Foto: Reuters/Scanpix

Bijušais Vācijas futbola izlases un Minhenes "Bayern" aizsargs Filips Lāms uzskata, ka būtu jāpārskata prestižā apbalvojuma "Zelta bumba" ("Ballon d'Or") vērtēšanas kritēriji.

Pēdējās 10 balvas savstarpēji sadalījuši uzbrucēji Krištianu Ronaldu un Lionels Mesi, kuriem tagad katram ir pa piecām "Zelta bumbām". Aizsarga pozīcijā spēlējošs futbolists šo prestižo apbalvojumu pēdējoreiz saņēmis 2006. gadā, kad to ieguva itālietis Fabio Kannavaro.

"Kā būtu, ka nākamgad "Ballon d'Or" kandidātus izvēlētos no "Facebook"? Tas būtu moderns piegājiens, un rezultāts, visticamāk, būtu tāds pat kā šogad," savā slejā specializētajā portālā "goal.com" raksta Lāms. "Ir pienācis laiks reformēt "Ballon d'Or", jo tas ir pārvērties par uzbrucēju popularitātes konkursu."

"Es zinu procedūru – sezonas laikā tu saņem ziņu, kurā tev lūdz izvēlēties trīs spēlētājus no kandidātu saraksta, un tad tu izdari paredzamu izvēli, kas mūs noved atpakaļ pie "Facebook". Tu esi iestrēdzis pie pazīstamiem uzvārdiem – spēlētājiem, ko momentā atceries no fotogrāfijām vai spēlēm. Futbolisti, kas ir visur, gan laukumā, gan ārpus tā. Tu balso par "redzamākajiem"," raksta Lāms. "Tāpēc "Ballon d'Or" ir kļuvis par balsojumu par "pasaulē labāko uzbrucēju". Tas nav mans kā aizvainota aizsarga viedoklis, bet neitrāls un ar statistiku pamatots fakts."

"Vispirmām kārtām, es gribu uzsvērt, ka Ronaldo, Mesi un Neimars ir fantastiski futbolisti. Tas nav apspriežams, ka viņi ir pelnījuši vairākkārt iekļūt finālistu sarakstā. Taču es uzdodu sev jautājumu: par ko tiek balsots? Protams, tā ir balva labākajam futbolistam pasaulē. Tas ir par sniegumu laukumā un iegūtajām trofejām. Tikai spēlētājs, kas ne tikai spēlē starptautiskā arēnā, bet ir arī veiksmīgs plašākā mērogā, ir pelnījis šo iespēju," uzskata Lāms. "Ar vērtēšanas formulu viss ir kārtībā, (..) bet tā kā balsotāji ir izlašu treneri, izlašu kapteiņi un izmeklēti 209 valstu žurnālisti, esmu pārliecināts, ka tikai retais no viņiem aizdomājas par tēmu, neskatoties uz viņu pieredzi. Es esmu balsojis piecas reizes un neizslēdzu arī sevi."

"Protams, brīdis, kad bumba ielido vārtos, sajūsmina bērnus un motivē viņus pievienoties klubam. Mūsu sporta veidam ir vajadzīgi uzbrucēji, vārtu guvēji, varoņi, taču futbols ir kaut kas vairāk par triumfa mirkli. Futbols ir komandas darbs, vienotība, aizsardzība, piespēles un pašaizliedzība," saka bijušais futbolists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!