Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA
Krievijas bobsleja un skeletona vadība cer, ka sodītie sportisti jau drīzumā varētu atgriezties sacensību apritē, vēsta Krievijas mediji.

Ziņotas, ka Starptautiskā bobsleja un skeletona federācija (IBSF) ceturtdien nolēma diskvalificēt četrus Krievijas skeletonistus, kuriem uz mūžu liegta dalība olimpiskajās spēlēs. Kā vēsta IBSF, Aleksandrs Tretjakovs, Jeļena Ņikitina, Olga Potiļicina un Marija Orlova diskvalificēti uz nenoteiktu laiku. Lēmums stājas spēkā nekavējoties, bet "sportistiem ir tiesības piedalīties iepriekšējā noklausīšanā saistībā piespriesto sodu".

"Mani pārsteidza tā steiga, kādā federācija pieņēma lēmumu. Šodien nosūtīsim vēstuli, kurā pieprasīsim steidzami sasaukt komisiju, kas uzklausīs mūsu sportistus. Viss ir tieši tāpat, kā bija iepriekšējā sezonā, kad mūs uz brīdi jau atstādināja no sacensībām," saka Krievijas bobsleja un skeletona federācijas prezidents Aleksandrs Zubkovs, pār kuru arī ir dopinga pārkāpumu ēna saistībā ar Soču olimpisko spēļu skandālu.

Atgādinām, ka šī gada sākumā Tretjakovs un minētās trīs krievu skeletonistes saņēma pagaidu diskvalifikāciju, bet pēc neilga brīža varēja atgriezties sacensībās.

"Šobrīd nav nekādu pierādījumu, tāpēc sportistiem ir jāļauj startēt sacensībās. Ceru, ka IBSF rīkosies tāpat, kā pērn, un atcels visus sodus. Darīsim visu, lai mūsu sportisti varētu atgriezties sacensībās jau nākamajā Pasaules kausa posmā, kas 8. decembrī notiks Vinterbergas trasē," piebilst Zubkovs.

Kā ierasts, daudz asāks savos izteicienos bija Krievijas vicepremjers, kādreizējais valsts sporta ministrs Vitālijs Mutko. Viņš norādīja uz to, ka Starptautiskā slēpošanas savienība (FIS) nav atstādinājusi no sacensībām Krievijas sportistus, kuriem, līdzīgi kā skeletonistiem, Starptautiskās Olimpiskā komiteja (SOK) ir piespriedusi diskvalifikāciju.

"FIS neatstādināja krievu sportistus, jo nav lēmuma motivējošā daļa. Saistībā ar SOK lēmumu tiek gatavota apelācija, bet sportisti jūtas "sasieti", jo nav šīs motivējošās daļas. Izskatās, ka IBSF tā (motivējošā daļa) nav nepieciešama," bilst Mutko. "Lai IBSF prezidents (Ivo Feriani) paskaidro, par ko atstādināti skeletonisti. Šī situācija tikai norāda uz federācijas patstāvību un nerēķināšanos ar sportistiem. Mums ir izveidota sportistu aizstāvības sistēma, iesniegsim apelācijas. Nepieciešamības gadījumā, vērsīsimies civillietu tiesā."

Tikmēr Krievijas bobsleja un skeletona komandas galvenais treneris Danils Čabans sacījis, ka vienība nedomā pilnībā atsaukt dalību no sacensībām. "Par IBSF lēmumu uzzinājām tikai pēc pēdējiem treniņbraucieniem (pirms Pasaules kausa posma Vistleras trasē), neilgi pirms izlozes. Mums tikai paziņoja, ka Tretjakovs un Ņikitina nevar braukt Pasaules kausā. Paši sportisti ir satriekti, jo viņiem nedeva iespēju izteikties un aizstāvēties, pieņemot tik skarbu lēmumu."

Tretjakovs šajā sezonā pirmajā Pasaules kausa posmā ieņēma trešo vietu, bet otrajās sacensībās bija sestais, šobrīd kopvērtējumā ieņemot ceturto vietu. Tikmēr Ņikitina pirmajā posmā bija ceturtā, otrajās sacensībās uzvarēja, kļūstot arī par kopvērtējuma līderi. Pārējās divas sodītās krievu sportistes Potiļicina un Orlova šo sezonu sākušas pēc ranga otrā līmeņa sacensībās – Starpkontinentālajā kausā.

Ziņots, ka SOK pēc tā sauktās Osvalda komisijas ziņojuma par 2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs fiksētajiem dopinga pārkāpumiem uz mūžu no olimpiskajām spēlēm diskvalificēja Tretjakovu, Ņikitinu, kā arī Orlovu un Potiļicinu. Tādējādi par Soču olimpisko čempionu kļūs Martins Dukurs, bet Tomass Dukurs tiks pie bronzas medaļas. SOK pieņemto lēmumu par medaļu pārdali vēl jāapstiprina IBSF. Pagaidām IBSF pieņēmusi tikai lēmumu par krievu sportistu atstādināšanu no sacensībām, bet lēmums par Soču olimpisko spēļu rezultātu pārskatīšanu un medaļu pārdali nav pieņemts.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!