Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase piektdien, 24. novembrī, Turcijas pilsētā Bursā uzsāk 2019.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikāciju.

Valstsvienība kvalifikāciju uzsāk ar maču pret Turciju, duelim sākoties plkst.18 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi.

Tikmēr otrā šodienas B grupas mačā Zviedrijas izlase plkst.20 uzņem Ukrainu. Kvalifikācijas cikla turpinājumā Latvijas basketbolisti svētdien "Arēnā Rīga" tiksies ar Zviedriju, bet Ukraina uzņems Turciju.

Zīmīgi, ka Latvijas izlasei šajā nedēļas nogalē gaidāms saspringts grafiks. Pēc mača ar Turciju tā lidos uz Viļņu, bet pēc tam veiks piecu stundu ilgu autobusa braucienu uz Rīgu. Tā rezultātā komanda "Arēnā Rīga" nepagūs aizvadīt pilnvērtīgu treniņu, kamēr svētdienas pretiniece Zviedrijas izlase Rīgā ieradīsies pat ātrāk par Latviju un pagūs arī patrenēties.

Pēc pirmajiem diviem mačiem turpinājumā Latvijas valstsvienība Rīgā 23.februārī tiksies ar Ukrainas izlasi, bet 26.februārī - ar Turcijas vienību. Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmes uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

Līdzīgi kā daudzām citām izlasēm arī Latvijai vismaz šajā sasaukumā jāiztiek bez vairākiem līderiem. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) un Eiropas Basketbola līgu savienību (ULEB) ķīviņa dēļ komandā nav Eirolīgā spēlējošie Jānis Timma, Dairis Bertāns un Jānis Strēlnieks, tāpat jau iepriekš bija skaidrs, ka valstsvienībai nevarēs palīdzēt Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) esošie latvieši Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns.

Tāpat slimības dēļ uz Turciju nav devies Rolands Šmits, kuru aizvietos rezervists Iļja Gromovs. Treneri gan cer uz Šmita dalību svētdien gaidāmajā mačā pret Zviedriju.

Tikmēr sastāvā iekļauti pieci šī gada Eiropas čempionāta dalībnieki, pieci spēlētāji, kuri iepriekš pārstāvējuši Latviju Eiropas čempionāta finālturnīrā un/vai olimpiskajā kvalifikācijā, kā arī debitanti Artūrs Ausējs un Rodions Kurucs.

Savukārt vēl viens rezervists ir Haralds Kārlis.

Mačā pret Turcijas valstsvienību Latvijas izlases galvenā trenera amatā debitēs Arnis Vecvagars, kurš šajā postenī aizstājis ilggadējo valstsvienības stūrmani Ainaru Bagatski.

Galvenajam trenerim Vecvagaram palīdzēs asistenti Jevgeņijs Kosuškins un Artūrs Visockis-Rubenis.

Pašlaik 43 gadus vecais Vecvagars bija viens no Latvijas izlases galvenā trenera Bagatska palīgiem šī gada Eiropas čempionātā, kur komanda izcīnīja augsto piekto vietu, bet iepriekšējos gadus viņš bija Latvijas jauniešu izlašu galvenais treneris, kā arī vadīja pašmāju klubu no Jūrmalas.

Bagatskis Latvijas izlasi iepriekš bija vadījis no 2010.gada, bet pēc šī gada Eiropas čempionāta paziņoja par savu aiziešanu no amata.

Tikmēr Turcijā iekļauti pat trīs ULEB Eirolīga klubu spēlētāji, kuri gan šajās komandās nespēlē vadošās lomas. Turkiem šajā sasaukumā palīdz Stambulas "Anadolu Efes" spēlētāji Doušs Balbajs un Birkans Batuks, kā arī sacensību iepriekšējās sezonas čempiones "Fenerbahce Doguš" basketbolists Melihs Mahmutolu.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Latvijas basketbola izlases sastāvs spēlei pret Turciju:

Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs (abi -"Ventspils"), Žanis Peiners (Panevežas "Lietkabelis", Lietuva), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Rolands Freimanis (Gaziantep", Turcija), Iļja Gromovs, Mareks Mejeris (abi - "VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Ojārs Siliņš (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija).

Turcijas basketbola izlases sastāvs spēlei ar Latviju:

Melihs Mahmutolu (Stambulas "Fenerbahce Doguš"), Doušs Balbajs, Birkans Batuks (abi - Stambulas "Anadolu Efes"), Tolga Gečims (Bandirmas "Banvit"), Sertačs Šanli (Stambulas "Bešiktaš Sompo Japan"), Furkans Aldemirs (Stambulas "Dariššafaka"), Husejins Geksenins Keksals, Ege Arars (abi - Stambulas "Galatasaray Odeabank"), Semihs Erdens (Ankaras "Hacettepe Universitesi"), Alps Karahans, Berks Ibrahims Urlu, Metins Turens, (visi - Karšijakas "Pinar"), Metecans Birsens (Sakarjas BB), Barišs Ermišs (Bursas "Tofaš").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!