Foto: Reuters/Scanpix
veices tenisiste Belinda Benčiča no sezonas pirmā "Grand Slam" turnīra - Austrālijas atklātā čempionāta - pirmdien "izslēdza" vienu no favorītēm, amerikānieti Venusu Viljamsu, kura vēl pērn šajās sacensībās spēlēja finālā.

Pašlaik 20 gadus vecā Benčiča pirmās kārtas mačā pār planētas piekto raketi bija pārāka ar 6-3, 7-5.

Zīmīgi, ka Benčiča 37 gadus vecajai Viljamsai bija zaudējusi iepriekšējos četros savstarpējos mačos, turklāt šo spēļu laikā viņa nebija uzvarējusi nevienā setā. Pērn šveiciete Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā piekāpās Serēnai Viljamsai, kura pēcāk kļuva par šī turnīra čempioni, finālā pieveicot tieši savu māsu Venusu.

"Nekad nebiju domājusi, ka savas karjeras laikā spēlēšu pret māsām Viljamsām," pēc pirmdien gūtā panākuma sacīja Benčiča, kura izaugusi, skatoties Viljamsu spēles TV ekrānos. Benčiča traumas dēļ izlaida daļu iepriekšējās sezonas, bet tagad ir atpakaļ un pēdējo 35 maču laikā viņa izcīnījusi 32 uzvaras.

Austrālijas atklātā čempionāta otro kārtu pirmdien sasniedza arī ar otro numuru izliktā Dānijas tenisiste Karolīna Vozņacki, kura ar 6-2, 6-3 pārspēja rumānieti Mihaela Buzarnesku. Pašlaik 27 gadus vecās Vozņacki labākais sasniegums Austrālijas atklātajā čempionātā ir pusfināla sasniegšana 2011.gadā.

Nākamo kārtu pirmdien sasniedza vēl viena favorīte, ar ceturto numuru izliktā Ukrainas tenisiste Jeļina Svitoļina, kura ar 6-3, 6-3 pārspēja kvalifikāciju pārvarējušo serbieti Ivanu Joroviču. Iepriekšējā sezona Svitoļinai bija lieliska, jo viņa izcīnīja piecus WTA titulus, bet sezonas pirmajam "Grand Slam" iesildījās ar uzvaru Brisbenas WTA "Premier" sērijas turnīrā.

Tikmēr zaudējumu pirmajā kārtā piedzīvojusi ASV atklātā čempionāta uzvarētāja Sloeina Stīvensa, kura ar 6-2, 6-7 (2:7), 2-6 piekāpās ķīnietei Šuai Džanai. Pēc negaidītās uzvaras pagājušā gada noslēdzošajā "Grand Slam" turnīrā Stīvensa spēlējusi nestabili, turklāt Austrālijas atklātajā čempionātā viņa zaudējumu pirmajā kārtā piedzīvojusi jau trešo gadu pēc kārtas.

Neveiksmi pirmajā kārtā pirmdien piedzīvoja arī ar desmito numuru izliktā amerikāniete Koko Vandeveja, kura pērn aizkļuva līdz Austrālijas un ASV atklāto čempionātu pusfinālam. Viņa ar 6-7 (4:7), 2-6 piekāpās Ungārijas tenisistei Tīmeai Babošai. Pirmdienas cīņas laikā Vandeveja tiesnesim sūdzējās, ka kortā piegādāti pārāk maz banāni.

Līdz ar to vienas dienas laikā no sieviešu turnīra izstājušās trīs augsta līmeņa amerikāņu tenisistes.

Tikmēr pie nedaudz negaidītas uzvaras tikusi pasaules ranga 79. vietas īpašniece Kaia Kanepi no Igaunijas, kura pirmajā kārtā ar 6-2, 6-2 sagrāva spēcīgo slovākieti Dominiku Cibulkovu, kura bija izlikta ar 24.numuru.

Uzvaru pirmajā kārtā izcīnīja arī ar 32.numuru izliktā igauniete Anete Kontaveita, kura ar 6-4, 7-5 uzvarēja serbieti Aleksandru Kruniču. Nākamo kārtu sasniegusi arī Riodežaneiro olimpisko spēļu čempione Monika Puiga no Puertoriko, kura ar 4-6, 7-6 (8:6), 6-4 pieveica mājinieku cerību Samantu Stosuru.

Tikmēr pirmo kārtu pārvarējusi talantīgā Ukrainas tenisiste Marta Kostjuka, kura ar 6-2, 6-2 pārspēja ar 25.numuru izlikto ķīnieti Penu Šuai. Tikai 15 gadus un 201 dienu vecā ukrainiete, kļuvusi par jaunāko tenisisti kopš Martinas Hingisas 1996.gadā, kura spējusi izcīnīt uzvaru Austrālijas atklātā čempionāta pamatsacensībās. Pirms tam Kostjuka veiksmīgi pārvarēja sezonas pirmā "Grand Slam" kvalifikāciju.

Ziņojām, ka Austrālijas atklātais čempionāts veiksmīgi sācies arī Latvijas tenisa zvaigznei Aļonai Ostapenko, kura pirmajā kārtā ar 6-1, 6-4 uzvarēja 37 gadus veco itālieti Frančesku Skjavoni. Tikmēr otra Latvijas vadošā tenisiste Anastasija Sevastova turnīru sāks pret ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, abām cīņu aizvadot otrdien. Zīmīgi, ka iekļūstot otrajā kārtā Sevastovai iespējams duelis ar krievu superzvaigzni Mariju Šarapovu.

Vīriešu vienspēļu turnīrā pasaules pirmā rakete vīriešu tenisā Rafaels Nadals pirmdien kortā atgriezās ar graujošu uzvaru Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā. Pašlaik 31 gadu vecais Nadals pirmdien ar 6-1, 6-1, 6-1 pusotras stundas laikā sagrāva pasaules ranga 79.vietas īpašnieku Viktoru Estrelju no Dominikānas Republikas.

Nadals savu iepriekšējo oficiālo maču aizvadīja pagājušā gada novembrī, kad ceļgala savainojuma dēļ izstājās no sezonas noslēguma turnīra. Tiesa, gada sākumā viņš neoficiālā paraugspēlē piekāpās francūzim Rišāram Gaskē, pēc tam uzsverot, ka ar iepriekš savainoto ceļgalu viss esot kārtībā.

"Starpsezonā es daudz strādāju. Pēc sezonas noslēguma turnīra man bija jāpārtrauc spēlēt un tad soli pa solim es atgriezos," pēc pirmdien gūtās uzvaras teica Nadals. "Atveseļošanos un gatavošanos sezonai veicu lēnāk nekā ierasts. Centos visu darīt pareizi. Esmu ļoti priecīgs, ka atgriezos kortā tik veiksmīgi."

Līdz šim vienīgo reizi Nadals Austrālijas atklātajā čempionātā uzvarējis 2009.gadā, bet pērn finālā atzina slavenā šveicieša Rodžera Federera pārākumu.

Citā pirmdienas pirmās kārtas mačā nākamo kārtu sasniedzis arī pasaules trešā rakete Grigors Dimitrovs, kurš ar 6-3, 6-2, 6-1 droši pārspēja kvalifikāciju pārvarējušo austrieti Denisu Novaku.

Dimitrovs pasaules rangā pašlaik ir aiz leģendārajiem Nadala un Federera, tomēr viņš vēl ne reizi nav spējis iegūt "Grand Slam" titulu. Viņa lielākais panākums ir triumfs pērnā gada ATP sezonas noslēguma turnīrā. Pērn bulgārs aizkļuva līdz Austrālijas atklātā čempionāta pusfinālam, kur piecu stundu ilgā trillerī piekāpās Nadalam.

Otro kārtu sasniedzis arī ar sesto numuru izliktais horvāts Marins Čiličs, kurš pirmdien ar 6-2, 6-2, 4-6, 7-6 (7:5) uzvarēja citu Austrālijas atklātā čempionāta kvalifikāciju pārvarējušo tenisistu Vaseku Pospisilu no Kanādas. Lai noslēgtu šo maču, savulaik ASV atklātajā čempionātā uzvarējušajam Čiličam bija nepieciešamas piecas mačbumbas.

Čiličs Austrālijas atklātajā čempionātā savu labāko rezultātu sasniedza 2010.gadā, kad aizkļuva līdz pusfinālam, kur gan piekāpās britam Endijam Marejam. Lielbritānijas sportists kārtējo veselības likstu dēļ šajā turnīrā gan nepiedalās, bet viņa atgriešanās kortā varētu būt gaidāma vien vasarā.

Pašam Čiličam iepriekšējais gads bija veiksmīgs, jo viņš sasniedza finālu Vimbldonas čempionātā, piekāpjoties Federeram, un pusfinālu Francijas atklātajā čempionātā.

Zaudējumu pirmajā kārtā pirmdien tikmēr piedzīvoja pagājušā gada ASV atklātā čempionāta finālists Kevins Andersons no Dienvidāfrikas Republikas. Ar 11.numuru izliktais tenisists ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3, 3-6, 4-6 teju četru stundu ilgā mačā piekāpās britu sportistam Kailam Edmundam, kurš pasaules rangā ieņem 49.vietu.

Līdz ar to Edmunds revanšējies Andersonam par zaudējumu pagājušā gada Francijas atklātā čempionāta trešajā kārtā, kur abi sportisti arī aizvadīja piecu setu cīņu.

Amerikāņu tenisistu neveiksmes šī gada Austrālijas atklātajā čempionātā turpinājās arī vīriešu turnīrā. Zaudējumu jau pirmajā mačā piedzīvoja ar 16.numuru izliktais Džons Isners, kurš savā 100. "Grand Slam" turnīru mačā ar 4-6, 6-3, 3-6, 3-6 piekāpās mājiniekam Metjū Ebdenam.

Tāpat zaudējums pirmajā kārtā citam amerikānim Džekam Sokam, kurš ar 1-6, 6-7 (4:7), 7-5, 3-6 atzina japāņa Juiči Sugitas pārākumu. Soks turnīrā bija izlikts ar astoto numuru.

Pirmo kārtu vīriešu turnīrā pirmdien pārvarēja arī ar desmito numuru izliktais spānis Pavlo Karrenjo-Busta, kurš ar 7-5, 4-6, 7-5, 6-1 pārspēja austrālieti Džeisonu Kableru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!