Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās Biatlona federācijas (IBU) izpildkomitejas sēdē, izskatot Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu par Krievijas diskvalifikāciju, nolemts par Krievijas Biatlona savienības (KBS) statusa pazemināšanu, taču saglabāts Pasaules kausa posms Tjumeņā, un krievu sportistiem atļauts piedalīties IBU rīkotās sacensībās, paziņojusi organizācija.

KBS tagad ir IBU pagaidu biedra statuss, un pilntiesīga IBU locekļa statusu Krievija atgūs ne ātrāk kā 2017./2018. gada sezonas beigās, ja tiks izpildīti vairāki priekšnoteikumi, to skaitā SOK diskvalifikācijas noņemšana Krievijas Olimpiskajai komitejai (KOK), jaunu antidopinga pārkāpumu neesamība biatlonistu vidū pēc 2017. gada 1. janvāra un pilna KBS sadarbība ar jebkādām izmeklēšanām, kas saistītas ar antidopinga noteikumu pārkāpumiem un oficiālo personu iespējamo līdzdalību manipulācijās ar dopinga analīzēm, ko apraksta SOK izmeklēšanas komisija.

Tāpat līdz biedra statusa atjaunošanai Krievijai vairs nebūs balsstiesību IBU kongresos, šī valsts vairs nevarēs uzņemt IBU kongresus un izvirzīt savus pārstāvjus IBU vadībā.

Krievijas puse IBU lēmumus nodēvējusi par "labvēlīgiem" Krievijai. "Krievijas Biatlona savienība piekrīt IBU sēdē pieņemtajiem lēmumiem un pateicas kolēģiem par izsvērtu un konstruktīvu pozīciju," teikts KBS izplatītajā preses relīzē. "KBS ir pārliecināta, ka tās darbība IBU tiks turpināta un netraucēs jau iesākto projektu realizācijā. Pateicamies IBU izpildkomitejai par Tjumeņas, Uvatas un Hantimansijskas saglabāšanu starptautiskajā Pasaules kausa un IBU sacensību kalendārā. KSB apstiprina pilnu atbalstu un sadarbību IBU izmeklēšanā attiecībā uz visu vēl nenoslēgtajām lietām par iespējamiem dopinga pārkāpumiem."

SOK izmeklēšanas komisija jau diskvalificējusi trīs Krievijas biatlonistes, bet vēl vairāku lietas joprojām tiek izskatītas.

Kā ziņojām, 5. decembrī Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) lēma par Krievijas Olimpiskās komitejas diskvalifikāciju, taču atļāva Krievijas sportistiem kā neatkarīgiem atlētiem piedalīties 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Spēlēs varēs piedalīties "tīrie" šīs valsts sportisti, kam bijušas dopinga diskvalifikācijas.

Krievijas diskvalifikācija sekoja pēc Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklēšanas, kurā tika atklāti ievērojami antidopinga pārkāpumi 2014. gada Soču olimpisko spēļu laikā, kā arī centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšana Krievijā. Pēc WADA izmeklēšanas komisijas ziņojuma SOK uzsāka savu izmeklēšanu, kurā tika atrasti pierādījumi valsts dopinga sistēmas pastāvēšanai Krievijā un dopinga mahinācijām Soču Olimpiādes laikā. Kopš novembra beigām, kad SOK izmeklēšanas komisija Denisa Osvalda vadībā diskvalificējusi 25 Krievijas sportistus, ieskaitot olimpiskos čempionus un medaļniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!