Foto: Publicitātes foto

17 gadus vecā Latvijas slēpotāja Patrīcija Eiduka no Aizkraukles sporta skolas Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās Somijā 5km distancē brīvajā stilā ar intervāla startu 102 dalībnieču konkurencē apsteidza dažas pieredzējušas un panākumus guvušas konkurentes un ieņēma 10.vietu, otro nedēļas nogali pēc kārtas nopelnot zem simts punktiem (97,28 FIS punkti), bet pirmo reizi to izdarot distancē, informē Latvijas Slēpotāju pārstāvis Ivars Bācis.

Vīriešiem 10km distancē madonietis Raimo Vīgants no 148 dalībniekiem apsteidza vairāk nekā divas trešdaļas konkurentu un ierindojās 44.vietā, nopelnot 121 FIS punktu.

Eiduka turpināja rādīt lielisku sniegumu arī šajā nedēļas nogalē Somijas vidienē notikušajās FIS sacensībās, kurās bez mājiniekiem un mūsējiem startēja arī igauņi, ukraiņi, ķīnieši un vēl dažu citu valstu pārstāvji. Pirms nedēļas viņa FIS sacensībās Idrē (Zviedrija) pirmo reizi karjerā ieguva zem 100 FIS punktiem sprintā – 88 FIS punkti, kļūstot par pirmo latvieti, kas to spējusi paveikt šajā disciplīnā (jo mazāk punktu, jo labāks rezultāts, ko rēķina no uzvarētājam zaudētā laika, ņemot vērā arī labāko dalībnieku reitingu). Eiduka 100 punktu robežu pārspēja arī distancē.

Eiduka bija viena no visjaunākajām dalībniecēm un vienīgā no 2000.gada dzimušajām, kam izdevās iekļūt desmitniekā vairāk nekā simts dalībnieču vidū. Patrīcija 5km veica 14:43,1 un no uzvarētājas – Somijas izlases dalībnieces un divas reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā sprintā tikušās Katri Lilenperas – atpalika 42 sekundes, kas deva 97,28 FIS punktus, kas priekš 17 gadus vecas slēpotājas no Latvijas ir lielisks rezultāts. Tas varēja būt vēl par dažiem punktiem labāks, taču puskilometru līdz finišam Patrīcija piedzīvoja kritienu. Aiz mūsu jaunās slēpotājas trīs sekundes palika trīs reizes pasaules kausa posmos četrdesmitniekā tikusī igauniete Laura Alba un savulaik pasaules čempionātā 7.vietu ieguvusī ukrainiete Lada Ņesterenko.

No uzvarētājas atpaliekot 2,5 sekundes, otro vietu ieguva 18 gadus vecā un talantīgā somiete Anita Korva, kas šogad Somijas čempionātā šajā pašā distancē ieņēma 9.vietu, uzvarētājai un biatlonā lielisku ātrumu rādošajai Mekereinenai zaudējot minūti, un pasaules junioru čempionātā sprintā izcīnīja 4.vietu, bet tikai piecas sekundes mūsu slēpotājai priekšā bija talantīgā ķīniete Čunksjū Čī, kura 17 gadu vecumā uzvarēja 2015.gadā pasaules čempionātā Falunā kvalifikācijas slēpojumā un izcīnīja sudraba medaļu 2016.gadā jaunatnes Olimpiskajās spēlēs (toreiz Patrīcija viņā šajā pašā distancē piekāpās vairāk nekā 50 sekundes – aut.piez.).

Vīriešiem labāko rezultātu mūsējo vidū uzrādīja Raimo Vīgants. Viņš 10km noslēpoja par 2:46 lēnāk nekā uzvarētājs – 6 reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikušais soms Kusti Kitilā – un nopelnīja 121 FIS punktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!