Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sešām Krievijas olimpiskās izlases hokejistēm ir piespriesta olimpiskā mūža diskvalifikācija, bet Krievijas izlasei anulēti 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs uzrādītie rezultāti, lēmusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Atkārtoti pārbaudot Soču olimpisko spēļu laikā nodotās dopinga analīzes, SOK konstatēja mahinācijas ar sešu Krievijas hokeja izlases spēlētāju paraugiem, bet viena hokejiste ir attaisnota. Diskvalifikācija piespriesta Innai Djubanokai, Jekaterinai Ļebedebai, Jekaterinai Paškevičai, Annai Šibanovai, Jekaterinai Smoļencevai un Gaļinai Skibai, bet Anna Šohina ir attaisnota nepietiekamu pierādījumu dēļ.

Krievijas sieviešu hokeja izlase Soču Olimpiādē uzvarēja savā apakšgrupā, taču ceturtdaļfinālā piekāpās šveicietēm, ieņemot mājas turnīrā sesto vietu. Septītā palika Japānas izlase.

SOK pieprasījusi Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF) pārskatīt un atjaunināt olimpiskā hokeja turnīra rezultātus atbilstoši šīm izmaiņām.

Krievijas sieviešu hokeja izlase šogad pasaules čempionātā ieņēma piekto vietu un kvalificējās 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Šai komandā spēlēja trīs no diskvalificētajām sportistēm – Šibanova, Smoļenceva un Škiba –, kā arī attaisnotā Šohina.

Pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklēšanas, kurā tika atklāti ievērojami antidopinga pārkāpumi 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā, kā arī centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšana Krievijā, SOK uzsāka savu izmeklēšanu, kurā tika atrasti pierādījumi valsts dopinga sistēmas pastāvēšanai Krievijā un dopinga mahinācijām Soču Olimpiādes laikā. Kopš novembra beigām, kad SOK izmeklēšanas komisija Denisa Osvalda vadībā bija diskvalificējusi 25 sportistus, ieskaitot olimpiskos čempionus un medaļniekus. Jau minētā Šohina un daiļslidotāja Adelīna Sotņikova pagaidām ir vienīgās sportistes, kuras SOK disciplinārā komisija ir attaisnojusi.

Maklārena ziņojumā bija minēs, ka divu Krievijas sieviešu hokeja izlases spēlētāju urīna analīzēs atrasts vīriešu DNS, ko bijušais Krievijas sporta ministrs, tagad Krievijas vicepremjers Vitālijs Mutko skaidroja ar seksuālām attiecībām.

Kā ziņojām, 5. decembrī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) lēma par Krievijas Olimpiskās komitejas diskvalifikāciju, taču atļāva Krievijas sportistiem kā neatkarīgiem atlētiem piedalīties 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Spēlēs varēs piedalīties "tīrie" šīs valsts sportisti, kam nav bijušas dopinga diskvalifikācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!