Foto: Shutterstock
Latvijas Taekvondo federācijas (LTF) prezidents Hermanis Močaļins mēģinājis tikt pie sportistes Ineses Tarvidas trenerim domātās naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, secināms no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora Edgara Severa trešdien paustā pēc Latvijas Nacionālās sporta padomes sēdes.

Severs žurnālistiem pastāstīja, ka LTF bija iesniegusi pieteikumu naudas balvai par izciliem sasniegumiem sportā piešķiršanu Tarvidai, kura šī gada pasaules čempionātā taekvondo izcīnījusi bronzas medaļu.

Saskaņā ar noteikumiem par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvas apmēru, prēmijas tiek piešķirtas arī sportistu treneriem. Tarvidas sasniegums ļautu viņas trenerim pretendēt uz naudas balvu nepilnu 5000 eiro apmērā.

Federācijas iesniegumā kā vienīgais sportistes Tarvidas treneris norādīts LTF prezidents Močaļins. Tāpat iesniegumā netika norādīts neviens sportisti apkalpojošais sporta darbinieks, kam saskaņā ar minētajiem noteikumiem arī pienāktos naudas balva.

Tarvida kopš šī gada vasaras trenējas Vācijā trenera Markusa Kohlofela vadībā, savukārt Latvijā (Mārupes sporta centrā) sportisti trenē Vitālijs Lepins. Tieši Kohlofels Tarvidai asistēja šī gada pasaules čempionātā taekvondo cīņās.

Savukārt Pasaules taekvondo datu bāzē kā Tarvidas treneris šogad pasaules čempionātā taekvondo norādīts Dmitrijs Rahunovičs - viņš pasaules čempionāta laikā bijis Latvijas taekevondo izlases galvenais treneris, taču Tarvidai treniņus viņš nav vadījis un čempionāta taekvondo cīņās sportistei neasistēja.

Atklājot šādu problēmu, Izglītības un zinātnes ministrija rosinājusi prēmiju piešķirt nevis Močaļinam, bet Kohlofelam, ko Latvijas Nacionālā sporta padome šodien arī atbalstīja.

Tarvidai par pasaules čempionātā izcīnīto trešo vietu paredzēts izmaksāt 9720 eiro, savukārt viņas trenerim Kohlofelam tiks izmaksāti 4860 eiro.

Saistībā ar notikušo IZM plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs, jo IZM ieskatā te ir saskatāmas krāpnieciskas darbības pazīmes.

Severs uzsvēra, ka, acīmredzot, federācijas nav mācījušās no situācijas saistībā ar Latvijas Peldēšanas federācijas bijušā vadītāja Kaspara Pones došanos uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kas izpelnījās kritiku sporta sabiedrībā un noslēdzās ar jauna prezidenta ievēlēšanu šajā federācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!