Foto: F64
Latvijas kērlinga izlases svētdien turpināja uzvaru sērijas Šveicē notiekošā Eiropas čempionāta B divīzijas turnīra spēlēs.

Latvijas dāmas dienas laikā guva divus panākumus, kamēr vīriem bija viena uzvara, abām komandām čempionātā cīnoties bez zaudējumiem.

Vispirms Latvijas dāmu komanda ar pieredzējušo skipu Ivetu Stašu-Šaršūni savā otrajā mačā turnīrā ar 6-5 uzvarēja Spāniju.

Pēc trim aizvadītiem endiem Spānija bija izvirzījusies vadībā ar 4-1, tomēr Latvijas kērlingistes parādīja raksturu un pakāpeniski atspēlējās. Lai arī pēc astotā enda spānietes vēl bija priekšā ar 6-5, noslēdzošajos divos endos latvietes guva pa punktam un nodrošināja uzvaru.

Tikmēr savā otrajā dienas spēlē Latvijas dāmas ar 10-1 sagrāva Lietuvas kērlingistes, šim mačam beidzoties jau pēc sešiem endiem. Latvija spēli sāka ar trim punktiem, trešajā endā panākot jau 5-1, bet vēl pēc trim izspēlēm mača liktenis bija izšķirts.

Turnīrā pa trim panākumiem pēc svētdienas spēlēm ir Latvijai, Igaunijai un Norvēģijai, kamēr pa divām uzvarām trīs mačos izcīnījušas Somija un Nīderlande.

Pirmdien Latvijas kērlingistes tiksies ar Nīderlandes un Igaunijas komandām, kam vēlāk sekos spēles pret Baltkrievijas, Somijas, Polijas un Norvēģijas izlasēm.

Ziņots, ka sestdien pirmajā mačā Latvija ar 6-5 pārspēja Angliju.

Dāmām četras labākās komandas iekļūs pusfinālā.

Tikmēr Latvijas vīriešu kērlinga komanda, kuras skips ir Kārlis Smilga, svētdien ar 9-6 uzvarēja Ungārijas sportistus, arī izcīnot otro panākumu tikpat mačos.

Pēc četriem endiem rezultāts bija neizšķirts 3-3, taču tad Latvijas vīri piektajā endā guva trīs punktus. Turpinājums gan bija sīvs, jo nākmajos divos endos komandas apmainījās ar punktiem, bet astotajā endā ungāri ieguva divus punktus, samazinot atstarpi līdz 6-7. Tomēr devītajā endā Latvija atbildēja ar to pašu, tāpēc spēles pēdējais cēliens vairs nebija nepieciešams.

Pēc gūtā panākuma Latvijas izlase ar Spāniju dala pirmo vietu savā apakšgrupā, jo abas vienības uzvarējušas pirmajos divos mačos.

Sestdien pirmajā mačā Latvija ar 12-2 sagrāva Beļģiju, bet turpinājumā iecerētas cīņas arī pret Igauniju, Spāniju, Somiju, Izraēlu un Angliju.

Grupas uzvarētāji uzreiz iekļūs pusfinālā, bet nākamo divu vietu ieguvējas startēs ceturtdaļfinālā.

Latvijas vīru izlasē bez Smilgas startē arī Artis Zentelis, Jānis Klīve, Didzis Pētersons un Aivars Avotiņš, bet dāmām bez Stašas-Saršūnes piedalās arī Ieva Krusta, Santa Blumberga, Evelīna Barone un Madara Bremande.

Smilga kā skips iepriekšējo reizi Eiropas čempionātā piedalījās pirms 11 gadiem, savukārt Staša-Šaršūne jau piedalījusies astoņos Eiropas čempionātos.

Eiropas čempionātā kērlingā tiek dalītas ceļazīmes uz pasaules čempionātu, pie kurām tiks astoņas labākās komandas. Dāmām pasaules čempionāts martā notiks Kanādā, bet vīri aprīlī sacentīsies ASV.

B divīzijas uzvarētāji sieviešu un vīriešu konkurencē sacentīsies ar A divīzijas astotās vietas ieguvēju par ceļazīmi uz šiem pasaules čempionātiem, cīnoties sērijā līdz divām uzvarām.

Latvijas dāmu izlasei decembrī gaidāms arī starts nākamā gada Phončhanas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, kurā arī piedalīsies Stašas-Šaršūnes vadītā komanda. Latvija kvalifikācijā varēs piedalīties, jo tā 2014.gadā piedalījās pasaules čempionātā. Kvalifikācijā Latvija par divām ceļazīmēm cīnīsies ar Ķīnu, Čehiju, Dāniju, Somiju, Vāciju, Itāliju un Norvēģiju.

Latvijas izlases Eiropas čempionāta B divīzijā startē trešo gadu pēc kārtas. Pērn Latvijas vīru izlase ar skipu Ritvaru Gulbi aizļuva līdz B divīzijas ceturtdaļfinālam, kur zaudēja Slovākijai, ieņemot 15.vietu, savukārt dāmu izlase ar skipu Santu Blumbergu, neiekļuva pusfinālā, paliekot 16.vietā.

Vēl iepriekš 2015.gadā Latvijas izlases EČ B divīzijā palika trešajā vietā, kas liedza atgriezties spēcīgākajā A divīzijā, kur tās spēlēja 2013. un 2014.gadā.

Pirms četriem gadiem dāmas A divīzijā ieņēma septīto vietu, bet kungi palika astotie, izcīnot līdz šim augstākās vietas A divīzijā.

Sieviešu izlase 2009.gadā pirmo reizi iekļuva starp B divīzijas divām labākajām valstsvienībām, kamēr vīriešiem tas pirmoreiz izdevās gadu vēlāk. Pēc tam Latvijas komandām ilgstoši izdevās noturēties A divīzijā starp desmit labākajām Eiropas komandām vai arī atgriezties tajā nākamajā gadā, tomēr aizpērn šī sistēma tika lauzta un arī pērn izlases nespēja atgriezties A divīzijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!