Foto: LETA

Latvijas bokseris Mairis Briedis kā vēl nekad gatavojas janvārī Rīgā paredzētajai cīņai pret olimpisko čempionu ukraini Oleksandru Usiku, un neplāno tik viegli šajā cīņā atdot pretiniekam sev piederošo Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona jostu.

Pasaules Boksa padomes (WBC) čempiona Maira Brieža un Pasaules Boksa organizācijas (WBO) titula īpašnieka, olimpiskā čempiona Oleksandra Usika cīņa "Arēnā Rīga" risināsies 27. janvārī. Tā būs jaunizveidotās WBSS pusfināla cīņa pirmajā smagajā svarā, bet uzvarētājs iekļūs finālā un cīnīsies par Muhameda Alī vārdā nosaukto trofeju.

"Patīkami būt atkal Rīgā, kur pirms pāris mēnešiem bija lielākais boksa pasākums Latvijā. Ceru, ka tagad būs visu laiku lielākais sporta pasākums Latvijā. Divi čempioni, divi fantastiski atlēti, divi pretendenti, divi ar atšķirīgiem ceļiem līdz šai cīņai. Pirmajās 24 stundās pārdoti 70% biļešu, tāpēc paredzams, ka boksa vakars būs izpārdots," pārliecināts ir WBSS rīkotāju pārstāvis Kalle Zauerlends.

Abi bokseri tikai uz brīdi ieradušies Latvijā, pārtraucot savas treniņnometnes, jo to paredz WBSS nolikums. Usiks piektdien atgriezīsies Ukrainā, kur turpinās gatavoties cīņai. Savukārt Briedis jau sestdien atsāks treniņus Spānijā, kur uzturēsies līdz pat janvāra vidum. Abi bokseri Rīgā plāno ierasties apmēram nedēļu pirms cīņas, jo pēdējās dienās pirms mača plānoti dažādi publiski pasākumi, kas tradicionāli "iesilda" lielos boksa notikumus.

"Tikko atlidojām uz šejieni. Šoreiz pretinieks ļoti spēcīgs – olimpiskais čempions, pasaules čempions. Protams, forši, ka ir divas čempionu jostas, bet ar tādām cīņām (kā gaidāmā) gribu iekļūt arī Boksa slavas zālē. Ceru, ka šī būs skatāma cīņa visā pasaulē un ar šo boksa dienu mēs iekļūsim Boksa slavas zālē. Tāds nerealizēts sapnis, kas jāpiepilda," savā uzrunā teica Briedis.

Briedis ar savu treneri Sandi Kleinu un vēl diviem cilvēkiem jau ilgāku laika posmu trenējas Spānijā. Kā atzina Briedis, viņš pirmo reizi aizvada tik intensīvus treniņus un pirmo reizi 24 stundas dienā ir kopā ar savu komandu. Runājot par gaidāmo pretinieku, Briedis uzsvēra, ka šī viņam būs nopietnākā cīņa līdzšinējā karjerā. "Viņš sevi ir pierādījis ringā. Zinām viņa vēsturi, Usiks sasniedzis augstāko latiņu amatieriem (olimpiskais čempions), pārgājis profesionāļos. Viņš sevi ir pierādījis. Man tas būs lielākais izaicinājums boksa karjerā."

Kleins nedaudz pauda nožēlu, ka jāpārtrauc treniņnometne, tomēr tādi ir WBSS noteikumi. "Tas būs vēsturisks notikums, jo diez vai tuvākajā laikā Latvijā kaut kas tāds vēl būs. Šī tagad ir mūsu galvenā cīņa, tā jāuzvar un gatavojamies tikai šai spēlei."

"Pirmo reizi Rīgā tiekamies kā bokseri. Solās būt nenormāls notikums, jo apvienosies divas boksa jostas," sacīja Usiks. Tikmēr viņa treneris Sergejs Vatamiņuks pauda cerību, ka abi bokseri ringā rādīs kvalitatīvu cīņu.

Usika menedžeris Aleksandrs Krasjuks atgādināja aptuveni 5-6 gadus senus notikumus, kad viņam piezvanījis Vitālijs Kličko. Slavenais ukraiņu bokseris viņam pastāstījis par ļoti labu sparingpartneri, kādu latvieti Mairi Briedi. Kličko vaicājis, vai Krasjuks nevarot palīdzēt organizēt kādu cīņu Briedim, jo latvietis ir labs bokseris. "Man tobrīd nebija iespēju piedāvāt viņam cīņu Ukrainā, bet tagad pēc sešiem gadiem mēs sēžam te pie viena galda. Šis būs mazais fināls. Šīs cīņas uzvarētājs, visticamāk, uzvarēs visu turnīru un iegūs Ali trofeju."

27. janvārī "Arēna Rīga" būs pārpildīta, tomēr šoreiz, iespējams, Briedim nebūs tik liels atbalsts, kā iepriekšējā cīņā pret kubieti Peresu. Tiek ziņots, ka ukraiņi arī naski pērkot biļetes, bet Usiks cer, ka atbalsts sadalīsies uz pusēm abiem bokseriem.

"Vēl jau nezinām, kāda atmosfēra būs "Arēnā Rīga". Skaidrs, ka smagi būs ringā, tur nekad nav viegli. Daudz neskumstu, ka cīņa nebūs Ukrainā. Rīkotāji neatrada atbilstošu arēnu. Uzbūvēsim atbilstošu, tad cīnīsimies Ukrainā. Man galvenais ir boksēties, un es cīnīšos pret pasaules čempionu. Nav jau svarīgi, kur notiek cīņa. Ja viņi rīkotu pat uz Mēness, tad boksētos arī tur," sirsnīgi un atklāti teica Usiks.

Atšķirībā no daudzām slavenām boksa cīņām, kur bokseri pirms cīņas apmainās ar replikām un asiem izteicieniem, Briedis ar Usiku ir pat ļoti draudzīgi un rīkojas ļoti džentlmeniski.

"Manieres ir vīrieša seja. Ja vīrs uzvedas nepieklājīgi, tad viņš nav vīrs, viņš ir liela balamute, kādus mēs esam redzējuši. Kad uzvedies pieklājīgāk, tad tevi vairāk ciena. Neapšaubāmi, šī būs džentlmeņu cīņa," uzskata Usiks.

"Cik zinu, mums arī dzimšanas dienas ir blakus. Raksturi laikam arī sakrīt, esam pēc rakstura līdzīga cilvēki," piebalsoja Briedis.

Tikmēr Usiks asprātīgi atbildēja uz jautājumu, kādu no pretinieka īpašībām gribētu sev. Ukrainis atbildēja izsmeļoši: "Jostu."

"Katram ir savs dots. Lai dabūtu manu jostu... Es tik viegli to neatdošu. Stāvēšu pie sava," piebilda Briedis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!