Foto: Publicitātes attēli
Latvijas sieviešu kērlinga izlase ceturtdien sasniedza Šveicē notiekošā Eiropas čempionāta (EČ) B divīzijas finālu, kas tai nodrošināja atgriešanos A divīzijā.

B divīzijas pusfinālā Latvijas dāmu izlase ar pieredzējušo skipu Ivetu Stašu-Šaršūni ar 10-7 uzvarēja Igauniju. Finālā Latvijas komanda piektdien tiksies ar Somiju, kas savā pusfinālā ar 7-6 ekstra endā pieveica Norvēģiju.

Savukārt, uzvarot finālā, Latvijas komanda tiks pie iespējas cīnīties pret A divīzijas vājāko komandu par ceļazīmi uz pasaules čempionātu.

Jau pēc četriem endiem Latvijas komanda bija ieguvusi solīdu pārsvaru, jo atradās vadībā ar 7-2. Turpinājumā gan bija vērojama līdzvērtīgāka cīņa, bet astotajā endā latvietes veica izšķirošo izrāvienu, ar diviem gūtiem punktiem panākdamas 10-4. Lai gan priekšpēdējā - devītajā - endā Igaunija trīs punktus atspēlēja, abas vienības viena otrai roku paspieda jau pirms desmitā enda, signalizējot par cīņas beigām.

Pirms tam dāmu turnīra apakšgrupā ar astoņām uzvarām deviņās spēlēs triumfēja Norvēģija, otrā ar septiņiem panākumiem bija Igaunija, Latvija ar sešām uzvarām trešo vietu, bet ceturtajā pozīcijā ar pieciem panākumiem palika Somija.

Kā zināms, sestdien turnīra pirmajā mačā Latvija ar 6-5 pārspēja Angliju, svētdien ar 6-5 apspēlēja Spāniju un 10-1 sagrāva Lietuvu, bet pirmdienas rītā ar 11-4 pārspēja arī Nīderlandi, kamēr vēlāk ar 6-4 apspēlēja arī Igauniju. Savukārt otrdien Latvija ar ar 6-8 piekāpās Baltkrievijai, bet pēc tam ar 11-4 pārliecinoši uzvarēja Somiju, nodrošinot vietu starp divīzijas četrām labākajām komandām. Tikmēr trešdienas pirmajā duelī latvietes ar 6-8 piekāpās Polijai, kamēr pēc tam par pirmo vietu grupā ar 7-8 zaudēja Norvēģijai.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam ceturtdien Latvijas vīriešu kērlinga izlase ceturtdien ar uzvaru pār Angliju noslēdza Eiropas čempionāta B divīzijas apakšgrupu turnīru, taču ar to bija par maz, lai iekļūtu izslēgšanas cīņās, kur tika trīs labākās grupas vienības.

Latvijas kērlingisti ar skipu Kārli Smilgu pēdējā mačā guva panākumu ar 6-3 pār Angliju, tomēr latviešiem nelabvēlīgi beidzās konkurentu cīņas, līdz ar to A apakšgrupā nācās samierināties ar ceturto vietu.

Lai tiktu grupas trijniekā un iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijai bija nepieciešams, lai Spānija noslēdzošajā mačā zaudētu Igaunijai, taču spāņi sīvā cīņā uzvarēja ar 6-5.

Līdz ar to apakšgrupu turnīrā pa sešām uzvarām septiņās spēlēs bija Spānijai un Somijai, kamēr pa pieciem panākumiem izcīnīja Izraēla un Latvija, taču papildus rādītājos labāki bija konkurenti, kuri savstarpējā mačā guva panākumu ar 7-4, tiekot izslēgšanas spēlēs.

Latvijas vīriešu kērlinga izlase līdz ar to dalību turnīrā ir noslēgusi.

Grupas uzvarētāji uzreiz iekļuva pusfinālā, bet nākamo divu vietu ieguvējas startēs ceturtdaļfinālā.

Latvija turnīru sāka ar 12-2 sagraujot Beļģiju, svētdien ar 9-6 uzvarēja Ungāriju, bet pirmdien ar 7-6 ekstra endā pieveica Igauniju. Savukārt otrdien vienība ar 9-4 apspēlēja Spāniju, kam sekoja divas neveiksmes. Trešdien Latvija ekstra endā piekāpās Somijai ar 6-7, bet pēc tam vakarā latvieši ar 4-7 zaudēja arī Izraēlai.

Latvijas vīru izlasē kopā ar Smilgu startēja arī Artis Zentelis, Jānis Klīve, Didzis Pētersons un Aivars Avotiņš, bet dāmām bez Stašas-Saršūnes piedalās arī Ieva Krusta, Santa Blumberga, Evelīna Barone un Madara Bremande.

Smilga kā skips iepriekšējo reizi Eiropas čempionātā piedalījās pirms 11 gadiem, savukārt Staša-Šaršūne jau piedalījusies astoņos Eiropas čempionātos.

Eiropas čempionātā kērlingā tiek dalītas ceļazīmes uz pasaules čempionātu, pie kurām tiks astoņas labākās komandas. Dāmām pasaules čempionāts martā notiks Kanādā, bet vīri aprīlī sacentīsies ASV.

B divīzijas uzvarētāji sieviešu un vīriešu konkurencē sacentīsies ar A divīzijas astotās vietas ieguvēju par ceļazīmi uz šiem pasaules čempionātiem, cīnoties sērijā līdz divām uzvarām.

Latvijas dāmu izlasei decembrī gaidāms arī starts nākamā gada Phončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā arī piedalīsies Stašas-Šaršūnes vadītā komanda. Latvija kvalifikācijā varēs piedalīties, jo tā 2014.gadā piedalījās pasaules čempionātā. Kvalifikācijā Latvija par divām ceļazīmēm cīnīsies ar Ķīnu, Čehiju, Dāniju, Somiju, Vāciju, Itāliju un Norvēģiju.

Latvijas izlases Eiropas čempionāta B divīzijā startē trešo gadu pēc kārtas. Pērn Latvijas vīru izlase ar skipu Ritvaru Gulbi aizkļuva līdz B divīzijas ceturtdaļfinālam, kur zaudēja Slovākijai, ieņemot 15.vietu, savukārt dāmu izlase ar skipu Santu Blumbergu, neiekļuva pusfinālā, paliekot 16.vietā.

Vēl iepriekš 2015.gadā Latvijas izlases EČ B divīzijā palika trešajā vietā, kas liedza atgriezties spēcīgākajā A divīzijā, kur tās spēlēja 2013. un 2014.gadā.

Pirms četriem gadiem dāmas A divīzijā ieņēma septīto vietu, bet kungi palika astotie, izcīnot līdz šim augstākās vietas A divīzijā.

Sieviešu izlase 2009.gadā pirmo reizi iekļuva starp B divīzijas divām labākajām valstsvienībām, kamēr vīriešiem tas pirmoreiz izdevās gadu vēlāk. Pēc tam Latvijas komandām ilgstoši izdevās noturēties A divīzijā starp desmit labākajām Eiropas komandām vai arī atgriezties tajā nākamajā gadā, tomēr aizpērn šī sistēma tika lauzta un arī pērn izlases nespēja atgriezties A divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!