Foto: AFP/Scanpix
Pēc piektdien Krievijas bobslejistam Aleksandram Zubkovam atņemtajām divām 2014. gada Soču olimpisko spēļu zelta medaļām, Krievijas komanda zaudējusi arī uzvaru šīs Olimpiādes medaļu kopvērtējumā.

Ziņots, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien atņēma Zubkovam 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs izcīnītās zelta medaļas divniekos un četriniekos, līdz ar to, visticamāk, par olimpiskajiem čempioniem kļūs latviešu pilota Oskara Melbārža četrinieks ar stūmējiem Arvi Vilkasti, Daumantu Dreiškenu un Jāni Strengu.

Tiesa, lai latvieši pilntiesīgi tiktu pasludināti par olimpiskajiem čempioniem, lēmums par medaļu pārdalījumu oficiāli jāpieņem Starptautiskajai Bobsleja un skeletona federācijai (IBSF).

Tomēr Soču olimpisko spēļu medaļu kopvērtējumā Zubkova izcīnītās godalgas ir anulētas, līdz ar to Krievijai šobrīd palikušas desmit augstākā kaluma godalgas, kamēr viņus apsteigusi Norvēģija, kas Sočos tika pie 11 zelta medaļām.

Tāpat Krievijai piektdien atņēma arī ātrslidotājas Olgas Fatkuļinas izcīnīto sudraba medaļu 500 metru distancē.

Krievijai palikušas vien 24 Soču medaļas - desmit zelta, septiņas sudraba un septiņas bronzas. Norvēģijai tagad, ieskaitot sportistus, kas pakāpušies pēc krievu diskvalifikācijām, ir 29 (11-6-12) godalgas, tikpat cik ASV (9-10-10).

Kopumā SOK īpašā komisija, kuru vada Deniss Osvalds, diskvalificējusi jau 14 Krievijas sportistus, atņemot viņiem deviņas medaļas.

Zīmīgi, ka Krievija jau trešdien, kad zelta medaļa tika atņemta skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, bet bronza skeletonistei Jūlijai Ņikitinai, zaudēja vadību pēc izcīnīto medaļu skaita.

Par dopinga pārkāpumiem Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) jau agrāk atņēma zelta medaļu Krievijas sportistam Aleksandram Ļegkovam 50 km slēpošanā, 4x10 km vīriešu stafetes komandai un divas Maksima Vilegžaņina gūtas sudraba medaļas 50 km un komandu sprinta distancēs.

Jau vēstīts, ka Zubkovs, tāpat kā virkne citu Krievijas sportistu, tika turēti aizdomās par dopinga provju viltošanu Soču Olimpiādes laikā. Šīs lietas izskatīja speciāla SOK komisija, pēc kuras rekomendācijām SOK arī pieņēmusi lēmumu sodīt sportistus.

Tāpat Zubkovam, kurš nesa Krievijas karogu Soču Olimpiādes atklāšanas ceremonijā, tāpat kā pārējiem piešķirta mūža diskvalifikācija no olimpiskajām spēlēm. Tiesa, 43 gadus vecais bobslejists licis punktu savai karjerai un strādā par Krievijas Bobsleja federācijas prezidentu.

Kā zināms, pēc Tretjakova diskvalifikācijas par olimpisko čempionu, visticamāk, kļūs Latvijas skeletona līderis Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram tagad pienākas bronzas godalga.

Krievija 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs triumfēja medaļu ieskaitē, tomēr jau gadu vēlāk Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgas komisijas izmeklēšanā, kuru vadīja kanādiešu jurists Ričards Maklarens, tika gūts apstiprinājums, ka Krievijā bija izveidota valsts atbalstīta dopinga sistēma, kulmināciju pārkāpumos sasniedzot tieši savās mājās notikušajās olimpiskajās spēlēs, kad virknei mājinieku sportistu tika nomainītas pozitīvas dopinga proves pret "tīrām" analīzēm.

Lai izmeklētu šīs lietas, tika izveidota SOK komisija, ko vada tās biedrs Deniss Osvalds, pārskatot lietas ar iespējamu dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs, prioritāri izmeklējot sportistus, kuri varētu piedalīties Phjončhanas Olimpiādē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!