Foto: Publicitātes foto
Olimpisko spēļu kandidāts un pagājušā sezonā "Tour de ski" pēdējā posmā pret kalnu trīsdesmitniekā tikušais madonietis Indulis Bikše pagājušajā nedēļas nogalē atklāja sezonu ar dalību FIS sacensībās Somijas pilsētā Sāriselkā, kur visos trijos startos ieguva zem 100 FIS punktiem, apsteidzot arī dažus elites slēpotājus. Piektdien, 24. novembrī, mūsu labākais distanču slēpotājs startēs sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā, kas norisināsies pazīstamajā Somijas ziemeļu puses slēpošanas centrā Kūsamo.

"Šie bija tādi ieskriešanās mači pirms pasaules kausa posma Kūsamo," dalību FIS sacensībās Sāriselkā raksturo Indulis Bikše. "Šoreiz atbraucu vēlāk uz Somiju – sešas dienas pirms Sāriselkas. Vēl aizvien tiek veikts apjoma darbs, jo sezonas ir gara, un šis ir vēl laiks, kad ir jāvāc kilometri, nevis aktīvi jāstartē," skaidro trenera Zinta Bikšes dēls un audzēknis.

"Klasikā starti izdevās labāki, jo biju vairāk treniņos slēpojis klasikā. Tas arī tāpēc, ka šosezon ir diezgan daudz starti klasikā," savu taktiku skaidro Bikše, kurš cer Pasaules kausa posmā arī izslēpot zem 100 FIS punktiem. "Teorētiski šonedēļ vajadzētu būt labākā formā nekā pagājušajā nedēļas nogalē."

Sāriselkā 10km distanci klasiskajā stilā ar intervālu startu, kur uz starta izgāja 72 slēpotāji, Indulim izdevās iekļūt divdesmitniekā, distanci veicot 27:55,7 un ieņemot 19.vietu. Viņš no uzvarētāja un pasaules vicečempiona Morisa Maņifikā atpalika minūti un 43 sekundes, kas ir par pusminūti mazāk nekā Bikše bija piekāpies titulētajam francūzim šā gada 1.janvārī "Tour de ski" ietvaros šajā pašā distancē, tikai ar masu startu. Nopelnītie 72 FIS punkti ir trešais labākais rādītājs karjerā FIS sacensībās ārpus Latvijas.

Nākamajā dienā sev ne tik parocīgajā sprintā klasiskajā stilā I.Bikše kvalifikācijā uzrādīja 23.laiku un kvalificējās ceturtdaļfināla trīsdesmitniekam, zaudējot 13,96 sekundes labākā laika uzrādītājam (3:53,16) un vairākas reizes pasaules kausa posmos finālā sprintā tikušajam Lukasam Šanavā no Francijas. Tas mūsu slēpotājam ļāva ceturto reizi karjerā nopelnīt sprintā zem simts punktiem – 95 FIS, no labākā rādītāja šajā disciplīnā atpaliekot par 22 punktiem. Bikše bija tuvu iekļūšanai pusfināla divpadsmitniekā, jo savā ceturtdaļfināla braucienā bija trešais, kas beigās deva 14.vietu, ierindojoties tieši aiz Soču Olimpisko spēļu 14.vietas ieguvēja un divas reizes pasaules kausa posmos sprintā finālā tikušā francūža Reno Žeja.

Pēdējā dienā Sāriselkā "Tour de ski" kalnu posmā trīsdesmitniekā tikušajam latvietim parocīgā 15km distance brīvajā stilā, kurā nepiedalījās daži no franču līderiem un kurā izdevās iegūt visaugstāko vietu – trīspadsmito, taču iegūtie punkti (77 FIS punkti) nedaudz atpalika no klasiskā stila distancē sasniegtā rezultāta. Lielisku sniegumu rādīja piecas reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikušais bulgārs Veselīns Činzovs, kuram Indulis zaudēja divas minūtes un desmit sekundes, kas varētu šķist padaudz, taču arī trīs reizes pasaules čempionātos sešiniekā tikušais un Olimpiskajās spēlēs Sočos piektajā vietā 50km finišējušais baltkrievs Sergejs Dolidovičs no bulgāra atpalika vairāk nekā pusminūti.

Šajā nedēļas nogalē Indulis Bikše piedalīsies sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā Somijā, kur paredzēta trīs dienu minitūre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!