Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis uzskata, ka būtu jādod iespēja Krievijas sportistiem 2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu noslēgumā iet zem savas valsts karoga un formastērpos, ja no Krievijas sportistu un akreditēto amatpersonu puses spēļu laikā nebūs pārkāpumu un provokāciju, LOK prezidents atzina "Delfi TV" sarunā ar Jāni Domburu.

"Es domāju, ka vajadzētu nodalīt divas lietas – Krievijas diskvalificēšanu un Krievijas olimpiskās komitejas (KOK) atzīšanas diskvalifikāciju uz šo periodu," izteicās Vrubļevskis. Viņš uzsver, ka SOK 5. decembra lēmumā teikts, ka SOK patur tiesības un iespējas, atcelt diskvalifikāciju, pirms sākusies Phjončhanas spēļu noslēguma ceremonija.

Tas nozīmē, ka gadījumā, ja Krievijas sportisti un amatpersonas, kuras tiks akreditētas olimpiskajām spēlēm ar citu abreviatūru un zem neitrālā karoga, ievēros šī lēmuma punktus un visus olimpisko spēļu noteikumus, nebūs nekādu dopinga pārkāpumu un nebūs nekādu provokatīvu izgājienu vai provokatīvu demonstrāciju olimpisko spēļu laikā, pirms noslēguma ceremonijas SOK izpildkomiteja var pieņemt lēmumu atcelt šo diskvalifikāciju, un noslēguma ceremonijā Krievijas sportisti varētu tādā gadījumā doties gan savās oficiālajās uniformās, gan ar Krievijas karogu.

Viņaprāt, šāds lēmums būtu atbalstāms, "vēl jo vairāk tāpēc, ka tas nav ietekmējams no mūsu puses, mēs nepiedalāmies lēmuma pieņemšanā". Es pieņemu un cienu SOK lēmumu, jo man nav citas izvēles. Domāju, ka ar to varētu tikt pielikts trekns punkts visai šai Krievijas dopinga sāgai saistībā ar Soču spēlēm," skaidroja Vrubļevskis.

Kā zināms, Starptautiskā Olimpiskā komitejas (SOK) izpildkomiteja pēc abu savu izmeklēšanas komisiju ziņojumiem un iesaistīto Krievijas sportistu noklausīšanās 5. decembrī lēma par Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) diskvalifikāciju. Tajā pašā laikā SOK atļāva gaidāmajā ziemas Olimpiādē piedalīties "tīrajiem" Krievijas sportistiem bez dopinga vēstures, taču ar aizliegumu izmantot valsts simboliku un karogu.

LOK prezidents arī pieļāva, ka drīzumā varētu parādīties pirmie ziņojumi no Starptautiskās Arbitrāžas tiesas (CAS) par Krievijas sportistu apelāciju lietām saistībā ar SOK diskvalifikāciju. "Es varu prognozēt, ka beigsies dažas tiesu lietas CAS attiecībā uz atsevišķiem sportistiem," saka Vrubļevskis. "Procesuāli un teorētiski [SOK diskvalifikācijas atcelt] ir iespējams, bet nezinot visus lietas materiālus, grūti komentēt. Izskatītas lietas var būt līdz Olimpiādei, īpaši par senāk iesniegtajiem materiāliem – Aleksandru Zubkovu un Aleksandru Tretjakovu, kuri apelācijas iesniedza jau novembra beigās."

Runājot par "dopinga sāgu" saistībā ar 2014. gada Soču ziemas olimpiskajām spēlēm, par analīžu maiņu un viltošanu, šī situācija esot parādījusi nepilnības abu iesaistīto pušu darbībās, kā Krievijā, tā Pasaules Antidopinga aģentūrā (WADA). "Es domāju, kārtējo reizi bija pierādījums tam, ka Krievijā ir badraks," saka LOK prezidents. "Pat tad, kad ir labi finansētas un organizētas shēmas, ja Krievijas Drošības dienests iejaukts dopinga analīžu maiņā "caur peles aliņu", nevar izkontrolēt, lai tas tiktu izdarīts pietiekami labā līmenī, piemēram, sieviešu urīnā atrod vīriešu DNS. Tas liecina, ka Krievijā bardaks turpinās jebkurā līmenī. Otrs – amatpersonas, kas tika nozīmētas no WADA puses, arī nav bijušas savu uzdevumu augstumos, jo tā bija WADA - ne SOK - akreditēta laboratorija, kurā Soču spēļu laikā tas viss notika."

Uz jautājumu, vai dopinga kontrolētājiem var uzticēties, vai viņi atbilstoši pārbaudīs citus mūsu konkurentus, LOK prezidents norādīja uz jaunas organizācijas izveidošanu, kurai tiks uzticēta dopinga uzraudzība. "Starplaikā pēc Rio līdz šodienai SOK ir nodibinājusi neatkarīgu pārbaudes organizāciju, Independent Testing Agency (ITA), kuru vada bijusī Francijas sporta ministre," saka Vrubļevskis. "Ir nodalīta WADA kompetence antidopinga likumdošanas izstrādē un politikas veidošanā un testu jeb pārbaužu kontrole, ko veiks ITA. Līdz šim bija tā, ka WADA pati pieprasīja pārbaudes un pati tās veica un pati piesprieda sodus. Tagad likumdošanas un izpildvara ir nodalītas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!