Foto: EPA/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) uz mūžu diskvalificējusi kamaniņu sporta braucēju Albertu Demčenko anulējot viņa rezultātus 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs, kurās viņš ieguva divas sudraba medaļas.

Līdz ar Demčenko diskvalificēta arī viņa komandas biedrene Tatjana Ivanova, kura ieguva Soču olimpiādes sudraba medaļu komandu stafetē. Abi sportisti apsūdzēti antidopinga noteikumu pārkāpšanā.

Pēc Krievijas komandas izslēgšanas no rezultātiem otrā vieta olimpiskajās stafetes sacensībās pāries pie Latvijas, bet bronzas medaļas tiks Kanādas komandai, kura Sočos palika ceturtā.

Kopumā SOK 22. decembrī paziņoja par 11 Krievijas sportistu diskvalifikāciju un viņu rezultātu anulēšanu no Soču olimpiskajām spēlēm. Bez jau minētajiem kamaniņu sportistiem sods piespriests arī ātrslidotājiem Ivanam Skorbevam un Artjomam Kuzņecovam, distanču slēpotājiem Ņikitam Krjukovam, Aleksandram Bessmertniham un Natālijai Medvedjevai, bobslejistiem Ludmilai Udobkinai un Maksimam Beluginam, kā arī Krievijas sieviešu hokeja izlases spēlētājām Tatjanai Burinai un Annai Ščukinai.

Demčenko, Skorbevs un Krjukovs jau paziņojuši, ka šo SOK lēmumu pārsūdzēs Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS).

SOK disciplinārās komisijas ierosināto lietu skaits ir sasniedzis 46 gadījumus. Attaisnoti līdz šim ir tikai divi sportisti.

SOK izmeklēšanas komisijas tika izveidotas pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas vadītāja Ričarda Maklārena ziņojuma par dopinga mahinācijām un valsts atbalstītas dopinga sistēmas pastāvēšanu 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā.

Kā zināms, šā gada novembrī SOK izmeklēšanas komisijas sāka publiskot savu pētījumu rezultātus, kas noveduši pie vairāku Krievijas sportistu diskvalifikācijas un Soču olimpisko spēļu rezultātu anulēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!