Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Krievijas olimpiskā diskvalifikācija iespaidos arī Zviedrijas komandas sastāvu – akreditāciju 2018. gada Phjončhanas ziemas olimpiskajām spēlēm nevar saņemt Zviedrijas biatlona izlases galvenais treneris Volfgangs Pihlers, kurš Soču spēļu laikā strādāja ar Krievijas komandu, vēsta zviedru mediji.

Turklāt tā kā runa ir par akreditācijas atteikšanu, nevis diskvalifikāciju, to Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS) nevar apstrīdēt nez pats Pihlers, nedz Zviedrijas Biatlona federācija.

"Tā ir, Volfgangs netiks pielaists spēlēm," intervijā "Sveriges Radio" apstiprinājis Zviedrijas Biatlona federācijas prezidents Olle Dalins. "Šobrīd mēs apspriežam, kā mūsu izlasi sagatavot spēlēm vislabākajā formā, ņemot vērā radušos situāciju."

Pihlera atstādināšana saistīta ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu par to, ka 2018. gada spēlēm netiek pielaisti tiek arī treneri, kas strādājuši ar dopinga mahinācijās sodītajiem sportistiem. Pihlers iepriekšējā ziemas Olimpiādē Sočos bija krievu biatlonistu Olgas Zaicevas un Janas Romanovas treneris, bet abām sportistēm SOK piespriedusi mūža diskvalifikāciju.

Zviedrijas Slēpošanas savienība pēc šīs informācijas saņemšanas nāca klajā ar paziņojumu, ka uzticas vācu speciālistam, taču pieņem SOK lēmumu.

"SOK ir izplatījuši paziņojumu atbilstoši kuram treneri un medicīniskais personāls, kas strādāja ar Denisa Osvalda vadītās SOK komisijas sodītajiem sportistiem, netiks pielaisti 2018. gada olimpiskajām spēlēm. Tas nozīmē, ka Volfgangs Pihlers nesaņems akreditāciju, jo viņš trenēja krievu biatlonistes, kas 2014. gada spēlēs pārkāpušas antidopinga noteikumus. Saprotams, tas ir ļoti nepatīkami komandai un Pihleram. Mēs pilnībā uzticamies Pihleram, kurš visas savas karjeras laikā bijis aktīvs tīrā sporta aizstāvis. Taču mēs pieņemam un saprotam SOK pozīciju," teikts savienības paziņojumā.

62 gadus vecais vācu speciālists uzskata, ka viņa sods ir "politisks", un uzsver, ka nekādā veidā nav bijis iesaistīts dopinga skandālā.

"Tas viss ir nepareizi," Pihleru citē izdevums "Expressen". "Izskatās, it kā es būtu kaut kāds kriminālnoziedznieks. Es nekādi nebiju iesaistīts tajā, kas notika Sočos, ne par vienu procentu. Ar mani neviens nav runājis, nedz SOK, nedz WADA. Vispār neviens. Nav bijis nekāda tiesas procesa, man neuzdeva jautājumus. Es savās acīs esmu upuris, politisks upuris."

"Atliek tikai sagatavot komandu tik labi, cik vien iespējams," viņš piebilst. "Strādāšu ar 150% atdevi, kā parasti. Olimpiādes laikā ar sportistiem sazināšos ar "Skype" palīdzību. Akreditācijas atņemšana ir viltīgs SOK gājiens. To nevar apstrīdēt. Taču es neko neesmu darījis un cīnīšos par savu vārdu."

Pieredzējušais biatlona un distanču slēpošanas treneris strādājis ar daudzām šo sporta veidu zvaigznēm, ieskaitot Magdalēnu Forsbergu. Ar Zviedrijas olimpisko komandu viņš strādāja arī 2006. gada Turīnas olimpiskajās spēlēs, kurās biatloniste Anna-Karīna Olofsone kļuva par pirmo zviedrieti, kas ieguvusi olimpisko zelta medaļu 12,5 km masu starta sacensībās kopš 1960. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!