Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), turpinot Krievijas dopinga skandāla šķetināšanu, ceturtdien nepieņēma lēmumu vairāku Krievijas bobslejistu un biatlonistes Olgas Zaicevas lietā.

Ceturtdien tā saucamā Osvalda komisija saistībā ar Soču olimpisko spēļu Krievijas dopinga skandālu uzklausīja bobslejistus Alekseju Vojevodu, Aleksandru Kasjanovu, Ilviru Huzinu un Alekseju Puškarjovu, kā arī divkārtējo olimpisko čempioni, karjeru noslēgušo Zaicevu.

"Trīs bobslejisti un Olga Zaiceva skaidrojumus sniedza, izmantojot "Skype". Tāpat izskatīja Alekseja Vojevodas un divu distanču slēpotāju lietas, kuri nepiedalījās sēdē. Sapulce ilga vairāk nekā sešas stundas. Kā ierasts, uzstājās SOK advokāti, tad runāja arī mūsu advokāti, eksperti, Krievijas Olimpiskās komitejas pārstāvji," medijos citēts Krievijas puses jurists Artjoms Pacevs. "Mūsu Šveices kolēģi uzsvēra, ka nav jēga tērēt laiku, jo viss jau pirms tam esot izlemts un sēde ir tikai formalitāte. Deniss Osvalds (SOK komisijas vadītājs) uz to neko neatbildēja. Viņš pieņēma šos vārdus zināšanai."

Noprotams, ka SOK komisija nākamo reizi šo bobslejistu un Zaicevas lietas varētu skatīt 4. decembrī, bet jau nākamajā dienā – 5. decembrī – sāksies SOK izpildkomitejas trīs dienu sanāksme, kurā viens no galvenajiem dienas kārtības jautājumiem būs Krievijas olimpiskās delegācijas dalība 2018. gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

2014. gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs Kasjanovs ar stūmēju Maksimu Beluginu ieņēma ceturto vietu, bet cits Krievijas divnieks Aleksandrs Zubkovs un stūmējs Vojevoda kļuva par olimpiskajiem čempioniem. Zubkova lieta tikšot skatīta tuvākajās dienās, informē SOK.

Ja Zubkova un Kasjanova divnieki tiks diskvalificēti, tad Soču olimpisko spēļu bronzas medaļa pienāksies Latvijas duetam Oskaram Melbārdim/ Daumantam Dreiškenam, kuri toreiz bija piektie. Krievijas sportistu diskvalifikācijas gadījumā par Soču olimpiskajiem čempioniem divniekos kļūs šveicieši Beats Hefti/ Alekss Baumans, bet sudrabs pēc nāves tiks maijā negaidīti mirušajam amerikānim Stīvenam Holkombam un viņa stūmējam Stīvenam Lengtonam. Savukārt četriniekos olimpiskais zelts pienāksies Melbārža četriniekam, sudrabs Holkomba kvartetam, bet bronza britu pilotam Džonam Takeram un viņa stūmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!