Foto: Publicitātes foto
Latvijas sieviešu florbola izlase trešdien Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā pasaules čempionāta (PČ) ceturtdaļfinālā ar rezultātu 0:21 (0:7, 0:7, 0:7) kapitulēja Zviedrijai, atkārtojot smagāko neveiksmi pastāvēšanas vēsturē.

Kaut Latvijas izlasei bija vārtu gūšanas iespēju, neviena no tām netika realizēta. Ar rezultātu 0:21 Latvijas dāmas bija zaudējušas arī savā otrajā oficiālajā spēlē vēsturē, kad 1995.gadā kapitulēja Zviedrijai Eiropas čempionāta mačā.

Pirmos vārtus mačā Latvijas izlase ielaida pēc 24 sekundēm, bet ceturtajā minūtē jau nokļuva iedzinējos ar 0:3. Turpinājumā spēle izlīdzinājās, tomēr trešdaļas beigās Latvija atkal salūza, ielaida divus vārtus pēdējā minūtē un pēc 20 minūtēm bija iedzinējos ar 0:7.

Jau pirmajā trešdaļā Latvijai bija vairākas labas iespējas, tādas radās arī otrā perioda ievadā, tomēr kopumā mačā pilnībā dominēja Zviedrija un nācās samierināties ar ļoti smagu neveiksmi. Savus 21.vārtus Zviedrija guva 54.minūtē.

Līdz ar to piektdien Latvija aizvadīs pusfinālu par 5.-8. vietu, cīnoties ar Čehijas un Polijas dueļa zaudētāju.

Latvijas izlase neveiksmīgi aizvadīja grupu turnīru, kurā cieta trīs zaudējumus tikpat mačos. Vispirms ar 3:8 tika zaudēts Čehijai, kaut cīņas ievadā tika iegūta 3:0 vadība, tad ar 2:3 atzīts Norvēģijas pārākums, bet pirmdien ar 1:12 nācās kapitulēt Somijai.

Somietes šajā grupā nopelnīja sešus punktus, Čehija - četrus, Norvēģija - divus, bet Latvija palika tukšā. Somietes un čehietes uzreiz iekļuva ceturtdaļfinālā.

Savukārt pirmo uzvaru Latvija izcīnīja otrdien ceturtdaļfinālā, kad ar 4:1 tika pieveikta Dānija.

Tikmēr Zviedrija arī grupā izcīnīja graujošas uzvaras - 23:2 pret Vāciju, 17:2 pret Poliju un 12:3 pret Šveici. Zviedrietes līdz ar to nodrošināja automātisku vietu ceturtdaļfinālā.

Zviedrijas sieviešu florbola izlase ir iepriekšējo piecu pasaules čempionātu uzvarētāja. Kopumā šī komanda uzvarējusi septiņos no desmit šādas raudzes turnīriem.

Savukārt Latvijas valstsvienība jau divus čempionātus pēc kārtas izcīnījusi augsto piekto vietu.

Pēc apakšgrupu sacensībām ceturtdaļfinālam uzreiz kvalificējās A un B grupu divas labākās komandas, kas bija Somija, Čehija, Zviedrija un Šveice.

Savukārt šo grupu trešo un ceturto vietu ieguvējas aizvadīja cīņas par vietu labāko astoņniekā ar C un D apakšgrupu divām labākajām izlasēm.

Vēl divi ceturtdaļfināli notiks ceturtdien, Somijai spēkojoties ar Slovākiju, bet Šveicei ar Norvēģiju.

Latvijas sieviešu florbola izlases galvenais treneris Jurijs Fedulovs uz Slovākija aizvedis 20 spēlētājas, sastāvā iekļaujot septiņas florbolistes no Latvijas čempionvienības "Rubene". Diāna Isjomina, Līga Garklāva, Evelīna Garbare un Lauma Višņevska ikdienā spēlē Norvēģijas, Šveices un Zviedrijas līgās. Savukārt "Elvi Florbola līgu" šajā turnīrā pārstāv septiņas Kocēnu "Rubenes" florbolistes, trīs spēlētājas ir no Rīgas NND komandas, trīs no "Ķekavas", divas no Cēsu "Lekringa", bet no "Ķekavas Bulldogs" komandā ir viena florboliste.

Neilgi pirms turnīra sākuma kļuva zināms, ka traumas dēļ izlasei nevarēs palīdzēt NND florboliste Linda Lubgāne, kuras vietā sastāvā iekļauta Paula Sloģe no "Lekringa".

Latvijas sieviešu florbola izlase desmit reizes desmit pasaules čempionātos sasniegusi labāko astotnieku, bet pirmajā četriniekā tai līdz šim izdevies iekļūt tikai reizi, kad 2007. gadā gan ceturtdaļfināls nemaz netika izspēlēts.

Latvijas sieviešu florbola izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsardzes - Kristīne Kirilova ("Ķekava"), Lauma Višņevska ("Stromsbro", Zviedrija);

aizsardzes - Gunita Kārkliņa (NND), Elizabete Pavlovska, Laura Gaugere, Evita Rudzīte, Madara Adamane (visas - "Rubene"), Gundega Vancāne ("Ķekava");

uzbrucējas - Paula Egle, Ieva Priede (abas - NND), Anna Ankudinova ("Ķekavas Bulldogs"), Monika Džigure, Paula Sloģe (abas - Cēsu "Lekrings"), Edīte Bankava, Lība Daija Mikova, Zeltīte Bankava (visas - "Rubene"), Elīza Elizabete Bērziņa ("Ķekava"), Evelīna Garbare (Burgdorfas "Wizards", Šveice), Diāna Isjomina, Līga Garklāva (abas - "Grei", Norvēģija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!