Foto: AP/Scanpix
Latviešu basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa aģents Endijs Millers atteicies no savas licences un vairs nevar pārstāvēt spēlētājus, vēsta ESPN žurnālists Adrians Vojnarovskis.

Septembrī ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) veica kratīšanu Millera izveidotās sporta aģentūras "ASM Sports" birojā, konfiscējot daudzu pazīstamu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāju, tajā skaitā Porziņģa aģenta Millera datoru.

Kratīšana notika ASV koledžu basketbola korupcijas lietas ietvaros, bet tās gaitā aģentūru nav pametis neviens liels klients.

Šīs izmeklēšanas dēļ Millers atteicies no savas aģenta licences. Viņa klientu vidū bez Porziņģa ir arī tādas NBA zvaigznes kā Kails Laurijs un Seržs Ibaka. Tiesa, "ASM Sports" aģentūra nepārtrauks darbu, jo tajā klientu intereses var pārstāvēt arī citi aģenti, tostarp latvietis Jānis Porziņģis, turklāt sagaidāms, ka turpmāk Millers darbosies kā konsultants.

Latviešu basketbolista intereses pārstāv arī viņa brālis Jānis, kurš iepriekš nav slēpis atbalstu Milleram.

Savas karjeras laikā Millers kā aģents spēlētājiem noslēdzis līgumus, kuru kopējā vērtība sastāda vairāk nekā vienu miljardu dolāru (847 miljonus eiro).

FIB nelikumīgas kukuļošanas un krāpšanas shēmas ASV koledžu basketbolā izmeklē jau divus gadus. Tās ietvaros aizturēti vairāki cilvēki - finanšu konsultanti, bijušie NBA aģenti, "adidas" pārstāvji un treneru asistenti. Iesaistītās personas palīdzējušas piesaistīt basketbolistus tām koledžām, kurām bija saistība ar apavu ražotājiem.

Nauda tikusi maksāta basketbolistu ģimenēm un treneru asistentiem. Shēmas mērķis bija, lai basketbolisti pēc koledžas karjeras būtu noslēguši līgumu ar apavu ražotājiem, kas šajā gadījumā ir "adidas".

Daži no maksājumiem sasnieguši pat 100 000 ASV dolāru (85 000 eiro).

Starp aizturētajām personām bija arī bijušais NBA aģents Ričards Dokinss, kurš līdz maijam strādāja "ASM Sports" aģentūrā. Tiesa, Dokinss tika atbrīvots no amata cita pārkāpuma dēļ - viņš ar kāda vārdā nenosaukta NBA basketbolista kredītkarti bija iztērējis 42 000 ASV dolārus (36 000 eiro) par "Uber" pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!