Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) speciāli izveidotajai komisijai, kas izmeklēja Krievijas sportistu krāpšanos ar dopinga provēm 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, nav nekādu šaubu par Krievijas distanču slēpotāja Aleksandra Ļegkova dalību valsts atbalstītā dopinga programmā, līdz ar to līdzīgs lēmums var būt arī pārējās atlētu lietās.

Kā vēstīts, SOK pirmdien paziņoja par vēl piecu Krievijas sportistu diskvalifikāciju. Kopumā diskvalificēti 19 Krievijas sportisti, tajā skaitā atņemti četri čempionu tituli. Kā pirmais novembra sākumā tika diskvalificēts Soču olimpiskajās spēlēs zeltu 50 kilometru distancē slēpošanā guvušais Ļegkovs.

Pirmdien SOK publicēja 46 lappušu garu detalizētu skaidrojumu par Ļegkova lietu, un, visticamāk, šādi ziņojumi būs arī par pārējiem diskvalificētajiem sportistiem.

Atsaucoties uz Maskavas antidopinga laboratorijas bijušā priekšsēdētāja Grigorija Rodčenkova liecībām un citiem pierādījumiem, SOK komisijas ziņojumā izklāstīts, kādā veidā tika samainītas Ļegkova pozitīvās dopinga analīzes pret negatīviem paraugiem.

"Disciplinārā komisija ir vairāk nekā pārliecināta, ka atlēts piedalījās un guva labumu no ļaunprātīgas shēmas, kas tika īstenota 2014.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos," teikts komisijas ziņojumā.

SOK detalizētais lēmums par Aleksandra Ļegkova diskvalifikāciju izlasāms ŠEIT

Virkne Krievijas sportistu tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija Denisa Osvalda vadībā, pēc kuras rekomendācijām SOK arī pieņēmusi lēmumus atņemt medaļas

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā starp diskvalificētajiem Krievijas sportistiem bija arī 2014.gada olimpisko spēļu čempions skeletonā Aleksandrs Tretjakovs un bobslejists Aleksandrs Zubkovs, bet pirmdien diskvalifikācijas piesprieda arī bobsleja stūmējiem Aleksejam Ņegodailo un Dmitrijam Truņenkovam.

Līdz ar to, par olimpisko čempionu skeletonā, visticamāk, kļūs Martins Dukurs, kamēr bronzas medaļu saņems Tomass Dukurs, bet bobslejā par čempioniem kļūs latviešu pilota Oskara Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu.

Lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF). Tā pagājušajā nedēļā piesprieda pagaidu diskvalifikācijas, bet par medaļu pārdali nelēma.

Soču Olimpiādē bobsleja pilots Zubkova ekipāža izcīnīja zelta medaļas četriniekos, kur otrajā vietā palika Melbārža četrinieks. Tāpat viņš ar Alekseju Vojevodu triumfēja divniekos, kur Melbārdis ar Dreiškenu bija piektie, līdz ar to pēc krievu divnieka rezultātu anulēšanas latvieši būs ceturtie.

SOK disciplinārā komisija ceturtdien izskatīja arī Krievijas bobsleja pilota Aleksandra Kasjanova lietu par viņa iespējamo saistību Soču dopinga skandālā. Kasjanovs un Maksims Belugins divniekos bija ceturtie, līdz ar to, arī viņiem saņemot diskvalifikāciju, Melbārdim un Dreiškenam ir iespējas cerēt uz bronzas medaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!