Foto: EPA-AFI
Krievijas Domē iesniegts likumprojekts par neatkarīgu profesionālu sporta līgu izveidi, kuras nepakļautos attiecīgo sporta veidu starptautiskajām federācijām, vēsta vietējie mediji.

Likuma projektu sagatavojis Domes Fiziskās kultūras, sporta, tūrisma un jaunatnes lietu komitejas priekšsēdētājs Mihails Degtjarevs ar deputātu grupu.

Lai norobežotu Krievijas sportu no "ārzemju politiķu iejaukšanās un dotu sportistiem iespēju netraucētiem piedalīties sacensībās", ierosinātas izmaiņas likumdošanā. Tās paredz radīt neatkarīgajām profesionālām sporta līgām apstākļus ienākumu palielināšanai, tai skaitā uz sacensību nolikumu apstiprināšanas rēķina bez papildus ierobežojumiem.

Ja attiecīgais likums tiks pieņemts, uz profesionālajām sporta līgām netiks attiecināti konkrētā sporta veida starptautiskās federācijas prasības, normas un nolikumi.

"Mēs esam pieraduši spēlēt pēc svešiem noteikumiem. Laiks pašiem sākt tos rakstīt. Šajā gadījumā – profesionālajām sporta līgām. Tēma ar Nacionālo Hokeja līgu (NHL) kļuva par katalizatoru. NHL var tirgoties ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un nacionālajām federācijām, tai ir savas tiesības," saka Degtjarevs. "Bet mēs joprojām apspriežam Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) sodu, ja Kontinentālā hokeja līga (KHL) ieviesīs neatkarības politiku? Tas ir pazemojoši."

Deputāts atsaucas uz situāciju, kad pārrunas starp SOK, IIHF un NHL nevainagojās panākumiem, un NHL neatļāva saviem spēlētājiem doties uz 2018. gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

Projektā izvirzīts priekšlikums ieviest izmaiņas federālajā likumā "Par fizisko kultūru un sportu Krievijas Federācijā", ieviešot jauna tipa neatkarīgas profesionālās sporta līgas. Pēc parlamentāriešu domām, pēdējā laikā sports ir kļuvis par politisko spēļu instrumentu, un par situācijas ķīlniekiem ir kļuvuši daudzi sportisti, kas ilgus gadus atdevuši sportiskā rezultāta sasniegšanai un ar smagu darbu izcīnījuši savas medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!