latvijas tenisisti ranga pirmajā desmitniekā un piedalījās WTA sezonas noslēguma turnīrā. Ostapenko bez triumfa "French Open" izcīnīja uzvaru arī Seulas WTA "International" turnīrā, kamēr Sevastova uzvarēja Maljorkas WTA "International" turnīrā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Ostapenko pirmdien Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā ar 6-1, 6-4 uzvarēja 37 gadus veco itālieti Frančesku Skjavoni.

Tikmēr Sevastova turnīru sāks pret ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, abām cīņu aizvadot otrdien. Zīmīgi, ka iekļūstot otrajā kārtā Sevastovai iespējams duelis ar krievu superzvaigzni Mariju Šarapovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!