Foto: Reuters/Scanpix
Neveiksmīgi aizvadot pirmo braucienu, titulētā Latvijas kamaniņu sporta divnieku ekipāža Andris un Juris Šici sestdien Īglsas trasē Austrijā izcīnīja septīto vietu Pasaules kausa pirmajā posmā.

Tikmēr vēl viena Latvijas ekipāža Kristens Putins un Imants Marcinkēvičs, kuri pēc pirmā brauciena bija negaidīti augstajā sestajā vietā, ne tik veiksmīgi aizvadīja otro braucienu un noslēgumā bija 11.pozīcijā.

Brāļiem Šiciem neveiksmīgs bija pirmais brauciens - ar vairākām acīmredzamām kļūdām viņi finišu sasniedza pēc 40,326 sekundēm, kas lika ieņemt vien 13.vietu. Tiesa, otrais brauciens latviešiem bija labāks, finišu sasniedzot pēc 40,149 sekundēm, kas pēcāk ļāva veikt kāpumu par vairākām pozīcijām, apsteidzot arī otru Latvijas ekipāžu Putinu/Marcinkēviču.

Otrajā braucienā Šiciem starp visām ekipāžām bija ceturtais labākais laiks.

Pēc pirmā brauciena, ko izdevās veikt 40,205 sekundēs, Putins/Marcinkēvičs bija augstajā sestajā vietā, tomēr otrais brauciens neizdevās tik veiksmīgs. Tas tika veikts 40,310 sekundēs, kas lika kopējā ieskaitē atkrist par piecām vietām.

Uz otrā brauciena laiku trase gan bija kļuvusi ātrāka, tomēr kopumā sestdien vairākas divnieku ekipāžas pieļāva kļūdas.

Tikmēr par pirmā Pasaules kausa posma uzvarētājiem kļuva pasaules čempioni Toni Egerts un Saša Benekens no Vācijas, kuri divu braucienu summā par 0,178 sekundēm apsteidza itāļus Ludvigu Rīderu un Patriku Rastneru.

Savukārt uz goda pjedestāla zemākā pakāpiena kāpa titulētie vācieši Tobiass Vendls un Tobiass Arlts.

Tikmēr brāļi Šici no uzvarētājiem atpalika 0,632 sekundes, kamēr no goda pjedestāla viņus šķīra 0,217 sekundes.

Brāļiem Šiciem vieta pamatsacensībās bija garantēta automātiski, kamēr Putins/Marcinkēvičs piektdien notikušajā Nāciju kausā bija trešie.

Tikmēr 13.vietu Nāciju kausā izcīnīja juniori Mārtiņš Bots un Roberts Plūme, kuri ar savu rezultātu būtu iekļuvuši pamatsacensībās, taču viņi startēja ārpus konkurences, bet pēdējie 22 ekipāžu vidū bija pieredzējušie Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš, kuri pieļāva kļūdu trases beigu daļā.

Šici iepriekšējā sezonā vienu reizi kāpa uz goda pjedestāla, bet kopvērtējumā izcīnīja piekto vietu, spītējot vecākā brāļa Andra pleca savainojumam. Arī viņiem Īglsas trase bija neveiksmīga, jo pasaules čempionātā rupjas kļūdas dēļ nācās samierināties ar 13.pozīciju.

Savukārt Putins un Marcinkēvičs iepriekšējā sezonā kopvērtējumā bija 23.vietā. Īglsas trase viņiem ir īpaši veiksmīga, jo iepriekšējā sezonā pasaules čempionātā tika izcīnīta bronzas medaļa U-23 vecuma grupā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka pirms tam sestdien sieviešu sacensībās latviete Ulla Zirne ar teicamu otro braucienu spēja izcīnīt desmito vietu, kamēr Elīza Cauce ierindojās 18.pozīcijā.

Latvijas kamaniņu braucējas, uzsākot olimpisko sezonu, pirmajā startā nebija pārāk veiksmīgas, Zirnei ieņemot 17.vietu, bet Caucei esot vēl divas pozīcijas zemāk. Tomēr otrajā startā Zirne bija krietni labāka, uzrādot septīto rezultātu, kas summā ļāva iespraukties labāko desmitniekā.

Par sacensību uzvarētāju kļuva divkārtējā olimpiskā un septiņkārtējā pasaules čempione Natālija Geizenbergere, kura divu braucienu summā finišēja pēc minūtes un 20,488 sekundēm.

Zirne viņai zaudēja 0,481 sekundi, bet Cauce bija vēl par 0,187 sekundēm lēnāka.

Visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas sportistes, jo Geizenbergerei 0,173 sekundes zaudēja Dajana Eitbergere, kura tikai par trim sekundes tūkstošdaļām pārspēja Tatjanu Hifneri. Tikmēr fiasko otrajā braucienā piedzīvoja amerikāniete Erina Hemlina, kura pēc pirmā starta bija otrā, bet beigās palika vien 21.pozīcijā.

Jau vēstīts, ka Zirne piektdien izcīnīja trešo vietu Nāciju kausā un nopelnīja dalību sestdienas sacensībās, bet Caucei vieta pamatsacensībās jau bija garantēta.

Tikmēr Elīna Ieva Vītola, Anda Upīte, Sigita Bērziņa un Kendija Aparjode netika pie iespējas startēt pamatsacensībās.

Iepriekšējā sezonā Cauce kopvērtējumā ieņēma 11.vietu, individuālajās sacensībās palikdama bez goda pjedestāla. Īglsas trase viņai bija neveiksmīga, jo pasaules čempionātā otrajā braucienā latviete piedzīvoja kritienu un palika bez rezultāta.

Savukārt Zirne iepriekšējā sezonā kopvērtējumā ierindojās 13.pozīcijā. Tāpat arī viņai Īglsas trase nebija īpaši veiksmīga, jo planētas meistarsacīkstēs tika gūta 40.vieta.

Svētdien vīru sacensībās piedalīsies Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods un Riks Kristens Rozītis. Tāpat svētdien norisināsies arī komandu stafete.

Kamaniņu braukšanas jaunās Pasaules kausa sezonas pirmajam posmam reģistrējušies sportisti no 31 valsts, kas ir lielākais skaits sacensību vēsturē. Pasaules kausa pirmajam posmam reģistrējies 71 vīru sportists, 65 dāmas, 36 divnieku ekipāžas, kas veido 15 potenciālas stafetes komandas.

Līdz šim lielākā pārstāvniecība kamaniņu sportā tika sasniegta pagājušajā sezonā, kad atsevišķiem mačiem pieteicās 29 valstu sportisti. Zīmīgi, ka šī Pasaules kausā ir četrdesmitā sezona.

Pasaules kausa sezona janvāra beigās noslēgsies ar Eiropas čempionātu Siguldā. Phjončhanas olimpisko spēļu atlase ilgs līdz 31.decembrim, bet Latvija, visticamāk, sacensībās piedalīsies ar maksimālo dalībnieku skaitu - trim vīriem, trim dāmām un divām divnieku ekipāžām.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trīs olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!