Foto: DELFI
Piektdien, 1. decembrī, portāla "Delfi" sākās balsošana par 2018. gada "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) un Igaunijas Basketbola līgas (IBL) vienoto Zvaigžņu spēles sākumsastāviem. Latvijas līdzjutēji balsojumā noteiks LBL komandas sākumsastāvu.

BALSO PAR ZVAIGŽŅU SPĒLES LBL KOMANDAS SĀKUMSASTĀVU

LBL un IBL vienotā Zvaigžņu spēle pirmo reizi abu valstu vēsturē 16. februārī notiks Tallinā. Līdzjutēju balsojumā abās valstīs tiks noteikti komandu sākumsastāvi. Balsošana risināsies līdz 1. janvārim.

Savukārt pēc LBL pirmā apļa beigām 7. janvārī kopvērtējuma pirmo trīs komandu galvenie treneri kļūs par LBL komandas vadītājiem šajā mačā. Tāpat šie trīs treneri izvēlēsies pārējos septiņus Latvijas komandas dalībniekus.

Kā atklāja Latvijas basketbola līgu direktora pienākumu izpildītājs Edgars Bērziņš, Zvaigžņu spēlē līdzjutēji ieraudzīs tradicionālos "slam dunk" un trīspunktu metienu konkursus, kā arī meistarības konkursu. Trīspunktu metienu konkursā veiksmi izmantos arī divas dāmas, bet meistarību konkursā piedalīsies pa četriem dalībniekiem no LBL un IBL.

"Esam saglabājuši arī Latvijā tik populāro treneru metienu konkursu, kurā treneriem jātrāpa metiens no centra. Igauņiem tāds konkurss nav biji, un cerams, ka viņiem tā arī kļūs par tradīciju," sacīja Bērziņš.

"LBL Zvaigžņu spēle šajos gados ir bijusi 11 pilsētās. Pērn, ja atceramies, Ventspils tradicionāli bumbu nodeva Ogrei, kas bija gatava rīkot 2018. gada spēli. Taču vasarā bija interese no igauņu puses, mēs izrādījām interesi par šo formātu, un vienojāmies, ka mēģināsim rīkot Zvaigžņu spēli kopīgi. Cerams, ka šī spēle būs kā jauns solis abu valstu sadarbībā un nākotnē varbūt rīkosim kādus lielākus vīriešu basketbola turnīrus," sacīja Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins.

Cerību par Zvaigžņu spēles veiksmīgu norisi izteica viens no idejas autoriem, "Delfi" Igaunijas redakcijas galvenais redaktors Urmo Sonvalds. "Pirms diviem gadiem Igaunijas Basketbola savienībai jautāju, kādēļ mums vairs netiek rīkota Zvaigžņu spēle, kas tobrīd pēdējo reizi bija notikusi 2011. gadā. Atbilde bija, ka trūkstot resursu un iespēju rīkot tādu maču. Tad mēs vienojāmies ar IBS, ka mūsu medijs uzņemsies Zvaigžņu spēles rīkošanu nākamos trīs gadus. Pagājušajā gadā IBL Zvaigžņu spēle bija centrālais basketbola notikums un tas pulcēja 4500 skatītāju."

"Pēc spēles sarunās apspriedām, ka vajag attīstīties un rīkot kaut ko lielāku. Tad izdomājām, ka vajag vienoties ar Latviju, kas Baltijas basketbola kontekstā kļuvusi par "jauno Lietuvu". Ar LBS ātri atradām kopīgu valodu un vienojāmies par vienotu Zvaigžņu spēli," turpina Sonvalds.

Sonvalds atgādina, ka Latvijas un Igaunijas basketbolam ir bijuši divi emocionāli notikumi. PSRS pēdējā čempionātā Tallinas "Kalev" pusfinālā pieveica toreizējo Rīgas VEF. Savukārt pirms diviem gadiem tūkstošiem igauņu mēroja ceļu uz Rīgu, lai klātienē vērotu "Eurobasket 2015" grupu turnīru.

"Tagad 16. februārī Tallinā būs iespēja revanšēties par "Eurobasket 2015". Jāatzīmē, ka vienotā Zvaigžņu spēle notiks tikai astoņas dienas pirms Igaunijas simtgades svinībām. Ja spēle Tallinā būs veiksmīga un izdevusies, tad 2019. gadā varam rīkot Rīgā, ja to vēlēsies Latvijas puse. Mēs ar LBS ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu jau runājām par Lietuvas iespējamo piesaisti šādā mačā. Sākumā pamēģināsim divu valstu čempionātu Zvaigžņu spēli, bet tad varētu spert jau nākamo soli," piebilst Sonvalds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!