Latvijas biatlonists Andrejs Rastorgujevs sestdien Hohfilcenē noeplnīja sešus soda apļus Pasaules kausa izcīņas otrā posma 12,5 kilometru iedzīšanas sacensības, kas neļāva tikt augstāk par 23.vietu, kamēr Oskars Muižnieks savā dzimšanas dienā finišu sasniedza 52.pozīcijā.

Pēc sprinta Rastorgujevs atkāpās par piecām pozīcijām. Viņš sešus soda apļus mērojis abās šosezon notikušajās iedzīšanas sacensībās.

Sestdien sacensības notika putenī, kas šautuvē sportistiem radīja vāju redzamību un īpaši slikti laikapstākļi bija trešās šaušanas laikā. Rastorgujevs pirmajā viesošanās reizē ugunslīnijā kļūdījās divreiz, bet otrajā reizē bija nekļūdīgs, paceļoties jau uz desmito pozīciju un arī pēc tam ļoti ātri slēpjot.

Tomēr trešajā un ceturtajā šaušanā Rastorgujevs kļūdījās vēl pa divām reizēm, kas neļāva pretendēt uz labu vietu finišā.

Savukārt Muižnieks, kurš Pasaules kausa iedzīšanā brauca pirmoreiz karjerā un tieši sestdien atzīmē 28.dzimšanas dienu, pirmajās divās šaušanās kļūdījās pa reizei, bet nākamajās divās tāpat kā Rastorgujevs veica pa diviem soda apļiem, kas noslēgumā ar sešām kļūdām viņam deva 52.pozīciju. Pēc sprinta Muižnieks bija pozīciju augstāk.

Sacensības uzvaru svinēja norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, kurš bija labākais arī sprintā. Viņš iedzīšanā kļūdījās trīs reizes un finišā pārliecinoši par 58,8 sekundēm apsteidza Slovēnijas pārstāvi Jakovu Faku, kurš neaizvēra vienu mērķi.

Tikmēr trešo vietu finišā ar piecām kļūdām izrāva titulētais francūzis Martēns Furkads. Viņš vēl pirms ceturtās šaušanas bija blakus Bē, tomēr noslēdzošajā ugunslīnijā pamanījās kļūdīties trīs reizes.

Rastorgujevs finišā Bē piekāpās par divām minūtēm un 34,1 sekundi, bet Muižnieks atpalika piecas minūtes un 27,3 sekundes.

Kā ziņots, piektdien sprintā Latviju pārstāvēja arī Daumants Lūsa, kurš ieņēma 96.vietu starp 108 sportistiem.

Pasaules kausa kopvērtējumā līderis ar 264 punktiem joprojām ir Furkads, kuram ar 238 punktiem seko J.T.Bē, bet trešais ar 216 punktiem pašlaik ir Faks, kurš veselības problēmu dēļ iepriekšējā sezonā startēja tikai vienās sacensībās.

Tikmēr Rastorgujevs sezonas ievadā iekrājis 130 punktus un kopvērtējumā atrodas 12.pozīcijā.

Plkst.15.45 pēc Latvijas laika sestdien sāksies desmit kilometru iedzīšana dāmām, bet Latvija tajā nebūs pārstāvēta, jo Baiba Bendika piektdien sprintā diezgan sniegotos laikapstākļos nesašāva trīs mērķus un ieņēma 85.vietu starp 102 biatlonistēm.

Svētdien sportisti sacentīsies stafetēs.

Sezonas pirmajā posmā, kas pagājušajā nedēļā norisinājās Zviedrijas pilsētā Estešundā, Rastorgujevs divas reizes ieņēma astoto vietu, labāko desmitniekā tiekot 20 kilometru individuālajā distancē un arī sprintā, savukārt 12,5 kilometru iedzīšanas distancē, viņš pieļāva sešas kļūdas šaušanā, paliekot 20.vietā.

Tikmēr Muižniekam debija Pasaules kausa apritē izdevās ar labu startu 20 kilometru klasikā, kur viņš bija 48.vietā, kamēr sprintā palika 87.pozīcijā. Savukārt Lūsa startēja vien garākajā distancē, ieņemot 79.vietu.

Muižnieks 2012./2013.gada sezonā piedalījās pasaules čempionātā, kas arī ir Pasaules kausa ieskaitē, bet PK posmos atsevišķi viņš šosezon piedzīvo debiju. Pēdējos gados viņš vairāk nodarbojās ar riteņbraukšanu un distanču slēpošanu, bet iepriekšējās sezonas beigās atgriezās biatlonā, piedalīdamies IBU kausa sacensībās.

Zīmīgi, ka svētdien Hohfilcenē norisināsies Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) izpildkomitejas sēde, kurā tiks apspriests Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) otrdien pieņemtais lēmums diskvalificēt Krievijas komandu no dalības Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tāpat IBU vadība uz kopēju sapulci aicinās visas komandas, lai tās tiktu informētas par jaunāko situāciju.

Kā zināms, Krievijas atlēti februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs varēs piedalīties pēc individuāliem uzaicinājumiem, bet viņiem būs liegts startēt zem savas valsts karoga, savukārt uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskie sportisti no Krievijas".

Neapšaubāms Latvijas biatlona līderis ir Rastorgujevs, kurš iepriekšējās sezonas izskaņā beidzot kāpa uz Pasaules kausa sacensību pjedestāla, Norvēģijā notikušajā pēdējā posmā iegūstot sudrabu 15 kilometru sacensībās ar masu startu. Viņš toreiz atpalika vienīgi no titulētā francūža Martēna Furkada.

Līdz ar to Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuva par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Aizvadītajā Pasaules kausa sezonā Rastorgujevs noslēguma kopvērtējumā ierindojās 21.pozīcijā. Viņam sekmīgākā bija 2013./14.gada sezona, kad Latvijas vadošais biatlonists guva 16.vietu, tomēr tajā sezonā notikušajās Soču olimpiskajās spēlēs tikai sprintā spēja iekļūt pirmajā desmitniekā, izcīnīdams devīto pozīciju.

Tikmēr Bendika iepriekšējā sezonā vēl nenodrošināja ceļazīmi uz nākamā gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, līdz ar to viņa līdz 21.janvārim cīnīsies par iespēju piedalīties Olimpiādē.

Iepriekšējā sezonā Bendika kopvērtējumā ieņēma 70.vietu. Savus labākos rezultātus viņa sasniedza iedzīšanas sacensībās, kur divas reizes finišēja pirmajā trīsdesmitniekā - 25.vieta Rūpoldingā un 27.vieta Hohfilcenē.

Nākamais Pasaules kausa posms norisināsies decembra vidū Francijā, kad tiks noslēgts Pasaules kausa pirmais trimestris. Janvāri norisināsies vēl trīs posmi, 21.datumā noslēdzoties olimpiskajai kvalifikācijai, bet sezonas kulminācija būs februārī, kad Phjončhanā norisināsies Ziemas olimpiskās spēles. Pēc olimpiskajām spēlēm norisināsies vēl trīs posmi, sezonai noslēdzoties marta beigās ar etapu Tjumeņā.

Iepriekšējā sezonā Latvijas vīriem tika nodrošinātas divas vietas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, bet Bendikai par ceļazīmi uz Olimpiādi jācīnās vēl šajā sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!