Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ceturtdien, demonstrējot ātru slēpošanu, izcīnīja astoto vietu Estešundā notiekošā Pasaules kausa pirmā posma 20 kilometru individuālās distances sacensībās.

Par pārliecinošu sacensību uzvarētāju kļuva bez kļūdām šāvušais norvēģis Juhanness Tīngnēss Bē, kurš par divām minūtēm un vienu sekundi apsteidza arī visus mērķus aizvērušo francūzi Kentēnu Fijonu Majē, bet uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa slavenais Francijas biatlonists Martēns Furkads, kurš ugunslīnijā pamanījās pieļaut divas kļūdas.

Savukārt Rastorgujevs šaušanā kopumā neaizvēra divus mērķus un uzvarētājam piekāpās par divām minūtēm un 35,5 sekundēm. Ja Latvijas sportists nebūtu pieļāvis kļūdas šaušanā, viņš kāptu uz goda pjedestāla, jo ceturtdien bija ceturtais ātrākais slēpotājs.

Pirmajā šaušanā Rastorgujevs bija nekļūdīgs, kas viņam līdz otrajai ugunslīnijai ļāva atrasties trešajā vietā. Otrajā un trešajā šaušanā biatlonists pieļāva pa kļūdai, kas lika atkrist uz otrā desmita vidu. Tomēr ceturtajā ugunslīnijā Rastorgujevs atkal bija nekļūdīgs - tas viņam ar ātro soli trasē līdz finišam ļāva pakāpties uz augsto astoto vietu.

Ceturtdien sacensībās startēja arī Daumants Lūsa un Oskars Muižnieks.

Muižnieks, pirmajās divās šaušanās būdams precīzs, ilgu laiku atradās labāko četrdesmitniekā, tomēr pēc tam viņš divas reizes kļūdījās, kas lika savas pozīcijas zaudēt, bet tik un tā ieņemt cienījamo 48. pozīciju.

Savukārt Lūsa ar vienu nesašautu mērķi finišā bija 79. vietā.

Muižnieks iespēju startēt Pasaules kausa nodrošināja pēc tam, kad sestdien izcīnīja 16. vietu Starptautiskās Biatlona savienības (IBU) kausa pirmā posma 10 kilometru sprinta sacensībās. Iespēju startēt Estešundā ieguva arī Aleksandrs Patrijuks, savukārt veterāns Ilmārs Bricis vismaz pagaidām paliks ārpus Pasaules kausu aprites.

Muižnieks martā atgriezās biatlonā, pirmo reizi kopš 2012./2013. gada sezonas startēdams IBU līmeņa sacensībās. Pēdējos gados viņš vairāk nodarbojās ar riteņbraukšanu un distanču slēpošanu.

Šī Pasaules kausa posma turpinājumā piektdien dāmas sacentīsies 7,5 kilometru sprintā, sestdien būs 10 kilometru sprints vīriem, bet svētdien norisināsies iedzīšana.

Ziņots, ka Pasaules kausa pirmais posms sākās svētdien, kad pāru stafetē uzvarēja Austrijas duets, bet 2x6+2x7,5 kilometru jauktajā stafetē pie panākuma tika Norvēģijas komanda.

Savukārt trešdien 15 kilometru individuālajā distancē sievietēm pirmo uzvaru Pasaules kausa sacensībās izcīnīja baltkrieviete Nadežda Skardino, kamēr latviete Baiba Bendika bija 29. vietā, šajā disciplīnā uzstādot savu karjeras rekordu.

Neapšaubāms Latvijas biatlona līderis ir Rastorgujevs, kurš iepriekšējā sezonā beidzot kāpa uz Pasaules kausa sacensību pjedestāla, Norvēģijā notikušajā pēdējā posmā iegūstot sudrabu 15 kilometru sacensībās ar masu startu. Viņš tobrīd atpalika vienīgi no titulētā francūža Martēna Furkada.

Līdz ar to Rastorgujevs pēc Oļega Maļuhina un Ilmāra Briča kļuva par trešo Latvijas biatlonistu, kurš kāpis uz goda pjedestāla kādās no Pasaules kausa sacensībām.

Aizvadītajā Pasaules kausa sezonā Rastorgujevs noslēguma kopvērtējumā ierindojās 21. pozīcijā. Viņam sekmīgākā bija 2013./14. gada sezona, kad Latvijas vadošais biatlonists guva 16. vietu, tomēr toreiz notikušajās Soču olimpiskajās spēlēs viņš tikai sprintā spēja iekļūt pirmajā desmitniekā, izcīnīdams devīto pozīciju.

Nākamais Pasaules kausa posms norisināsies Hohfilcenē, bet pirmais trimestris tiks noslēgts decembra vidū Francijā. Janvāri norisināsies vēl trīs posmi, 21. datumā noslēdzoties olimpiskajai kvalifikācijai, bet sezonas kulminācija būs februārī, kad Phjončhanā norisināsies Ziemas olimpiskās spēles. Pēc olimpiskajām spēlēm norisināsies vēl trīs posmi, sezonai noslēdzoties marta beigās ar etapu Tjumeņā.

Iepriekšējā sezonā Latvijas vīriem tika nodrošinātas divas vietas Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, bet Bendikai par ceļazīmi uz Olimpiādi jācīnās vēl šajā sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!