Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas oficiālajās pārrunās otrdien panākta vienošanās par Ziemeļkorejas sportistu sūtīšanu uz 2018. gada ziemas olimpiskajām spēlēm Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā, vēsta ārvalstu masu mediji. Tas ir pēdējo gadu nozīmīgākais notikums saspringtās situācijas normalizēšanai Korejas pussalā.

Lai gan sākotnēji Ziemeļkoreja solīja boikotēt olimpiskās spēles Phjončhanā, pēdējās nedēļās situācija krasi mainījās un tagad panākta vienošanās par Ziemeļkorejas sportistu dalību lielākajā ziemas sporta forumā, kas notiks Dienvidkorejā. Vienošanās panākta abu valstu oficiālajās sarunās, kas ir pirmās tik augsta līmeņa sarunas vairāk nekā divu gadu laikā.

Paredzams, ka kopā ar sportistiem uz olimpiskajām spēlēm dosies vairākas Ziemeļkorejas amatpersonas un atbalstītāju grupa.

Pārrunas notika Panmundžomas ciemā, kas atrodas īpašajā demilitarizētajā zonā starp abām valstīm. Dienvidkorejas puse sarunu laikā izteikusi piedāvājumu abām Korejām atklāšanas ceremonijā stadionā iesoļot vienotā delegācijā, bet pagaidām nav zināms, vai Ziemeļkoreja piekritīs šim nozīmīgajam solim. Pēdējo reizi abas Korejas zem viena karoga olimpiskajās spēlēs soļoja 2006. gadā Turīnā.

Dienvidkoreja sarunās piedāvājusi vēl vienu draudzīgu žestu – rīkot Korejas pussalas sadalīto ģimeņu atkal apvienošanās pasākumu. Tas varētu risināties Mēness kalendāra Jaunajā gadā, kas iekrīt ziemas olimpisko spēļu laikā – 16. februārī.

Dienvidkorejas puse sarunas piedāvājusi atklātas masu medijiem, tādējādi abas valstis būtu izrādījušas labas gribas žestu. Ziemeļkoreja piekritusi daļēji atvērtām sarunām. Abu delegāciju slēgtās daļas sarunas bijušas redzamas, jo televīzijas aiz durvīm raidījušas translācijas. Tikmēr Ziemeļkorejas puse sarunu audio ierakstu pa tiešo sūtījusi uz galvaspilsētu Phenjanu.

Pagaidām vienīgie zināmie Ziemeļkorejas sportisti, kas izturēja atlasi uz gaidāmo olimpiādi, bija daiļslidošanas pāris Rjoma De Oka un Kims Čžu Siks. Tomēr viņi laikus neapstiprināja savu dalību, kas tiek uzskatīts par atteikumu. Vēlāk Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pagarināja Ziemeļkorejai sportistu dalības apstiprināšanas termiņu, tādējādi pagaidām nevar prognozēt, cik liela Ziemeļkorejas sportistu delegācija varētu būt Phjončhanā.

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja formāli atrodas kara stāvoklī, jo 1950. - 1953. gada militārais konflikts beidzās ar pamieru, nevis pilnvērtīgu miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!