Foto: AFP/Scanpix/LETA
Dienvidkoreja paudusi nožēlu par Krievijas nepielaišanu nākamā gada februārī gaidāmajām Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

SOK otrdien par antidopinga pārkāpumiem piemēroja diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas līdz ar to krievu atlētiem liegs februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem šīs valsts karoga. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

Dienvidkorejas Sporta ministrija mudinājusi Krievijas sportistus olimpiskajās spēlēs piedalīties zem neitrāla karoga, bet savā paziņojumā tā norādījusi, ka "iepriekšējo septiņu gadu laikā smagi strādājusi, lai Olimpiāde būtu miermīlīga un harmoniska."

"Sportistu piedalīšanās no visas pasaules, ieskaitot Krievijas, ir Phjončhanas olimpisko spēļu veiksmes atslēga un ļoti nozīmīgs faktors, lai īstenotu olimpisko garu," paziņojumā norādījusi ministrija, kas ir atbildīga par Olimpiādes norisi. "Krievu sportisti iepriekšējās olimpiskajās spēlēs ir demonstrējuši lielisku sniegumu, tāpēc viņu starti Phjončhanā varētu ievērojami veicināt šī pasākuma veiksmīgu norisi."

Šāds ministrijas paziņojums nācis pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien paziņoja, ka valsts nedomā boikotēt olimpiskās spēles un likt šķēršļus šīs valsts "tīrajiem" atlētiem tajās piedalīties.

"Paužam nožēlu par situāciju, kas mudināja SOK izpildkomiteju piespriest Krievijai soda sankcijas," norāda Dienvidkorejas Sporta ministrija.

Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

SOK no olimpiskajām spēlēm šobrīd jau ir uz mūžu diskvalificējusi 25 sportistus, bet Soču olimpiskās medaļas atņēmusi 11 atlētiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!