Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā Olimpiskās komiteja (SOK) trešdien pieņēma lēmumu atņemt 2014. gada Soču olimpisko spēļu zelta medaļu Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam, līdz ar to par olimpisko čempionu tagad kļuvis latvietis Martins Dukurs, bet bronzas medaļa pienākas Tomasam Dukuram.

SOK pieņēmusi lēmumu anulēt četru Krievijas sportistu rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs. Bez Tretjakova sodu saņēmusi arī bronzas medaļas ieguvēja dāmu skeletonā Jeļena Ņikitina, kā arī citas skeletonistes Marija Orlova un Olga Potiļicina. Visi sportisti diskvalificēti par antidopinga kodeksa pārkāpumiem, viltojot dopinga proves.

Krievu sportistiem uz mūžu aizliegts piedalīties olimpiskajās spēlēs, un viņi nevarēs startēt 2018. gada spēlēs Phjončhanā.

Soču olimpiskajās spēlēs Martins Dukurs Tretjakovam četru braucienu summā zaudēja 0,81 sekundi, bet Tomass Dukurs bija ceturtajā vietā. Toreiz uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa amerikānis Metjū Antuāns.

Tagad pēc Tretjakova diskvalifikācijas Martinam Dukuram pienākas zelta medaļa, sudrabs – Antuānam, bet bronza – Tomasam Dukuram. Martins Dukurs kļuvis par pirmo Latvijas sportistu kopš neatkarības atgūšanas, kurš kļuvis par ziemas olimpisko spēļu čempionu.

Martins Dukurs 2010. gadā Vankūveras olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudraba medaļu, kā arī piecas reizes kļuvis par pasaules čempionu un astoņas reizes triumfējis Pasaules kausa kopvērtējumā. Savukārt Tomasam Dukuram šī ir pirmā olimpiskā medaļa.

Savukārt Lelde Priedulēna pēc Ņikitinas, Orlovas un Potiļicinas diskvalifikācijām Soču spēlēs pakāpās uz dalītu desmito vietu.

2016. gada decembrī Latvijas skeletona izlases galvenais treneris Dainis Dukurs sacīja, ka šādi izcīnīta zelta medaļa viņiem nav vajadzīga, jo tā ir nozagta un netīra.

Soču spēlēs sudraba medaļu izcīnīja Oskara Melbārža četrinieks, bet zelta godalgu izcīnījušā krieva Aleksandra Zubkova ekipāža arī tiek turēta aizdomās par antidopinga kodeksa pārkāpumiem.

Kā ziņojām, oktobra beigās SOK izmeklēšanas komisija piesprieda mūža diskvalifikāciju diviem Krievijas slēpotājiem, kuru vidū bija Soču olimpiskais čempions Aleksandrs Ļegkovs.

Krievijas sportisti jau ilgstoši tiek apsūdzēti sazvērestībā par dopinga lietošanu 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!