Foto: AP/Scanpix

Latvijas pirmā rakete vīriešu tenisā Ernests Gulbis jaunākajā ATP rangā, kas publicēts pirmdien, zaudējis vienu vietu un tagad ieņem 201.pozīciju, kamēr pirmajā trijniekā debitējis svētdien sezonas noslēguma turnīrā uzvarējušais bulgārs Grigors Dimitrovs.

Pirms divām nedēļām 29 gadus vecais Gulbis pirmo reizi kopš maija atgriezās pasaules ranga divsimtniekā, taču pēc tam zaudēja pa pozīcijai iepriekšējā un šajā nedēļā. Viņš 15.maijā publicētajā pasaules rangā noslīdēja uz 207.vietu, pēc tam nolaižoties arī līdz 589.pozīcijai, taču kopš jūlija viņš sācis pakāpenisku kāpumu.

Gulbis savu iepriekšējo maču aizvadīja oktobra beigās, kad, startējot ar īpašo ielūgumu, atgriezās ATP apritē un Vīnes "ATP World Tour 500" sērijas turnīra pirmajā kārtā bez lieliem variantiem ar 3-6, 3-6 zaudēja francūzim Žilam Simonam. Latvijas tenisists ATP pamatturnīros nav uzvarējis kopš ASV atklātā čempionāta.

ATP rangā Gulbim iepriekš lielāks kāpums padevās tieši pēc ASV atklātā čempionāta, kur viņš aizkļuva līdz otrajai kārtai, tajā zaudējot nākamajam finālistam Kevinam Andersonam no Dienvidāfrikas Republikas (DĀR). Pirms ASV atklātā čempionāta latvietis bija atrodams ranga 255.pozīcijā, pēc sezonas noslēdzošā "Grand Slam" turnīra veicot kāpumu par 45 pozīcijām.

Gulbis jau gadu cīnās ar veselības problēmām un šogad turnīros lielākoties piedalījies ar aizsargāto rangu vai organizatoru piešķirtiem īpašajiem ielūgumiem. Tāpat šī mēneša sākumā krievu modele Tamara Kopalejšvili, kura ilgāku laiku bija latvieša draudzene, sociālajos tīklos pavēstīja, ka apprecējusies ar tenisistu.

Tikmēr Latvijas otrā rakete šobrīd ir Mārtiņš Podžus, kurš jaunākajā rangā pakāpies par vienu pozīciju augstāk un tagad atrodas 580.vietā, bet uz brīdi Gulbim valsts pirmās raketes godu atņēmušais Miķelis Lībietis atrodams tikai 905.vietā, paceldamies par astoņām pozīcijām.

Lībietis šomēnes ASV notikušajā Šarlotsvilas "Challenger" sērijas turnīra dubultspēļu finālā bija tuvu uzvarai, tomēr cīņas izskaņā viņam plīsa Ahileja cīpsla. Pastāv iespējamība, ka sportists varētu nestartēt pat visu nākamo sezonu.

Vēl no Latvijas sportistiem par 11 pozīcijām uz 1292.vietu pakāpies Artūrs Lazdiņš, kamēr dalītā 1623.vietā ar vienu nopelnītu ranga punktu atrodas Roberts Grīnvalds, Jānis Podžus un Krišjānis Stabiņš, kuri veikuši kāpumu par 15 pozīcijām.

Stabiņš šī gada sākumā bija sparingpartneris Aļonai Ostapenko, bet vēlāk trenēja ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, tāpēc pats šogad nav daudz spēlējis.

Aizvadītajā nedēļā Londonā norisinājās ATP sezonas noslēguma turnīrs, kurā triumfēja bulgārs Grigors Dimitrovs, izcīnīdams savu lielāko panākumu karjerā. Pēc ATP sezonas noslēguma turnīra notikušas izmaiņas ranga pirmajā desmitniekā.

Pasaules ranga līdera godu saglabājis Rafaels Nadals no Spānijas, kurš gadu noslēgs pirmās raketes godā, bet viņam seko šveicietis Rodžers Federers. Tikmēr no sestās vietas uz trešo pakāpies Dimitrovs, kuram šī ir debija ranga pirmajā trijniekā.

Līdz ar to pa pozīcijai zaudējuši nākamie trīs tenisisti - Vācijas talants Aleksandrs Zverevs, austrietis Dominiks Tīms un horvāts Marins Čiličs. Par vienu vietu uz septīto pozīciju pakāpies sezonas noslēguma turnīra finālists Dāvids Gofēns no Beļģijas, kā arī tāds pats kāpums ir amerikānim Džekam Sokam.

Tikmēr divas pozīcijas zaudējis šveicietis Stens Vavrinka no Šveices, bet pirmo desmitnieku noslēdz spānis Pavlo Karrenjo-Busta.

Pirms divām nedēļām no ranga pirmā desmitnieka izkrita brits Endijs Marejs un serbs Novāks Džokovičs, kuri veselības likstu dēļ sezonas otrajā pusē nespēlē. Džokovičs no labāko desmitnieka izkritis pirmo reizi kopš 2008.gada, atrodoties 12.vietā, kamēr Marejs ir vien 16.pozīcijā.

Tikmēr ATP dubultspēļu rangā Lībietis zaudējis trīs vietas un tagad ir 183.pozīcijā. Savukārt Rūdolfs Mednis dubultspēlēs ieņem 1454.vietu, kamēr Mikus Losbergs atrodas 1487.pozīcijā, abiem latviešiem pakāpjoties par astoņām vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!